Ny opfindelse: Plejehjemsbeboere kan tale med pårørende via fjernsynet
En lille aarhusiansk virksomhed har lavet en simpel løsning, så plejehjemsbeboere kan kommunikere med deres familie via beboerens fjernsyn.
Der er så småt begyndt at blive åbnet op for, at plejehjemsbeboere kan se deres pårørende igen på trods af COVID-19 udbrud.
Men mange pårørende er formentlig stadig usikre på, om de vil komme til at smitte deres ældre familiemedlemmer, hvis de besøger dem på plejehjemmet.
En lille ny virksomhed i Aarhus har opfundet en løsning, hvor plejehjemsbeboere kan kommunikere med deres pårørende uden risiko for smitte og uden at betjene en smartphone eller tablet.
- Det er high-tech til low-tech personer, siger opfinder Mads Søndergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Virksomheden Videolink har udviklet en lille computer, som man sætter på beboerens plejehjem sammen med et webcam, og via et link kan de pårørende ringe op til beboeren, hvis fjernsyn tænder automatisk.
Ideen kom Mads Søndergaard, der kalder sig selv en Ole Opfinder, på for halvandet år siden. Og lige nu ser han den virke på et plejehjem, hvor han sammen med en makker er ved at teste den af og finjustere de sidste detaljer.
- Mit overordnede mål er at gøre dem glade, siger Mads Søndergaard.
- Vi vil gerne begrænse ensomhed og afsavn herude. Men løsningen kan også bruges, så de ældre kan få genoptræning over fjernsynsskærmen.
Vil gøre en forskel
Han fandt på teknologien længe før corona blev et ord, alle i landet brugte. Men nu føler han, at hans opfindelse giver endnu mere mening.
Regler på plejehjem
Den 4. april har Styrelsen for Patientsikkerhed revideret loven, så pårørende må besøge deres kære på plejehjemmenes udendørsarealer, hvis byrådene i kommunerne finder det forsvarligt. Silkeborg og Aarhus Kommune har givet tilladelse til besøg.
- Jeg synes, det er så synd. De ældre tror, at deres pårørende er væk, og at de bliver glemt. Det er frygteligt, siger han.
Lige inden COVID-19 krisen brød ud, foretog firmaet deres første test hos to beboere på et plejehjem i Egå, og det var ifølge dem selv en stor succes. De to beboere tester nu konceptet af i en måned, og derefter evaluerer folkene bag Videolink systemet.
- Der var en dame på et plejehjem, som vi testede det hos. Hendes søn ringede op, imens han var ved at renovere hendes gamle hus, som han har overtaget, og han viste hende rundt i huset via sin telefon. Hun sad og græd af glæde. Og sådan nogle reaktioner har vi fået flere af, siger Mads Søndergaard.
Man kan endnu ikke købe teknologien nogen steder, men de arbejder på at få lavet så mange som muligt, og derefter forestiller de sig, at man vil kunne leje udstyret for 99 kroner om måneden, ligesom med et mobilabonnement.
Målet er, at alle plejehjem i Aarhus får teknologien, og på endnu længere sigt håber de at kunne udbrede det til hele landet.