Overblik: Disse coronasmittede skal selvisoleres på hoteller

Det fremgår ikke hvilke hoteller og feriecentre, der skal tages i brug. Flere i branchen har allerede meldt sig klar til at tage imod coronasmittede.

Smittede danskere med covid-19 skal fremover have lettere ved at selvisolere sig, så der etableres en mere effektiv opsporing af smittekæder.

Den forbedrede mulighed for selvisolation er en del af regeringens nye teststrategi.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om situationen med covid-19.

TRE HOVEDELEMENTER I NY STRATEGI

Der er tale om et frivilligt tilbud til borgere, der er smittet med coronavirus og som samtidig er selvhjulpne. 

Tiltaget skal både hindre smittespredning og beskytte særlige risikogrupper som for eksempel borgere med kronisk sygdom.

Tilbuddet er målrettet følgende grupper:

  • Personer, der ikke har mulighed for at isolere sig selv i egen bolig
  • Smittede personer i familier, der bor tæt og ikke kan reservere et værelse i husstanden til den smittede person
  • Borgere, der er konstateret smittet, og som deler husstand med en person i risikogruppen

Hoteller og feriecentre tages i brug

Regeringen vil snarest muligt fremsætte et lovforslag, der giver kommunerne ansvaret for at stille isolationsfaciliteter til rådighed i forbindelse med covid-19-epidemien.

Det skal efter planen ske følgende steder:

  • Leje af hoteller
  • Leje af feriecentre
  • Leje af kommercielle overnatningsfaciliteter

Det bliver kommunerne, der i samråd med borgernes læge visiterer til isolationsfaciliteterne, lyder det fra regeringen.

Det fremgår ikke hvilke hoteller og feriecentre, der konkret skal tages i brug, men flere i branchen har allerede meldt sig klar til at tage imod coronasmittede personer.

Blandt andet har Hundested Kro og 17 af Danmarks vandrehjem meldt sig under fanerne og klar til at hjælpe coronasmittede borgere.

Vil undgå tvangsisolering

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger på pressemødet, at der nu er fokus på at opspore tætte kontakter til smittede. Disse personer skal tilbydes en coronatest.

På pressemødet blev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) spurgt til, hvad der vil se, hvis borgere ikke frivilligt vælger at gå i isolation.

quote Psykiatriske patienter og misbrugere er blevet tvangsisoleret, efter de har nægtet at følge retningslinjerne. Det er fuldt offentligt, at det er sket. Det kan vi ikke afvise vil ske igen.

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Magnus Heunicke siger på pressemødet, at epidemiloven giver mulighed for at tvangsisolere borger.

Men han påpeger, at det vil kun ske i få tilfælde:

- Psykiatriske patienter og misbrugere er blevet tvangsisoleret, efter de har nægtet at følge retningslinjerne. Det er fuldt offentligt, at det er sket. Det kan vi ikke afvise vil ske igen. Men det er virkelig undtagelsen. Der er et kæmpe samfundssind fra borgerne, og vi kommer længst af frivillighedens vej.

- Men vi kan ikke afvise, at der vil være enkelte tilfælde, hvor man ikke vil følge myndighedernes retningslinjer og risikere at starte supersmittekæder, siger sundhedsministeren.