Efter dyr genåbning: Børnehave udsat for hærværk

Børnehaven Hassel-Huset i Gedved fik henover weekenden ødelagt det telt, som de i forbindelse med corona-opstarten har været afhængig af. Tre unge mænd formodes at stå bag hærværket.

Vuggestuer, dagplejer, børnehaver og skoler har siden de fik lov at genåbne som de første skullet bruge en masse ressourcer på nye tiltag til minimering af smitterisiko.

Derfor ærgrer det børnehaven Hassel-Huset ved Gedved lige det ekstra, at de henover weekenden blev udsat for hærværk ved højlys dag.

quote Det er virkelig ærgerligt. Vi skal sørge for, at børnene kan opholde sig udendørs i alt slags vejr.

Dorte Ris, leder, Hassel-Huset

- Det er virkelig ærgerligt. Vi skal sørge for, at børnene kan opholde sig udendørs i alt slags vejr, og derfor har vi fået opsat et stort telt. Men henover weekenden er det fuldstændig kollapset, fordi nogen har skåret stripsene ved hjørnestolperne over, siger Hassel-Husets leder, Dorte Ris, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Tydeligt en bevidst indsats

I længere tid har Hassel-Huset kunnet observere, at de udenfor åbningstiderne har haft besøg.

- Vi har blandt andet fundet øldåser og skodder i bålhytte og skur, som pegede lidt i retning af, at nogen har siddet og hygget sig her. Men selvom vi gerne så, at folk ryddede op efter sig, så har det trods alt ikke været hærværk, og derfor uskyldigt nok til, at vi ikke gjorde noget ved det, siger Dorte Ris.

Efterladte cigaretpakker, skodder og lightere vidner om, at der lige var tid til en rygepause mellem hærværksarbejdet.
Efterladte cigaretpakker, skodder og lightere vidner om, at der lige var tid til en rygepause mellem hærværksarbejdet.

Henover weekenden tog uskyldighederne dog en drejning til det værre. Da medarbejderne forlod stedet fredag eftermiddag stod det store telt - som børnene altså skal opholde sig i i tilfælde af regnvejr - fint, selvom vejret havde givet anledning til bekymring.

Men lørdag bliver Dorte Ris kontaktet af en nabo, der informerer om, at teltet er væltet.

- Vi tænker egentlig bare, at det må have været den stærke vind i weekenden, der har gjort det, men ved nærmere inspektion kan vi se, at stripsene er skåret over, ligesom det er tydeligt, at nogen har gjort en bevidst indsats for at få konstruktionen væltet, siger hun.

Dyr og krævende corona-opstart spoleret

Corona-opstarten har været udfordrende for de mennesker, der passer vores børn.

Ud over indkøb af ekstra sæbe, håndcreme, sprit og så videre, så har man skullet betale rengøringshjælpen ekstra timer, ligesom flere af institutionerne har måttet hente hjælp ude fra.

quote Teltet var der fem forældre, der frivilligt hjalp med at sætte op forrige weekend.

Dorte Ris, leder, Hassel-Huset

- Vi har hevet to ekstra medarbejdere ind til de første fjorten dage, som skal hjælpe med vask af både hænder og legetøj, og siden den 1. maj har vi fortsat haft en enkelt på den post. Det koster altså, siger Dorte Ris og fortsætter:

- Teltet var der fem forældre, der frivilligt hjalp med at sætte op forrige weekend. De tænker da sikker også, at nu har de lige doneret deres hænder frivilligt, og så kommer der nogen og gør det her.

Det er første gang, at Hassel-Huset oplever decideret hærværk i de ti år, som de efterhånden har haft til huse i Gedved.

Håber drengene henvender sig: - Vi kan slå en streg over det

Hassel-Huset har henover weekenden modtaget henvendelser fra flere hold, der alle beretter, at der har været unge mænd inde på børnehaven omkring middagstid lørdag.

- Vi har to henvendelser fra nogle naboer, der siger, at de klokken 12 om lørdagen så tre unge mænd inde i haven. Nok nogen fra 7.- 8.- 9. klassen på skolen. Vi er ret sikre på, at det nok er dem, siger Dorte Ris.

Hun håber derfor, at forældre derhjemme vil tage en snak med deres børn om, hvad de går og laver, når de ikke er hjemme.

quote Det er for let købt, hvis far og mor bare punger ud med 1.000 kroner for hver af drengene.

Dorte Ris, leder, Hassel-Huset

Og så håber hun, at de tre gerningsmænd melder sig på banen.

- Vi vil ikke trække politiet ind i det og anmelde nogen. Vi har talt med SSP om det, men jeg håber, at drengene henvender sig frivilligt, så vi kan tage en snak om det og finde ud af, hvordan vi lige løser det her, siger hun.

Hun foreslår, at drengene kan komme og undskylde samt udføre noget arbejde i haven, så børnehaven kan få dækket de tabte udgifter.

- Det er for let købt, hvis far og mor bare punger ud med 1.000 kroner for hver af drengene. Men hvis de kommer og undskylder over for os og de børn, som de har ødelagt det for, og udføre en eller anden form for arbejde, så kan vi slå en streg over det, og så har de også lært noget, siger hun.