Restauratør: - Vi fortryder det senere, hvis fiskehandleren lukker

En Aarhus-restaurant har valgt at indgå takeaway-samarbejder med sine lokale leverandører under coronakrisen, selvom det havde været billigere at bruge store internationale producenter.

02:49

VIDEO: Se Restaurant UNICOs flotte video, der opfordrer til, at vi støtter lokalt. Video: Ole Udengaard

Fiskehandlere, gårdbutikker, bagerier og frugtplantager...

De leverandører, der normalt leverer til restauranterne rundt omkring i det østjyske, er ligesom restauranterne selv hårdt ramt af coronakrisen.

Læs også To beboere på plejehjem i Ebeltoft er smittet med coronavirus

Men det er i krisetider, at vi for alvor skal stå sammen, støtte op om hinanden og finde det entreprenørskab frem, som skal til for at komme helskindet igennem.

Jeg måtte få hænderne op af lommen, lægge hovedet i blød og komme med en plan for, hvordan vi overlevede det her

Anders Udengaard, Restaurant UNICO

Og det er lige netop, hvad Anders Udengaard fra Restaurant Unico i Højbjerg har gjort.

- Det hele kom med så kort varsel, og jeg havde hverken lyst eller råd til at lukke. Så jeg måtte få hænderne op af lommen, lægge hovedet i blød og komme med en plan for, hvordan vi overlevede det her og beholdt vores ansatte, siger restauratør Anders Udengaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Restauratør Anders Udengaard (th.) henter sine varer lokalt. Blandt andet sine æg hos Olsgaard Gaardbutik i Skanderborg, hvor ejer Henrik Hjorth lige nu går glip af store dele af omsætningen, når restauranterne, som han leverer til, holder lukket. Foto: Ole Udengaard

Støtter lokalt - og betaler gerne prisen for det

Han besluttede sig for, at han ville udvide sit takeaway-koncept. Han har altid brugt lokale leverandører på restauranten, men aldrig havde det været så vigtigt som nu, at han holdt sig til det koncept.

- Min egen omsætning er gået ned, fordi restauranten holder lukket. Hvis jeg gik over til at få mine varer fra nogle større leverandører, så kunne jeg have sparet en hel del, siger han og fortsætter:

- Men jeg ved også, at hvis jeg ikke støtter op om de lokale fiskehandlere, gårdbutikker, bagerier, frugtplantager og så videre, hvor jeg normalt får mine varer, så er de her ikke, når vi kommer ud på den anden side. Og det er jeg ikke interesseret i - hverken for deres eller min egen forretnings skyld.

Læs også COVID-19 LIVE: Ny hjælpepakke til restaurationsbranchen på plads

Jeg kan være lige ved at græde, når jeg oplever, hvordan vores kunder støtter op om os. Det berører nemlig ikke kun mig, men også mine leverandører

Anders Udengaard, Restaurant UNICO

Han fortæller blandt andet om den lokale frugtplantageejer, der er svagelig og derfor befinder sig i risikogruppen.

Ejeren har været nødt helt at undgå kundekontakten grundet smittefaren og bruger derfor nu hele natten på at klargøre frugtpakker, som Anders og andre kunder så kan hente om morgenen og i løbet af dagen, mens ejeren selv isolerer sig i hjemmet under åbningstiden.

- Jeg er meget rørt over det sammenhold, som jeg synes, vi viser over for hinanden lige nu. Der er rigtig mange, som står i en utroligt svær situation, og derfor kan jeg være lige ved at græde, når jeg oplever, hvordan vores gæster støtter op om os. Det berør nemlig ikke kun mig, men også mine leverandører, når de vælger at holde os i live ved at hente takeaway, siger Anders Udengaard.

Læs også Hundehvalpe går som varmt brød under corona-krisen

Manglede 80 procent af omsætningen

Konkret kører han nu hver morgen rundt til hans leverandører, hvor han samler varer ind, som han senere sætter sammen til færdiglavede takeaway-anretninger, som gæsterne kan hente. På den måde støtter man de lokale producenter, når man støtter hans restaurant.

Og det er der brug for lige nu.

- Det har haft en enorm påvirkning, når 80 procent af vores omsætning på nul komma fem rives væk. Selvom vi også har en lille butik her på havnen, så er en kæmpe del af vores omsætning engros-salg til restauranter og catering-virksomheder, siger Anders Andreasen fra Havnens Fiskehus, som er en af de leverandører Anders Udengaard bruger i sit takeaway-foretagende, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Årets Pride er aflyst: - Det er med blødende hjerte

Det positive i krisetider er, at folk stimler sammen og støtter op om hinanden. Man finder nye måder at afsøge markedet på, og man indgår i nye synergier, som også slutbrugerne synes er fedt

Anders Andreasen, Havnens Fiskehus

Der er heller ikke nogen tvivl om, at man hos Havnens Fiskehus sætter pris den synergi, som man er fundet frem til med UNICO og Anders Udengaard.

- Hvis man skal pege på noget positivt ved en krisetid, som den vi befinder os i nu, så er det, at folk stimler sammen og støtter op om hinanden. Man finder nye måder at afsøge markedet på, og man indgår i nye synergier, som også slutbrugerne synes er fedt, siger han.

Fiskehandler Anders Andreasen fra Havnens Fiskehus ville - trods en nedgang i omsætningen på 80 procent - ikke lukke butikken. Han glæder sig derfor over, at lokale initiativer som Restaurant UNICOs takeaway forsøger at værne om de lokale producenter. Foto: Ole Udengaard

Ville fortælle en historie

De ringe i vandet det skaber, når man lægger sine penge hos butikker og restauranter, der selv har lagt deres penge hos de lokale producenter, besluttede Anders Udengaard at fortælle en historie om.

Det er der blevet en video ud af, som, han håber, vil åbne folks øjne for, hvor vigtigt det er at støtte lokalt. Særligt i en krisetid som nu.

Folk tænker nok ikke over, at når de støtter min restaurant ved at købe takeaway, så støtter de også den lokale fiskehandler, gårdbutik, bager, frugtplantage og så videre.

Anders Udengaard, Restaurant UNICO

- Jeg snakkede med Anders fra Fiskehuset, som sagde, at han var presset, men at han heller ikke havde tænkt sig at lukke. Min bror er dygtig til at producere video, og derfor snakkede jeg med ham om, hvad vi kunne gøre, for at komme ud med budskabet om, at vi skal stå sammen og støtte lokalt, siger han og fortsætter:

- Det skulle ikke bare være en video med mig, der står og laver mad. Vi ville fortælle en historie. Folk tænker nok ikke over, at når de støtter min restaurant ved at købe takeaway, så støtter de også den lokale fiskehandler, gårdbutik, bager, frugtplantage og så videre.

Læs også Nyeste coronatal i Østjylland: Ingen nyindlagte i over en uge

Videoen kan ses i toppen af artiklen.

Den tager dig med igennem Anders' hverdag, hvor han om morgenen kører rundt til de lokale leverandører for derefter at sælge flot anrettede takeaway-pakker til gæsterne i Aarhus. Og hvordan det som ringe i vandet berører rigtig mange forskellige lokale foretagende, når du handler lokalt.