Winnie vil redde Den Gamle By - nu strømmer pengene ind

En af Den Gamle Bys gæster har lavet en indsamling, der skal hjælpe med at redde museet, der frygter at gå konkurs som følge af corona-udbruddet.

Den Gamle By i Aarhus har en plads i hjertet hos mange østjyder, og det har man kunnet se det seneste døgn.

Winnie Dürr Bang fra Silkeborg er en af de østjyder, for hvem Den Gamle By betyder rigtig meget. Derfor oprettede hun tirsdag en Facebook-gruppe, der hedder ’For alle os som vil redde Den Gamle By.’

Via facebook-gruppen opfordrer hun folk til at betale penge til Den Gamle By via de kontonumre, der står på museets hjemmeside. Og på omkring et døgn har lidt flere end 3000 personer meldt sig ind, og de har overført lidt under 50.000 kroner til museets konto, oplyser Den Gamle By.

Winnie Dürr Bang har sine børn med i Den Gamle By hvert år til jul, og selv kommer hun der hver måned.
Winnie Dürr Bang har sine børn med i Den Gamle By hvert år til jul, og selv kommer hun der hver måned. Foto: Privatfoto

- Jeg lavede aktionen, fordi jeg ikke kan bære tanken om at vide, at de kan risikere at gå konkurs, og at der ikke er gjort et forsøg på at redde byen, siger Winnie Dürr Bang til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er kommet i Den Gamle By, siden hun var barn, og som voksen kommer hun i Den Gamle By mindst én gang om måneden. 

quote Den Gamle By er bare noget helt særligt, som ikke må gå tabt.

Winnie Dürr Bang, Silkeborg

- Det særlige ved Den Gamle By er den stemning, som de formår at skabe derude via musik, deres kostumer og den måde, de taler og hilser på én. Den Gamle By er bare noget helt særligt, som ikke må gå tabt, siger Winnie Dürr Bang.

Hun mener, at vi alle sammen har et ansvar for at prøve og redde noget af Danmarks historie, og det sætter museumsdirektøren stor pris på - selvom han ikke tror, pengene fra gæsterne kan stå alene.

Direktør er alvorligt bekymret

- Det er en fantastisk historie, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Vi har fået utroligt mange positive henvendelser. Det varmer i en svær tid.

quote Jo flere, der bakker op, jo mere bliver politikerne forhåbentlig overbevist.

Thomas Bloch Ravn, Museumsdirektør, Den Gamle By

50.000 kroner er dog langt fra nok til at redde Den Gamle By, der frygter at gå konkurs, fordi deres restauranter og udstillinger lige nu holder lukket på grund af corona-udbruddet. Museumsdirektøren håber dog, at der bliver lagt mærke til opbakningen fra gæsterne hos politikerne på Christiansborg, der lige nu forhandler om en hjælpepakke til kulturlivet.

- Jeg er stadig alvorligt bekymret, for selvom folk vil give penge, så er det rigtig mange penge, vi har brug. For at vi ikke laver en gæld så stor som en møllesten, der trækker Den Gamle By ned med nakken, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Den Gamle By er delvist offentligt finansieret. Omkring 20-25 procent betaler Aarhus Kommune og staten. Resten skal de selv skaffe, og de er glade for alt den støtte, de kan få.

- Jo flere, der bakker op, jo mere bliver politikerne forhåbentlig overbevist, siger museumsdirektøren.

Det er Den Gamle Bys bestyrelse, der beslutter, om museet skal gå konkurs. Derefter er det Kulturministeriet i samråd med Aarhus byråd, der skal beslutte, hvad der skal ske.

Vores allesammens fortid gemmer på en masse gode historier, som nogle engagerede medarbejdere hver dag går på arbejde for at udbrede. Og nogle af dem har TV2 ØSTJYLLAND tidligere fået lov til at møde i dette indslag.