Trods muligt EU-forbud: - Vi tatoverer videre

I begyndelsen af det nye år træder en ny EU-lovgivning i kraft, der betyder, at over 4.000 stoffer i blæk gøres forbudte. Det skræmmer dog ikke tatovører i Aarhus.

Den 4. januar 2022 træder EUs nye kemikalielovgivning i kraft. Det betyder, at stoffer, der i dag er at finde i noget af den blæk til tatoveringer, bliver forbudt. 

Den nye lovgivning får flere tatovører til at frygte for branchens fremtid, idet mange af de farver, der i årevis er blevet brugt af landets tatovører, ikke længere kan bruges. 

Men lovgivningen skræmmer overhovedet ikke tatovørerne ved Sinners Inc i Aarhus. 

- Vi møder på arbejde den 4. januar, og der er jeg helt sikker på, at vi tatoverer videre, fortæller direktør Simon Vendelbo Jensen. 

Den nye lov, med navnet REACH, kommer efter en mistanke om, at stoffer i tatoveringer og permanent makeup kan være kræft- og allergifremkaldende. Derfor bliver mere end 4.000 stoffer i blæk nu forbudt. 

Kort om lovgivningen:

EU's nye lovgivning møder dog kritik fra overlæge på hudafdelingen ved Bispebjerg Hospital, Jørgen Seerup, der ikke mener, at der er fagligt fundament for at indføre loven.

- Det er faktum, at der i verdenslitteraturen ikke er beskrevet et eneste tilfælde, hvor tatoveringsfarve har givet cancer i hverken huden eller indre organer. Det er ren teori, udtaler han til TV 2

Og den holdning deles af tatoveringsstudiet i Aarhus. Mens Maria Andersen er travlt optaget af at tusse skulderen på en kunde, nikker hun i anerkendelse til overlægens kritik.

- Vi synes jo også, at der burde at være bedre belæg for de ting, som de lægger ud nu.  

Ifølge direktøren hos Sinners Inc er REACH-lovgivningen og det manglende belæg dog ikke noget, der bekymrer de ansatte i tatoveringsstudiet. Her vælger man at tro på, at blækproducenterne når at producere nye varianter af blæk uden de forbudte stoffer, og at der samtidig vil komme en overgangsordning på tale.

Så du frygter ikke, at det kan betyde fyringer her?

- Nej, overhovedet ikke, siger Simon Vendelbo Jensen afsluttende til TV2 ØSTJYLLAND. 

Du kan formentlig blive ved med at få en farverig tatovering i fremtiden. EU vil ellers forbyde farver, der indeholder stoffer, man frygter kan give allergi eller i værste fald kræft. Men en tatovør i Aarhus er sikker på, at industrien udvikler sikre farver, og at der bliver tid til at vænne sig til de ny regler, der træder i kraft 4. januar.