Søges til forsøg: Overvægtige der hverken træner eller spiser rigtigt

Aarhus Universitet søger unge, overvægtige kvinder til et projekt, som undersøger betydningen af at spise morgenmad og træne.

Overvægtige kvinder søges til nyt projekt. Genrefoto Foto: Claus Bech Andersen - Scanpix

Er dit nytårsforsæt altid at tabe dig, spise sundere og træne mere? Men lykkedes det aldrig? Så er et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet måske noget for dig.

For universitetet søger lige nu unge, overvægtige kvindelige deltagere til et projekt, som undersøger vigtigheden af næringsrig morgenmad og træning.

Det er snart tid til nytårsforsæt, og det kan forhåbentlig motivere en del til at melde sig.

Mette Hansen, lektor, Aarhus Universitet

- Kvinderne må ikke i forvejen spise morgenmad, træne mere end én gang om ugen, og så skal deres BMI være over 25 (tag dit her, red.), fortæller lektor på Institut for Folkesundhed, Mette Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I første omgang håber universitetet på at finde kvinder mellem 18-22 år, men aldersgrænsen kan blive sat op, hvis ikke nok melder sig.

Bliver inddelt i fire grupper

Der skal bruges 100 kvinder, som gennem 2020 skal være en del af projektet.

De bliver inddelt i fire grupper.

Læs også Astrid spiser sig selv halvt ihjel: Efter 22 år er der hjælp på vej

En for dem, der fortsætter med ikke at spise morgenmad eller træne. En hvor de skal begynde på morgenmad, men stadig ingen træning. En hvor de skal træne, men ikke spise morgenmad. Og en gruppe for dem, der både skal begynde på morgenmad og hyppigere træning.   

Deltagerne skal i den forbindelse være villig til at afgive afføringsprøver, blodprøver, urinprøver, få en fuldkropsskanning og tage en styrke- og konditest.

Her kan du læse mere om projektet, og se hvor du skal gå hen for at tilmelde dig.  Foto: Aarhus Universitet

Skal se skabe gode vaner

- Målet er at finde frem til den realistiske metode, så folk fortsætter med en sundere livsstil. Træning skal være sjovt og billigt, og morgenmad skal være nemt, siger Mette Hansen.

- Kvinderne i projektet skal have en ny start og vende den onde cirkel, og så skal vi finde frem til en måde, hvor på de kan holde stilen, fortsætter hun.

Læs også Er du for tyk? Så er din hund det nok også - og det er et problem

Grunden til, at man søger unge kvinder, er, at de ofte lige er flyttet hjemmefra, og nu selv skal træffe de ofte svære valg.

Hvis ikke man får skabt gode vaner her, kan det ramme en på lang sigt, lyder det fra lektoren.

02:27

VIDEO: En flok elever fra Viby har samlet ind til en gave til et julemærkehjem i Hobro. Indslaget er fra den 22. oktober. 

Luk video

Kvinderne fordeles tilfældigt

- I forhold til morgenmaden vil vi se på, hvad en proteinrig start på dagen kan betyde for ens sult resten af dagen, forklarer Mette Hansen.

Indtil videre har kun fem meldt sig til, men universitet håber, at tiden på året kan få flere på banen:

- Det er snart tid til nytårsforsæt, og det kan forhåbentlig motivere en del til at melde sig.

Målet er at finde frem til den realistiske måde, så folk fortsætter med en sundere livsstil. Træning skal være sjovt og billigt, og morgenmad skal være nemt.

Mette Hansen, lektor, Aarhus Universitet

Ud over gode råd og vejledning får deltagerne 800 kr. i honorar samt gratis morgenmad og træning afhængig af deres gruppe.

Hvilken gruppe kvinderne ender i, bliver bestemt ved lodtrækning.