Østergaard om Delta-variant: - Særlig risiko for smitte på trods af vaccination

Delta-varianten vinder frem mens Danmark åbner mere.

Hvis du har planer om at smutte en tur uden for Danmarks grænser i sommerferien, så er der godt nyt. 

For på lørdag udvides det coronapas, vi har på telefonen, til også at gælde internationalt.

Og det betyder, at isolationskravet frafalder i EU og Schengenlandene, dog med undtagelse af Holland.

Det eneste, det kræver for at tage til udlandet, er derfor en frisk, negativ coronatest.

Der er dog lidt malurt i bægeret.

For netop nu spreder den meget smitsomme Delta-variant af coronavirus sig både her i Danmark, men i særdeleshed i England og i Portugals hovedstad, Lissabon.

Foreløbig er 235 borgere blevet smittet med den langt mere smitsomme Delta-variant af coronavirus i Danmark.

Heldigvis tyder foreløbig erfaring på, at vaccinerne forebygger alvorlige sygdomsforløb med Delta-varianten, der stammer fra Indien.

Og det er ikke uden betydning, for netop nu er et botilbud i Randers blevet ramt af Delta-varianten, og i fredags var det to børnehaver i Tilst, der blev ramt af varianten.

Og ifølge ledende overlæge og professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet, Lars Østergaard, er den nye variant mere smitsom, end de varianter vi har kendt tidligere.

- Den er mere smitsom, og derudover så virker vores antistoffer heller ikke helt så godt mod den som ved andre varianter, hvilket vil sige, at man er i risiko for at blive smittet med Delta-varianten, selvom man er vaccineret, siger Lars Østergaard.

På trods af det mener han ikke, at der er grund til at gå og være nervøs for den nye variant, da smittespredningen i samfundet er meget lav i øjeblikket.

Og skulle man blive smittet med Delta-varianten, selvom man er vaccineret, så har vaccinen stadig en effekt ifølge Lars Østergaard.

- Heldigvis bliver man ikke så alvorligt syg, hvis man er vaccineret, og man alligevel får den her nye Delta-variant.

Nu er samfundet efterhånden åbnet ret meget, er det noget, der kan komme til at give bagslag?

- Nej, vi har ikke nogen stor smittespredning i det østjyske område, så derfor tror jeg ikke, det bliver noget voldsomt problem - så længe vi i øvrigt passer på hinanden, som vi gør i øjeblikket, og sørger for at få eventuel smittespredning stoppet hurtigt, siger Lars Østergaard.

Der er jo en helt masse rejselystne østjyder, og den her variant spredes også rundt i Europa. Hvordan vil du mene, man skal agere i den henseende?

- Jeg tænker ikke, man skal være så bekymret for at rejse ud af landet på grund af Delta-varianten. Man skal jo holde de samme forholdsregler, som man plejer med håndhygiejne, afstand og så videre, og så kan man rejse til de lande, som Udenrigsministeriets vejledninger siger i forhold til det enkelte lands indrejseregler, siger professoren i infektionsmedicin.