Skjulte optagelser: Suspekte handler nær skole forarger og skræmmer de lokale

Overvågning af en parkeringsplads viser mistænkelige aktiviteter midt i boligområde tæt på en stor folkeskole.

Små poser og pengesedler skifter dagligt hænder blandt grupper af unge mænd på en parkeringsplads i Aarhus-bydelen Vejlby-Risskov.

Beboerne i boligområdet Vejlby Vænge har længe været utrygge og skræmte på grund af de mistænkelige aktiviteter. 

En del af de beboere, TV2 ØSTJYLLAND har talt med, er bange for, at der er tale om handel med stoffer. Christian, som ikke ønsker sit efternavn frem i forbindelse med denne artikel, bor i området og har ikke set det med egne øjne. Men han oplever grupperne af unges adfærd som truende.

quote Nogle gange er de så grove, at folk flytter.

Christian, beboer, Vejlby Vænge

- Alle siger, at vi bare skal anmelde det, men det tør folk ikke, for så er der trusler. Nogle gange er de så grove, at folk flytter, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

En af dem, der ærgrer sig over den formodede handel med stoffer, er Christian. Han har boet i Vejlby Vænge i 40 år.
En af dem, der ærgrer sig over den formodede handel med stoffer, er Christian. Han har boet i Vejlby Vænge i 40 år.

Få tør stå frem

Christian har boet i Vejlby Vænge i 40 år og er en af de få, som tør stå frem med sine oplevelser. 

Han er træt af den utryghed, der nu hersker i området.

Tidligere var boligområdet, ifølge ham, trygt, men det er nu fortid.

- Det er ikke særlig rart, at man fralægger sig ansvaret og siger, at vi bare skal anmelde det, for det tør folk ikke. Hvis de gør det, bliver de chikaneret, fortæller Christian til TV2 ØSTJYLLAND.

'Lede so' på muren

Ingen af de andre beboere fra området, som TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med, tør stå frem med navn og billede.

De sætter dog gerne ord på, hvad de har oplevet. 

En fortæller, at efter en anmeldelse om høj musik fra gruppen af unge mænd på parkeringspladsen, fik hun malet graffiti på sit murværk. Der stod blandt andet 'lede so'.

Flere af de unge mænd på parkeringspladsen har store kontantbeløb i hænderne.
Flere af de unge mænd på parkeringspladsen har store kontantbeløb i hænderne.

Poser skifter hænder

En anden fortæller, at hun og familien er flyttet på grund af uroen.

quote Det er ikke vores opfattelse, at der et stort problem her i forhold til andre steder.

Lennart Glerup, vicepolitiinspektør, Østjyllands Politi

Otte gange i august og oktober observerede TV2 ØSTJYLLAND i samarbejde med TV2 parkeringspladsen, og hver gang gik det samme billede igen.

Små poser skiftede hænder, pengesedler blev talt og unge mænd holdt udkig.

Under overvågningen af parkeringspladser ser man tydeligt små poser skifte hænder.
Under overvågningen af parkeringspladser ser man tydeligt små poser skifte hænder.

Beboerforening ønsker øget patruljering

Det formodede salg af narkotika fylder meget for områdets boligforening. De har forgæves forsøgt at løse problemet med mere gadelys og hyppigere hækklipning, så personerne får sværere ved at skjule sig for beboerne.

Boligforeningen 10. Marts 1943, der blandt andet omfatter Vejlby Vænge, lavede i fjor en tilfredshedsundersøgelse blandt beboere i alle foreningens afdelinger. Her skilte Vejlby Vænge sig markant ud, fordi godt hver tredje adspurgte beboer ikke følte sig trygge i området.

Direktør i Boligforeningen 10. Marts 1943, Bjarne Wissing, er frustreret over, at gruppen af unge mænd skaber utryghed i området. Han håber, at politiet kommer oftere forbi.

quote Vi ønsker ikke, at det skal foregå her.

Bjarne Wissing, direktør i Boligforeningen 10. marts 1943.

- Vi ved, at hyppig patruljering og synlighed er med til at mindske problemet. Det kræver, at beboerne anmelder det, så politiet ved, at der er en problemstilling i området, siger Bjarne Wissing til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi ønsker ikke, at det skal foregå her, fortsætter han.

Også salg uden for skolen

200 meter fra parkeringspladsen i Vejlby Vænge ligger Ellevangskolen. Her er skolelederen, fortæller hun, bekendt med narkosalg tæt ved skolen, og faktisk har det, ifølge hende, også foregået endnu tættere på skolen.

For et år siden anmeldte hun det til politiet.

Små poser, truende adfærd og pengesedler, der skifter hænder, Det er, hvad beboere i boligområdet Vejlby Vænge i Vejlby-Risskov oplever ved en parkeringsplads tæt ved områdets skole. Ifølge beboere i området hersker der generelt en utryg stemning omkring parkeringspladsen.

- Der havde været salg lige uden for skolen, og der havde været situationer, hvor unge pustede sig op, og nogle kørte vildt på knallert. Generelt var der en utryghed ved at færdes i lokalområdet, siger skoleleder på Ellevangskolen Lisanette Qvortrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge skolelederen er der ikke længere problemer uden for skolen. 

Vejlby Vænge ligger blot få hundrede meter fra Ellevangskolen, hvor omkring 800 elever til dagligt går i skole.
Vejlby Vænge ligger blot få hundrede meter fra Ellevangskolen, hvor omkring 800 elever til dagligt går i skole. Foto: Google Maps

'Intet stort problem'

Flere har altså anmeldt det mulige narkosalg til Østjyllands Politi, men herfra lyder det, at man ikke ser et større problem i området omkring Vejlby Vænge end andre steder.

- Vi har mange indsatser mod narko på gadeplan, men det er ikke vores opfattelse, at der er et stort problem her i forhold til andre steder, siger vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi Lennart Glerup til TV2 ØSTJYLLAND.

Han opfordrer dog fortsat beboerne til at anmelde det, hvis de ser mistænkelige forhold i området.

quote Jeg fatter ikke, at der ikke bliver grebet ind.

Christian, beboer, Vejlby Vænge

Christian fra Vejlby Vænge kunne godt tænke sig, at områdets boligforening kom mere på banen, og at politiet generelt var mere synlige:

- Jeg fatter ikke, at der ikke bliver grebet ind, siger han.

TV2 ØSTJYLLAND konfronterede de unge på parkeringspladsen, men de ønskede ikke at stille op til interview. De afviser dog at stå for salg af narkotika eller andet ulovligt, og de nægter at være skyld i utrygheden i området.

Har du viden om den konkrete sag, eller føler du dig utryg, hvor du bor, hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte TV2 ØSTJYLLAND på redaktion@tv2oj.dk.