Lokalpolitikere uenige med formand: Vi skal lytte til kritikken
Flere lokalpolitikere kritiserer, at udvalgsformand lukker ørerne over for tidligere ansattes kritik af bosted for handicappede.
Artiklen er blevet opdateret med yderligere kommentarer fra SF-byrådsmedlemmet Aleksander Myrhøj, der kræver handling fra borgmesteren.
Det er for dårligt, at udvalgsformanden afværger kritikken om et dårligt arbejdsmiljø på bosteder for handicappede i Norddjurs Kommune.
Sådan lyder det i dag fra flere lokalpolitikere fra Norddjurs, efter TV2 ØSTJYLLAND fortalte historien om flere tidligere ansatte på et bosted i Norddjurs, der oplevede, hvordan trusler om fyringer og tjenstlige samtaler og stikkerjultur var hverdag på arbejdspladsen.
Efter den historie er kommet frem i lyset, har udvalgsformand i Voksen- pg Plejeudvalget Lars Møller (S) nemlig affejet kritikken fra de tidligere ansatte. Han mener ikke, han kan forholde sig til kritikken.
Det er netop den manglende respons fra ham, flere andre politikere i Norddjurs nu kritiserer.
- Jeg er meget forundret over, at det her ikke bliver taget mere seriøst, siger Michael Vejlstrup (LA), der er medlem af Voksen- og Plejeudvalget, til TV2 ØSTJYLLAND.
Den forundring deler politiker-kollega Diana Skøtt Larsen (DF):
- Jeg stiller mig uforstående over for, at Lars Møller ikke tager kritikken til efterretning, for det er rystende historier, medarbejderne kommer med, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun fortæller, at hun også tidligere har hørt om problemer med arbejdsmiljøet på bosteder:
- Nogle ting skyldes måske, vi har været inde i en besparelsesrunde, men andre skyldes inkompetente ledere, for der har været et ekstremt dårligt arbejdsklima, siger Diana Skøtt Larsen.
Hun er i løbende dialog med medarbejdere inden for området.
Michael Vejlstrup mener også, at der bør gøres mere, end at affeje kritikken:
- Jeg vil rejse en sag, så vi kan spore os ind på, hvad det er for nogle bosteder og arbejdspladser, hvor vi har et problem, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Vil have borgmesteren på banen
Også på den modsatte politiske fløj er der forundring over udvalgsformanden Lars Møllers udtalelser. SF'eren Aleksander Myrhøj mener altid, at de som lokalpolitikere skal lytte til kritik fra tidligere medarbejdere på kommunale arbejdspladser.
Han opfordrer nu Norddjurs' borgmester, Jan Petersen (S), til at træde i karakter.
- Jeg forventer, at den øverste ledelse, borgmesteren, forholder sig til det, der er blevet præsenteret, når der ikke er vilje til det hos udvalgsformanden, siger Aleksander Myrhøj til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener samtidig, at der må være en forvaltning, som skal på banen. Det er ifølge ham ikke nok, at man kun forholder sig til tilsynsrapporter.
- Forvaltningen har en kvalitet, som den skal stå inde for, siger han.
SF'eren ser gerne hele socialområdet kigget efter for lignende udfordringer, som dem, tidligere ansatte i Ørsted har påpeget. Men undersøgelsen skal laves på den rigtige måde.
- Vi skal ikke skabe utryghed hos vores dygtige ansatte og ledere, så vi skal være varsom med, hvilke værktøjer vi bruger, siger lokalpolitikeren.
Trusler og stikkerkultur var hverdag
Én af de tidligere ansatte, der er stået frem for at fortælle om det dårlige arbejdsmiljø, er Kirsten Bytoft.
I 16 år var hun ansat som social- og sundhedsassistent på bostedet for voksne handicappede i Ørsted. Hun var ansat fra 2000 til 2016. En ansættelse, der efter der i 2015 kom ny ledelse, gik voldsomt ned ad bakke.
- Man var utryg ved at gå på arbejde. Det var jeg, og det kunne jeg høre, flere af mine kolleger var, for man vidste ikke, hvem man kunne stole på, sagde hun torsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
Trusler om fyringer, tjenstlige samtaler, løgne og stikkerkultur er nogle af de ord, hun mener, bedst beskriver arbejdsgangen på bostedet i den sidste tid af hendes ansættelse.
Til sidst blev hun selv sygemeldt med stress og måtte sige op.
- Jeg endte med en sygemelding på grund af presset og fordi, det simpelthen var dårligt arbejdsmiljø. For mig var det et arbejdsmiljø, der bar præg af, at kommunikationen foregik med trusler om tjenstlige samtaler.
Læs også:
Det dårlige arbejdsmiljø skyldes ifølge Kirsten Bytoft den ledelse, som siden 2015 har stået i spidsen for bostedet.
I flere år var hun tillidsrepræsentant og havde dermed et stort indblik i, hvordan hendes kollegers trivsel dalede i perioden fra 2015.
- Jeg kunne følge med i, hvordan mine kolleger gik ned og blev syge. Rigtig, rigtig mange blev sygemeldt og kunne ikke vende tilbage, sagde Kirsten Bytoft.
Råbte kommunaldirektøren op – forgæves
En tilsvarende historie fortæller Jens Ole Pedersen. Han var ansat på Område Ørsted i knap ti år, og han oplevede også trusler og psykisk terror på nærmeste hold i tiden efter 2015, hvor den nye ledelse kom til.
- Jeg var til tjenstlige samtaler på latterlige ting, som jeg intet havde med at gøre. Og jeg sov ikke om natten, så det var med sovepiller, sagde Jens Ole Pedersen tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.
Han kunne tydeligt mærke den trykkede stemning blandt kolleger:
- Der var gamle kolleger, der gik tudende hjem og pludselig var væk. Og hvis der var nogen, der blev fyret eller holdt, så fik man ikke noget at vide, sagde han.
Du kan læse hele historien om kritikken af arbejdsmiljøet på bostedet 'Område Ørsted' her.