Plejehjem får tablets – nu kan 79-årige Birgeth endelig se sin datter

79-årige Birgeth Thomsen har ikke set sine nærmeste i over en måned. Torsdag blev det endelig muligt virtuelt, da hun fik tildelt en tablet af Skanderborg Kommune.

02:44

VIDEO: 79-årige Birgeth Thomsen har ikke set sin datter i over en måned, men torsdag blev det muligt - virtuelt.

Rundt omkring på de Østjyske plejehjem sidder mange ældre og er ensomme. Det er nemlig efterhånden rigtig længe siden, de har set deres pårørende på grund af smittefare.

Én af dem er 79-årige Birgeth Thomsen, der oprindeligt kommer fra Færøerne. Hun bor på Lokalcenter Tjørnehaven i Galten, og det har hun gjort i tre år.

Læs også 'Knugende savn' og 'en stor sorg': Ældre tror, de pårørende har svigtet dem

Normalt får hun ofte besøg af sin datter, Hildur Lauge Sørensen, som kun bor fem minutters kørsel væk fra plejehjemmet, men på grund af corona-virussen har hun ikke set sin datter i over en måned.

Jeg tror, hun er mere ensom, end hun ellers ville have været, men jeg synes, hun tager det rigtig godt.

Hildur Lauge Sørensen , datter

- Jeg tror, hun er mere ensom, end hun ellers ville have været, men jeg synes, hun tager det rigtig godt, og jeg oplever, at personalet er gode ved hende, men der er selvfølgelig savnet, siger datteren, Hildur Lauge Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hildur Lauge Sørensen taler i telefon med sin mor hver eneste dag, men det er langt fra det samme, som at se hinanden fysisk.

Hildur Lauge Sørensen taler i telefon med sin mor hver dag, men det var noget helt særligt at se hende virtuelt.

Deler tablets ud til beboerne

Nogle kommuner har lempet på reglerne, så pårørende kan komme på besøg, hvis det foregår udenfor og på afstand. Andre kommuner mener stadigvæk, at smittefaren er for stor.

I Skanderborg prøver de nu at gøre noget ved dette problem på en anden måde. De har nemlig givet beboerne på plejehjemmene tablets, så de virtuelt kan se deres kære.

Jeg har savnet at se hende, og hun ligner jo sig selv. Hun ser godt ud.

Birgeth Thomsen, beboer på Lokalcenter Tjørnehaven, Galten

Og den allerførste der har fået glæde af sådan en af slagsen, er Birgeth Thomsen, som i dag, torsdag, endelig kunne se sin datter virtuelt.

- Jeg er virkelig glad for at kunne se hende, fordi det er jo noget andet end bare at tale i telefon sammen, hvor man ikke kan se hinanden. Jeg har savnet at se hende, og hun ligner jo sig selv. Hun ser godt ud, siger Birgeth Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ups, der lå et kollegie: Region forklarer testteltes placering

Birgeth Thomsen og datteren Hildur Lauge Sørensen har FaceTimet en enkelt gang tidligere, men ellers har de blot talt i telefon sammen.

- Jeg synes, det var helt fantastisk. Det var så rart at se hende, og jeg tænker, at i de her tider, er dét det nærmeste vi kommer på nærvær, siger Hildur Lauge Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er første gang i en måned, jeg ser hende visuelt, og det betyder rigtig meget. Det giver mig tryghed at se, at hun har det godt, og jeg tænker, at det også gør hende tryg, når hun ser, at jeg har det godt, siger Hildur Lauge Sørensen.

01:38

VIDEO: Se, da et plejehjem oplevede en udendørs koncert fra deres terrasser.

Luk video

Kan bruges i fremtiden

De tablets, som torsdag er blevet delt ud på plejehjemmene i Skanderborg Kommune, kommer oprindeligt fra kommunens skoler, men nu hvor der ikke er så mange elever på skolerne, bliver de ikke brugt.

Og det gav kommunen idéen til at bruge dem på plejehjemmene.

- Det giver en mulighed for at mødes i en tid, hvor det er svært at mødes. Og med hjælp fra personaet på plejehjemmene kan beboerne sagtens bruge teknologien og på den måde se deres pårørende, siger Frans Fischer (S), der er borgmester i Skanderborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ida havde ikke set sin elskede Chris i 6 uger: Nu fik de en eftermiddag sammen

Borgmesteren kan godt se for sig, at teknologien er flyttet ind på plejehjemmene for at blive.

- Jeg tror, når vi på plejehjemmene vænner os til at bruge teknologierne, så vil vi kunne bruge det mere i fremtiden, men det skal ikke erstatte det rigtige møde, men det er godt at supplere med, siger Frans Fisher til TV2 ØSTJYLLAND.

06:27

VIDEO: I Aarhus Kommune har man vedtaget en række nye retnings- linjer, så plejehjems- beboerne alligevel kan få besøg.

Luk video