Mette Frederiksen: - Vi genåbner Danmark gradvist

Regeringen vil genåbne daginstitutioner og de mindste klasser efter påske.

Efter en måned med hjemmeskole og hjemmepasning af de mindste skal de atter kunne sendes i daginstitutioner og skolernes mindste klasser efter påske.

Det er en del af regeringens plan om en gradvis genåbning af samfundet, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede på et pressemøde mandag aften klokken 20.

De mindste børn skal sluses tilbage i daginstitutioner og i de mindste klasser gradvist over en periode på fire uger. De øvrige detaljer er endnu ukendte.

Planlægger genåbning af samfundet

Statsministeren holdt mandag eftermiddag videomøde med lederne af Folketingets partier om planerne for en genåbning af samfundet.

quote Åbningen af skoler og institutioner for de mindste betyder, at nogle forældre får mere arbejdsro derhjemme.

Mette Frederiksen (S), statsminister

Der vil blive politiske forhandlinger om nogle af planens elementer. Blandt andet skal partierne forhandle om socialområdet, eksaminer på ungdomsuddannelserne, og om hvordan sundhedsvæsenet kan komme til at beskæftige sig med andet end corona nu, hvor der er ressourcer til det.

De mindste børn er en helt central brik i det enorme puslespil, der skal lægges for at genåbne samfundet. For så længe børnene er hjemme, hvor de skal passes og hjælpes med skoleopgaver, er det begrænset, hvor meget deres forældre kan arbejde, selvom de måtte have hentet deres arbejds-pc med hjem til privaten.

Danskerne skal stadig holde afstand til hinanden. Billedet er fra Kalø Slotsruin på Djursland.
Danskerne skal stadig holde afstand til hinanden. Billedet er fra Kalø Slotsruin på Djursland. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hold stadig afstand

'Genåbningen af Danmark forudsætter dog, at alle fortsætter med at holde afstand, vaske hænder og ikke mødes i store grupper, siger hun.

Det er præcis en uge siden, at statsminister på et pressemøde lagde op til, at der ville komme en genåbning af Danmark efter påske.

- Da jeg stod her for en uge siden, indgik vi en aftale: Hvis tallene for indlæggelser med corona gik den rigtige vej, og hvis folk holdt afstand, så kunne vi efter påske gradvist, forsigtigt og kontrolleret genåbne Danmark.

- Det her er alvorligt, men tallene for indlæggelser går stadig den rigtige vej, siger Mette Frederiksen.

Pressemødet bliver holdt, efter at hun tidligere på dagen orienterede partierne i Folketinget om regeringens plan for en genåbning.

Genåbningen sker med anbefaling fra sundhedsmyndighederne, siger statsministeren.

Sundhedsmyndighederne har sagt, at det er "hensigtsmæssigt og forsvarligt at begynde en genåbning", siger hun.

Selv om Danmark inden længe gradvist åbner op, vil danskerne skulle leve med mange restriktioner i måneder endnu på grund af corona-epidemien, siger Mette Frederiksen.

- Vi skal fortsætte med at vaske hænder, hoste i ærmet og blive hjemme, når vi er det mindste syge.

Regeringens tiltag

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste