Christian er veganer: Går i hamp, colaflasker og bildæk

Flere danskere bliver vegetarer, og nogle få gør som Christian Deichmann fra Aarhus. Han går linen ud og lever vegansk

01:18

Det er blevet populært at leve som vegetar eller som minimum have kødfrie dage og spise mere fisk. Enkelte går dog all in og bliver veganer.

Jeg har sko lavet af genbrugte bildæk, nu har jeg godt nok slidt dæksporet af, men da jeg købte dem, kunne man se dækaftrykket.

Christian Deichmann, veganer

En af dem er 31-årige Christian Deichmann fra Aarhus.

Som veganer spiser og lever du helt uden animalske produkter.

- Jeg har sko lavet af genbrugte bildæk, nu har jeg godt nok slidt dæksporet af, men da jeg købte dem, kunne man se dækaftrykket. Og så har jeg bukser lavet af genbrugsbomuld, siger Christian Deichmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Vegetarer og veganere

- 100.000 personer i Danmark lever vegetarisk. Cirka 70 pct. af dem er kvinder.

- Det vurderes, at 25.000 af dem lever som veganere. Her er der altså tale om folk, som ikke kun spiser vegansk. Tøjet, dynen, indretningen eller noget helt fjerde er også fri for animalske produkter.

- 8,2 pct. af danskerne, svarende til cirka 465.000 personer, spiser overvejende vegetarisk. 68 pct. af dem er kvinder. Det kan være folk, som lever som flexitarer med blandt andet kødfrie dage.

- Adspurgt om motivationen for at fravælge kød i sine spisevaner, svarer 43 pct., at det er pga. dyreetiske årsager, 23 pct. siger sundhed, mens 23 pct. siger, at klimaet er den vigtigste begrundelse.


Kilde: Dansk Vegetarisk Forening

Hans trøje er lavet af hamp og foret er falsk pels af cola-plastikflasker.

- Det er vigtigt, fordi det jo handler om planetens overlevelse, hvis man skal slå et stort brød op. Jeg tror, det er vigtigt for mig, fordi jeg bliver glad, når jeg føler, at jeg gør noget bæredygtigt, forklarer Christian Deichmann.

Folk bliver vegetarer for at være sunde

Samtidig påpeger aarhusianeren dog, at han på ingen måde forsøger at virke frelst.

- Jeg forventer ikke, at folk efterligner mit eksempel. Det ville være skønt, men er bare et spørgsmål om, at folk gør det, de kan, siger han.

Læs også Lidl dropper plastikposer - er papirsposer overhovedet bedre for miljø?

Ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen er der flere og flere danskere, som lever som vegetarer. En del af dem er så veganere som Christian Deichmann.

- Der bliver flere vegetarer – mest på grund af sundhed. Det er halvdelen af dem. Kun omkring syv-otte pct. gør det på grund af klimahensyn eller hensyn til dyr, siger Jesper Bo Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

02:38

Du kan her se et længere interview med fremtidsforsker, der sætter ord på den tendens, vi gennem de seneste år har set i forhold til vegetar-mad. 

Luk video

Han tror, at tendensen med flere vegetarer vil fortsætte.

- I Danmark lever omkring 10 pct. vegetarisk i forskellig grad, og så er der også nogle veganere blandt dem. Mange lever dog som flexitarer med kødfrie dage, mere fisk og lignende, siger fremtidsforskeren.

Du kan møde veganeren Christian Deichmann i indslaget øverst på siden.