Innovationsfond betænkelig ved at skulle flytte til Aarhus

Danmarks Innovationsfond er en af de statslige institutioner, der skal flyttes fra hovedstaden til Østjylland, men det kommer ikke til at ske med ubetinget begejstring

Innovationsfonden, der investerer i iværksættere, forskningsprojekter og vækstvirksomheder, flytter sit hovedsæde til Aarhus, og det betyder, at i alt 46 statslige arbejdspladser skal flyttes med. Det har regeringen onsdag fremlagt som del i anden runde i udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.

Læs også Sådan fordeles udflytningen af arbejdspladser i Østjylland

Men det er ikke med ubetinget begejstring, at formanden for Innovationsfonden, Jens Maaløv, der også er administrerende direktør for teknologivirksomheden Terma med hovedsæde i Lystrup, tager imod dagens melding. Tværtimod forudser han, at flytningen vil forringe fondens arbejde. I en pressemeddelelse udtrykker han sig således:

- Ved en flytning af fonden vil det sandsynligvis betyde et farvel til mange af fondens erfarne og højt specialiserede medarbejdere placeret på vores kontor i København. Det er medarbejdere, der er eksperter i alt fra komplicerede forskningsfelter, talentpleje til skalering af virksomheder. Ved en flytning vil det sandsynligvis betyde et farvel til mange af dem, og dette tab af viden vil for en længere periode sætte innovationsfondens arbejde under et stort pres, så vi risikerer, at vigtig samfundsudvikling bliver forsinket.

Læs også Horsens-borgmester om nye jobs: Godt for os alle sammen

Han fortsætter dog:

- Vi vil fra fondens side naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at fonden stadig lever op til sit formål.

I Aarhus glæder man sig

Omvendt bliver nyheden modtaget med glæde i Agro Food Park, hvor direktøren forudser, at  flytningen vil betyde mere vækst.

Læs også Aarhus-borgmester glæder sig over nye statslige arbejdspladser

- I Agro Food Park, Skejby, er vi ret begejstrede for at Danmarks Innovationsfond skal flytte til Aarhus. Det er godt nyt for alle de iværksættere der bor i Agro Food Park. Midtjylland er den region, der står stærkest i landet på fødevareinnovation, og med innovationsfonden her, kan det styrke vores område endnu mere ved at få et mere direkte netværk og mere personlige relationer, siger direktør for parken, Anne-Marie Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Innovationsfonden blev etableret i 2014 for et forbedre strategisk forskning og innovation i Danmark. Fonden har allerede flere regionale flere regionale kontorer rundt om i Danmark, i Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, men hovedsædet rykker altså nu til Aarhus, hvis det står til regeringen.

Således ser udflytningen af statslige arbejdspladser ud i Region Midtjylland.  Foto: Finansministeriet

Da den første udflytning af statslige arbejdspladser fandt sted i 2015, var det også langt fra alle, der var begejstrede for at flytte til provinsen.

Blandt andet skulle DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, have flyttet fra hovedstaden til Smilets by med i alt 88 arbejdspladser. Men instituttet vægrede sig og anfægtede, at en stor del af formålet netop var at servicere politikere, ambassader og udenlandske diplomater, der besøgte Danmark. Ved en afstemning i folketinget blev regeringens plan da også nedstemt i foråret 2016.