Fængslede for hærværk på jødisk gravplads sigtes for flere hadforbrydelser

De to mænd, der sidder fængslet for groft hærværk mod den jødiske gravplads i Randers, har ifølge politiet mere på samvittigheden.

Udgivet Opdateret
To mænd, der er fængslet for hærværk mod den jødiske gravplads i Randers, sigtes nu også for yderligere hadforbrydelser.

I november blev to mænd på henholdsvis 27 og 39 år fængslet for blandt andet at have hældt maling på 84 gravsten på den jødiske gravplads i Randers. Samme mænd sigtes nu for flere hadforbrydelser.

Ifølge politiet har de to mænd også hældt maling over en regnbuebænk ved Ceres Park i Aarhus tilbage i juni 2019.

Desuden skal den ældste af de fængslede desuden have opfordret andre til at begå hærværk mod en café i Aarhus, hvor der blandt andet blev opsat klistermærker med hagekors.

For det forhold sigtes han for hærværk og racisme.

- Han er sigtet for at overtræde racismeparagraffen, fordi der var tegnet blandt andet nazi-tegn på bogcaféen, siger kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, Jakob Christiansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hærværket mod bogcaféen skulle være begået i september sidste år. Det er Spartakus Bogcafé i Aarhus, der ifølge Østjyllands Politi er blevet udsat for hærværk. Caféen har rødder i det kommunistiske studentermiljø.

Tegn på mangfoldighed

Det er politiets efterforskning efter fængslingen af de to mænd, der har ført til yderligere sigtelser.

Regnbuebænken blev etableret som et tegn på mangfoldighed og for at tage afstand fra homofobiske råb i fodboldkampe.

For det forhold er han også sigtet for at overtræde racismeparagraffen, fordi der var tegnet blandt andet nazi-tegn på bogcaféen.
Jakob Christiansen, Østjyllands Politi

Men hærværksmænd mente altså ikke, at bænken skulle forblive regnbuefarvet.

De to fængslede mænd er ligeledes mistænkt for at have væltet nogle af gravstenene på den jødiske gravplads i Randers samt at have begået hærværk mod en Sparekassen Kronjyllands bygning, som er pyntet af en davidsstjerne.

De forbrydelser fandt sted natten mellem den 8. og 9. november i forbindelse med årsdagen for den såkaldte Krystalnatten i Tyskland.

Krystalnatten

Natten efter 9. november 1938 flød gaderne i mange tyske byer med knust vinduesglas fra jødiske butikker, synagoger, boliger og skoler. Det knuste glas førte til navnet Krystalnatten, og datoen regnes for et vendepunkt i den nazistiske forfølgelse af jøderne, som kulminerede med holocaust og millioner af dræbte.

Fandt grønne malerpletter

Ved grundlovsforhøret den 13. november lød det, at politiet hos begge mænd har fundet jakker med grønne malerpletter. De har desuden fundet sko med maling på, grøn maling og pensler med rester af maling hos den ene af dem.

Derudover er en SMS-korrespondance mellem de to mænd også en del af bevismaterialet. Her skriver de om balloner, der skulle bruges til at have malingen i.

- Fundene var med til at bestyrke mistanken i dag, sagde Steffen Dam Andersen, anklagerfuldmægtig hos Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND, efter forhøret.

En af de anholdte i sagen er en nu 39-årig mand fra Hobro, der er ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kaldet Nordfront.

Den Nordiske Modstandsbevægelse, der også er kendt som Nordfront, kalder sig for en 'en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation'.

Flere steder i Østjylland blev det i november markeret, at borgere ikke vil finde sig i de antisemitiske aktioner, der har fundet sted i landsdelen.

Kan få seks års fængsel

I retten sluttede dommeren af med at sige, at en varetægtsfængsling ikke er ude af proportioner, fordi strafferammen på den slags forbrydelse, de to mænd er mistænkt for er på seks år.

Det var anklagemyndighedens påstand, at de skulle varetægtsfængsles i fire uger, så jeg er tilfreds med, at retten er enige med os.
Steffen Dam Andersen, anklagerfuldmægtig, Østjyllands Politi

- Det var anklagemyndighedens påstand, at de skulle varetægtsfængsles i fire uger, så jeg er tilfreds med, at retten er enige med os, lød det fra Steffen Dam Andersen.

Varetægtsfængslingen skal også modvirke, at de to mænd kan vanskeliggøre opklaringen og advare andre i deres netværk om, at politiet har dem i søgelyset.

Israels ambassadør ikke overrasket over hærværk

Benny Dagan er ambassadør for Israel i Danmark og besøgte i november Østre Kirkegård i Randers, hvor hærværket fandt sted, sammen med kirkegårdsleder Thue de la Cour.

- I virkeligheden var det nok bare et spørgsmål om tid. Det er et wakeup-call til os alle om, at vi skal tage antisemitisme meget mere alvorligt. Undersøgelser viser, at der er en dramatisk stigning af antisemitiske hændelser, sagde Benny Dagan til TV2 ØSTJYLLAND.

Han peger på en generel tendens i Europa, som han mener i stigende grad er plaget af antisemitisme, som i hans øjne bør tages meget mere seriøst, end det bliver i dag.

Det er et wakeup-call til os alle om, at vi skal tage antisemitisme meget mere alvorligt.
Benny Dagan, ambassadør fra Israel i Danmark

- Vi ser kun toppen af isbjerget. Mange hændelser bliver ikke anmeldt, fordi folk er bange eller ikke tager sig tid til at kontakte politiet.

Politikere fordømmer hærværk

Flere politikere har været ude og fordømme hærværket på krystalnatten, herunder statsminister Mette Frederiksen.

Ovenpå det grove hærværk mod den jødiske gravplads skrev hun, at det ikke kun var et angreb på de danske jøder, men hele samfundet.

Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk.
Mette Frederiksen, statsminister

- Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk.

Også Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, har været ude og fordømme handlingen. Han kalder det uanstændigt og uacceptabelt, at danske jøder skal hånes - det skrev han på Twitter.

- Jeg håber, at politiet hurtigt får opklaret, hvem der står bag, så gerningsmændene kan blive straffet, skrev han i november.

Politiet kræver de to mænds varetægtsfængsling yderligere forlænget med fire uger. Om den bliver det, afgøres ved et grundlovsforhør i Retten i Randers, der startede kl. 9.30.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her