Kunstig intelligens skal identificere særligt sårbare borgere
Et helt nyt intelligent sundhedsprodukt skal hjælpe landets akutafdelinger med tidligt at identificere og prioritere særligt sårbare borgere.
I en tid, hvor landets læger er mere pressede end normalt, er vigtigheden af prioritering åbenlys.
Og netop den opgave skal et nyt intelligent sundhedsprodukt, +prio, hjælpe landets akutafdelinger med.
Algoritmen i +prio er trænet på sundhedsdata fra både sygehuse, kommuner og privatpraktiserende læger.
Den bruger sundhedsdata fra den enkelte borgers historik og fra andre anonymiserede patienter med tilsvarende karakteristika til at vurdere, hvor sårbar vedkommende er, hvilket gør det muligt for det sundhedsfaglige personale hurtigt og tidligt at planlægge, hvordan de bedst muligt tager sig af borgeren.
For eksempel kan det sikre, at de særligt sårbare er de første til at få en læge i røret, når presset på telefonerne til praktiserende læger og vagtlæger er stort.
- At kunne identificere borgere, så vi kan give særlig hjælp til dem med størst risiko for sygdom, er afgørende for at tilrettelægge det bedst mulige forløb. Det giver størst effekt, hvis det sker så tidligt som muligt i sygdomsforløbet og gerne før kontakt til sundhedssektoren, siger Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglig direktør på AUH.
Midtjysk samarbejde
+prio er udviklet på baggrund af forskningsprojektet CDSS, der har til formål at nedbringe antallet af akutindlæggelser, og er et samarbejde mellem Regionshospitalet Horsens, Enversion, MedTech Innovation Consortium, Horsens Kommune og Aarhus Universitet.
Da corona brød ud, gik Jacob Høy Berthelsen, der er grundlægger af IT-virksomheden Enversion, og hans team i gang med at udvikle +prio på blot tre dage og nogle lange nætter.
Og nu er produktet altså snart klar til at blive taget i brug ude på akutafdelingerne.
- Inden for de næste 14 dage forventer vi at have adgang til livedata, og så skal +prio implementeres direkte i akutafdelingerne, siger Jacob Høy Berthelsen, grundlægger af Enversion.
På Regionshospitalet Horsens, der er en del af forskningsprojektet bag, ser de frem til, hvordan det intelligente sundhedsprodukt kan hjælpe.
- Det er sindssygt interessant, det her, og det kan virkelig batte noget på både indlæggelsestid, vores arbejdsmiljø og patienternes oplevelse, siger Ulf Hørlyk, ledende overlæge på Akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens.