Ny vandrerute på 36 kilometer: Følg sporet af den gamle jernbane

Nu er Banestien langs den gamle jernbane mellem Horsens og Odder åbnet for naturinteresserede og motionister.

Det er ikke med pomp og pragt, at den nye 'Banestien' mellem Horsens og Odder er åbnet.

- Vi ville gerne have haft lidt mere festivitas, men vi har ikke turdet på grund af corona-restriktioner, fortæller Ole Lyngby Pedersen (V), som er formand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune.

Men nu er stien klar til brug for gående eller cyklende naturinteresserede og motionister.

quote Jeg er ikke i tvivl om, at det her vækker begejstring og opmærksomhed, når man skal planlægge sin feriedag – både for turister og også for de lokale.

Ole Lyngby Pedersen (V), formand for styregruppen ”Naturområde Horsens Fjord”

- Jeg er ikke i tvivl om, at det her vækker begejstring og opmærksomhed, når man skal planlægge sin feriedag – både for turister og også for de lokale, siger Ole Lyngby Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Banestien er meget varieret - nogle steder følger ruten asfalterede stier, mens den andre steder går ad små trampestier, hvor naturen vokser vildt.
Banestien er meget varieret - nogle steder følger ruten asfalterede stier, mens den andre steder går ad små trampestier, hvor naturen vokser vildt. Foto: Melissa Villumsen

Banestien er resultatet af et samarbejde mellem Horsens og Odder kommuner, som en del af ”Naturområde Horsens Fjord”. Ole Lyngby Pedersen er formand for den politiske styregruppe.

- Der har været rigtig god opbakning og fantastisk samarbejde kommunerne imellem. Og derfor vil vi gerne sige tak til de bidragsydere, som har lagt jord til, fortæller han.

VIDEO: Banestien er resultatet af et samarbejde mellem Horsens og Odder Kommuner. Ole Lyngby Pedersen håber, at stien vil lokke flere ud i naturen.

Skal lokke turister og lokale ud i naturen

På de 36 kilometer kan man opleve en meget varieret natur og underlag. Man får mulighed for at se ud over Horsens Fjord, og man kommer forbi de tidligere små stationsbyer og 32 stop, hvor jernbanen gik indtil 1967.

- Det er en oplagt mulighed for at nyde den natur, som er hele vejen igennem det gamle banelegeme fra Horsens til Odder, siger Ole Lyngby Pedersen.

Frem til 1967 gik der tog mellem Horsens og Odder med stop i de mange små landsbyer. Mange af stationsbygningerne står endnu, og dem kommer man forbi på ruten.
Frem til 1967 gik der tog mellem Horsens og Odder med stop i de mange små landsbyer. Mange af stationsbygningerne står endnu, og dem kommer man forbi på ruten. Foto: Melissa Villumsen

På ruten kommer man igennem asfalterede veje, små trampestier hvor naturen vokser vildt og langs markskel. Langs ruten er der opsat infotavler, som fortæller historien om områdets natur og historie.

- Det er en utrolig smuk rute, som på bedste vis kombinerer naturoplevelser med lokalhistorie. Ferien er jo netop begyndt, og jeg håber, at både lokale og turister vil snøre vandrestøvlerne og udforske stien, siger formand for Plan- og Miljøudvalget i Horsens Kommune, Martin Ravn (V), i en pressemeddelelse.

Banestien fra Horsens til Odder. Grafik: Odder Kommune.
Banestien fra Horsens til Odder. Grafik: Odder Kommune.

En af historierne handler om de mange frugttræer langs ruten. Som efter sigende stammer fra de æbleskrog og kirsebærsten, som passagererne smed ud af togvinduerne på den gamle jernbane. 

FAKTA:

Netop de gode historier og muligheden for at følge en sti skal være med til at lokke flere ud og opleve naturen.

- Vi vil gerne have, at endnu flere får øjnene op for den fantastiske natur, fjordlandskabet byder på. Med færdiggørelsen af Banestien åbner vi området op for endnu flere, og samtidig kommer vi et skridt tættere på vores mål om en sti hele vejen rundt om fjorden, så det bliver muligt at gå fra Hou til Horsens og videre til Snaptun, siger næstformand i Plan- og Miljøudvalget i Horsens Kommune Niels Peter Bøgballe (S) i en pressemeddelelse.

Charlotte Broman Mølbæk SF

Politiker går ind i sag fra Randers om lange ventetider

557e8bc2-a63c-4d11-89b9-a1287f5b2460

Aarhusiansk restaurant laver finte for at omgå regel om bordbestilling

Ungdomskultur 2

Fra røvsyg til fed by: Gymnasieelever har skabt deres eget ungehus

øl alkohol bar værtshus fadøl

Partier vil afskaffe "fjollet" regel på restauranter og barer inden genåbning

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

170421 digi 2 affaldsindsamling

Hundeposer, Gammel Dansk og en ble med tis: Campingplads samler 113 kilo skrald på få timer

Dagens mest læste