Mette Frederiksen: - Vi genåbner Danmark gradvist

Regeringen vil genåbne daginstitutioner og de mindste klasser efter påske.

Vuggestuer og børnehaver samt 0.-5. klasse i landets skoler åbner efter påske, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efter en måned med hjemmeskole og hjemmepasning af de mindste skal de atter kunne sendes i daginstitutioner og skolernes mindste klasser efter påske.

Det er en del af regeringens plan om en gradvis genåbning af samfundet, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede på et pressemøde mandag aften klokken 20.

Læs også COVID-19 LIVE: Borger testet 24 gange på 14 dage - flere parter kræver klarere retningslinjer

De mindste børn skal sluses tilbage i daginstitutioner og i de mindste klasser gradvist over en periode på fire uger. De øvrige detaljer er endnu ukendte.

Planlægger genåbning af samfundet

Statsministeren holdt mandag eftermiddag videomøde med lederne af Folketingets partier om planerne for en genåbning af samfundet.

Åbningen af skoler og institutioner for de mindste betyder, at nogle forældre får mere arbejdsro derhjemme.

Mette Frederiksen (S), statsminister

Der vil blive politiske forhandlinger om nogle af planens elementer. Blandt andet skal partierne forhandle om socialområdet, eksaminer på ungdomsuddannelserne, og om hvordan sundhedsvæsenet kan komme til at beskæftige sig med andet end corona nu, hvor der er ressourcer til det.

Læs også Alle festivaler og markeder aflyses til og med august

De mindste børn er en helt central brik i det enorme puslespil, der skal lægges for at genåbne samfundet. For så længe børnene er hjemme, hvor de skal passes og hjælpes med skoleopgaver, er det begrænset, hvor meget deres forældre kan arbejde, selvom de måtte have hentet deres arbejds-pc med hjem til privaten.

Danskerne skal stadig holde afstand til hinanden. Billedet er fra Kalø Slotsruin på Djursland. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hold stadig afstand

'Genåbningen af Danmark forudsætter dog, at alle fortsætter med at holde afstand, vaske hænder og ikke mødes i store grupper, siger hun.

Det er præcis en uge siden, at statsminister på et pressemøde lagde op til, at der ville komme en genåbning af Danmark efter påske.

- Da jeg stod her for en uge siden, indgik vi en aftale: Hvis tallene for indlæggelser med corona gik den rigtige vej, og hvis folk holdt afstand, så kunne vi efter påske gradvist, forsigtigt og kontrolleret genåbne Danmark.

Læs også Genåbning af daginstitutioner og de mindste klasser kan være på vej

- Det her er alvorligt, men tallene for indlæggelser går stadig den rigtige vej, siger Mette Frederiksen.

Pressemødet bliver holdt, efter at hun tidligere på dagen orienterede partierne i Folketinget om regeringens plan for en genåbning.

Genåbningen sker med anbefaling fra sundhedsmyndighederne, siger statsministeren.

Sundhedsmyndighederne har sagt, at det er "hensigtsmæssigt og forsvarligt at begynde en genåbning", siger hun.

Selv om Danmark inden længe gradvist åbner op, vil danskerne skulle leve med mange restriktioner i måneder endnu på grund af corona-epidemien, siger Mette Frederiksen.

- Vi skal fortsætte med at vaske hænder, hoste i ærmet og blive hjemme, når vi er det mindste syge.

Regeringens tiltag

  • I "den første fase" kan de mindste komme i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole. Det drejer sig om skoleelever fra 0. til 5. klasse.

  • Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.

  • Privatansatte kan i et vist omfang møde på arbejde igen, forudsat at det foregår sundhedsfagligt forsvarligt.

  • Gymnasiale uddannelser for elever på de afsluttende niveau genåbnes, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer. Det gælder for 3.g, 2.hf, eux-elever og ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser).

  • Samtidig bliver lukningen af flere virksomheder forlænget. Det sker, for at alle dele af samfundet ikke åbner samtidig.

  • Regeringen vil eksempelvis forlænge lukningen af caféer, barer, restauranter, frisører og massører i fire uger frem til 10. maj.

  • Hvornår disse skal åbnes igen, vil regeringen se nærmere på i den "næste fase" af genåbningen af Danmark.

  • Ungdomsuddannelserne holdes fortsat fysisk lukket.