Sten elsker bacon
Jeg var en glad kødspiser. Uden samvittighed. Nu overvejer jeg at blive veganer. Her kan du læse hvorfor.
Jeg var en glad kødspiser. Uden samvittighed. Nu overvejer jeg at blive veganer. Her kan du læse hvorfor.
Hej.
Hvis du vil bruge 10 minutter på at læse denne webdok, kan du finde ud af, om du vil være veganer. Du kan som minimum blive forvirret på et højere niveau.
Det er det, der er sket for mig. At jeg er blevet forvirret altså.
Jeg hedder Sten. Jeg spiser kød. Jeg elsker bacon og sprødt kyllingeskind. Jeg vil gerne tabe mig.
Jeg er journalist hos TV2 ØSTJYLLAND og har fået til opgave at skrive om 'veganer-bølgen', og det har udviklet sig til en slags personlig krise. Ja, nærmest skizofreni.
Mit problem er, at jeg ikke kan finde ud af, om jeg skal blive ved med at spise kød, eller om jeg skal prøve veganer-vejen.
Min tvivl er delvist affødt af en video. Flere videoer faktisk, men særligt én. Den viser en ko, der bløder fra halsen. Koen laver nogle forfærdelige lyde og spjætter krampagtigt med benene, mens den bliver flyttet rundt af en gaffeltruck som om, den var en palle gipsplader. Til sidst bevæger den sig ikke mere.
Advarsel: denne video inderholder stærke billeder (uden lyd)
Videoen er optaget af Casper Hilt - Animal Rights Activist
Scenen er fra Århus Slagtehus. Bemærk det sidste ord i Århus Slagtehus. Det giver lidt sig selv, hvad de laver derinde. Jeg har bare virkelig, virkelig ikke lyst til at vide, hvordan min pakke oksekød bliver til.
Min indre kødspiser prøver desperat at lave strudsen med forsinket effekt. Det duer selvfølgelig ikke. Det er umuligt at stikke hovedet ned i sandet og lade som om, du ikke er der, når du først har set noget. Det gælder i alle livets forhold (jep, jeg er meget klog - en slags Østjyllands Dalai Lama).
Du må ikke slå ihjel
Min tvivl bunder dog mest i to snakke, jeg har haft. Den ene er med veganer-Ulrik. Den anden er med Karsten. Han hedder Willumsen til efternavn og er slagtekalveproducent. Han er også med i bestyrelsen i brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.
Det er en typisk journalist-idé. Vi skal snakke med en veganer og en kødproducent. Vi skal finde svar - nuancere verden.
Først skal det handle om Ulrik med efternavnet Myrtue. Ikke myreture. Han er 29 år og har været veganer i 2 år. Sidste år tog han initiav til den veganske aktivistgruppe Vegan Change. Han er også lokalkoordinator i græsrodsbevægelsen The Save Movement.
Han siger, han er veganer, fordi der ikke er nogen grund til at spise dyr. Det er etisk forkert. Moralsk uansvarligt. Han bliver motiveret af det etiske aspekt.
- Jeg vil hellere spise nogle planter, så jeg ikke behøver at slå nogen ihjel. Jeg vil gerne forsøge at gøre så lidt skade som muligt i verden, siger han.
- Vi er også dyr, og det er noget, folk glemmer at tænke over. Vi er ikke noget særligt, siger han.
Lige her tror jeg, at jeg kan slå luften ud af Ulrik. Hvis vi er et dyr, må vi jo godt spise dyr. Det gør mange andre dyr. Jeg er helt klar til at punktere hele hans veganer-retorik. Ulrik vil ikke lege med.
- Vi er et dyr, der har et moralsk lag. Vi kan vælge at gøre det rigtige, og vi kan reflektere over vores handlinger. Det er ren egoisme, at vi fortsætter med at spise kød, når vi kunne vælge ikke at tage liv, siger han.
Hvis jeg var en ludobrik, var jeg slået hjem. Hvorfor er jeg med til at slå ihjel? Jeg kunne ikke selv slå en ko ihjel, hvis den stod foran mig. Jeg har engang hugget hovedet af en høne, men det er en anden historie.
Tårer, slaver og kvinders stemmeret
Ulrik var for nogle dage siden med i en såkaldt 'vigil' ved Århus Slagtehus. Her troppede en gruppe veganere op foran slagtehuset, hvor de vågede over køerne, mens køerne blev kørt ind til deres endeligt.
Aktivisterne stillede sig så tæt på køerne som muligt. Mange græd for køerne. Nogle filmede dem. Aktivisterne stod også ude på vejen foran slagteriet med bannere og skilte.
Efter at have talt med Ulrik er jeg mentalt 55 procent veganer, og jeg er faktisk noget oprevet. Jeg fortæller Karsten om de videoer, jeg har set. Jeg fortæller ham, at dyreslagtning ligner tortur.
Karsten lytter opmærksomt. Han kan godt forstå, at det ser voldsomt ud for en person, som jeg, der ikke har dyr og fødevareproduktion inde på livet. Han har dog ikke meget til overs for veganernes udstilling af dyreslagtning.
- Der mangler ekstremt mange nuancer. Det bærer præg af, at de overhovedet ikke har sat sig ind i, hvordan man afliver et dyr. Det er fake news. Jeg har ikke respekt for, at man fører sig frem med usandheder, siger han.
Aha, tænker jeg. Donald Trump har ikke levet forgæves, tænker jeg også.
Slagte-samvittigheden er ren
Det er nervernes skyld, at et dyr ligger og spjætter, når man afliver det, fortæller Karsten mig.
- Når vi slagter, bedøver vi først dyret med en boltpistol. Dyret dør af, at man skærer halsen over på det. Hvis det er gjort efter forskrifterne, så vil dyret ligge og spjætte, og det ser jo drabeligt ud, hvis man ikke ved, hvordan man afliver et dyr. Men det er bare nerver, siger han.
Karsten har god samvittighed med at slagte kalve, og han føler sig ramt på sin faglige stolthed, når det udstilles som om, dyrene lider unødigt. Det bliver han ked af, fortæller han.
Han mener også, at kød har noget unikt at byde på, som man ikke kan erstatte.
- Ernæringsmæssigt er kødproteinet lettere at omsætte. Vi kan bedre og hurtigere fordøje det end plantebaserede proteiner. I min verden ville et middagsbord også være lidt kedeligt uden kød. Det smager virkelig dejligt, siger han.
Kødspiser eller veganer: Det siger eksperten
Det er generelt en sund livsstil, hvis man lever som veganer. Der er dog stor fare for, at man kommer til at mangle nogle vitaminer og mineraler, hvis man skærer alt animalsk fra. Dem skal man så få dækket ind på anden vis.
Det vil sundhedsmæssigt være udmærket, hvis den gennemsnitlige dansker skærer ned på kød- og sukkerforbruget og spiser flere frugter, fuldkornsprodukter og grøntsager.
Flere undersøgelser viser, at et stort indtag af kød er forbundet med en vis øget risiko for hjertekarsygdomme og kræft.
I forhold til kost og sundhed er det vigtigste ikke, om man er kødspiser eller veganer. Intet er absolut sundt eller usundt Det vigtigste er at spise varieret og i fornuftige mængder.
Kilde: Bjørn Richelsen, professor i klinisk ernæring ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet
Et følsomt følelsesliv
Nu kommer vi til et tricky emne. Det handler om dyrs følelsesliv.
Jeg er konsensussøgende (i det omfang det nu lader sig gøre, når man har to små børn). Jeg vil derfor starte med det, veganer-Ulrik og slagtekalveproducent-Karsten kan blive enige om: Dyr har følelser.
Herfra går det ned ad bakke, hvis man godt kan lide enighed.
- Meget forskning viser, at dyr har alle de her følelser, som vi prøver at tage fra dem. Når køer bliver separeret fra deres kalve, får de en sorg i kroppen, ligesom vi gør, hvis får taget et barn fra os, siger Ulrik.
Epilog
Det hører med til historien, at min kollega Sophie har ringet til Århus Slagtehus. Hun havde en idé om, at vi skulle følge en af medarbejderne på slagteriet. Hun havde også en idé om, at vi skulle filme produktionsforholdene.
Hun fortalte mig først, at hun havde haft en rigtig god snak, og at manden i røret havde forklaret, at de har grønne smileys og dyrlæger ansat.
Senere blev hun dog ringet op af Fødevarer og Landbrug - brancheorganisationen for landbruget. En pressechef forklarede, at slagteriet ikke ønskede mediebesøg. I stedet tilbød de et besøg på en gård i Ikast.
Tekst: Sten Brøgger
Foto og redigering: Anders Stougaard Madsen, Jakob Kryger
Grafisk tilrettelæggelse: Kristine Helms
Redaktør Jamilla Sophie Alvi
Denne webdok er første gang udgivet af TV2 ØSTJYLLAND i juni 2018