91-årige Erna vil have hjemmehjælpere med maske: - Jeg vil overleve et par somre mere

Erna Lysdahl Jensen oplever, at sosu-assistenter ikke vil tage maske på, når de skal dryppe hendes øjne, selvom hun er hundeangst for smitte.

Erna Lysdahl Jensen bliver angst, når sosu-assistenter ikke vil tage værnemidler på under hendes behandling.

Når Erna Lysdahl Jensen fra Silkeborg skal have dryppet sine åreforkalkede øjne, bliver hendes hjælper nødt til at komme helt tæt på.

Så tæt, at de næsten er ansigt til ansigt.

Jeg er udsat, når der kommer så mange forskellige ind, som skal stå tæt på mig.

Erna Lysdahl Jensen

Hun har flere gange oplevet, at en sosu-assistent fra hendes private hjemmehjælp Svane Pleje har nægtet at tage maske på, når hun har bedt om det.

- Jeg er udsat, når der kommer så mange forskellige ind, som skal stå tæt på mig. Det kan godt være, at de, der kommer og drypper, ikke er syge, men de kan jo godt bære rundt på smitte alligevel, siger Erna Lysdahl Jensen på 91 år til TV2 ØSTJYLLAND.

Erna Lysdahl Jensen har bedt sin nabo om hjælp, så hun kan få dryppet sine øjne uden at gå i panik.

Hun har følt sig nødsaget til at spørge sin nabo Mona Schwada om hjælp til at dryppe sine øjne, fordi hun bliver så bange, når sosu-assistenterne ikke bruger værnemidler.

- Når de kommer for at dryppe Ernas øjne, og de ikke vil tage maske på, så bliver hun angst og bange og begynder at ryste. Nogle gange kommer hun også til at græde, siger Mona Schwada til TV2 ØSTJYLLAND.

'Hvorfor skal jeg dø?'

Erna Lysdahl Jensen har fulgt godt med i nyhederne den seneste tid, og derfor ved hun, at ældre er særligt udsatte, og at det er blandt dem, der er flest, der er afgået ved døden på grund af COVID-19.

- De ældre dør. Hvorfor skal jeg lige det? Jeg vil gerne have et par somre mere – derfor kæmper jeg.

02:27

VIDEO: Her kan du se, hvor tæt naboen Mona Schwada kommer på, når hun drypper Erna Lysdahl Jensens øjne – med handsker og maske på.

Luk video

Hos Svane Pleje fortæller de, at det er kommunen, der skal ændre retningslinjerne, hvis deres sosu-assistenter skal begynde at bruge ansigtsmasker.

- I kommunen er der flere private aktører ud over den kommunale. Hvis vi gør det meget forskelligt, så skaber vi jo endnu større forvirring og utryghed, end der er i forvejen, siger vicedirektør ved Svane Pleje, Niels Brun Madsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Efter en måned får 77-årig rengøring igen: - Det er tiltrængt

- Derfor vælger vi at bruge samme retningslinjer og anbefalinger, som Silkeborg Kommune.

Afhænger af, om der er værnemidler nok

Sundhedsstyrelsen opdaterede fredag deres retningslinjer for brug af værnemidler over for sårbare borgere.

De indebærer, at en hjemmehjælper nu kan bruge maske ved korterevarende tæt ansigt til ansigt kontakt med mange forskellige borgere på en arbejdsdag. Eller hvis borgeren selv er utryg for at blive udsat for smitte.

Men det er op til Silkeborg Kommune, om retningslinjerne skal følges.

Det vil til enhver tid afhænge af den situation, der er med værnemidler.

Anette Secher, Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune

Silkeborg Kommune er åben over for at gå i dialog med Erna Lysdahl Jensen om brug af værnemidler blandt de sosu-assistenter, der hjælper hende.

- I tilfælde med borgere, der føler sig utrygge og efter en samtale med os stadigvæk oplever det utrygt, vil vi selvfølgelig gå ind i en dialog om værnemidler, siger Anette Secher, der er Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 'Falsk' hjemmehjælper tog opvasken: Politi har ikke set noget lignende

De kan dog ikke love noget, da der altid er en helt afgørende faktor, der skal spille.

- Det vil til enhver tid afhænge af den situation, der er med værnemidler, i forhold til om vi kan levere det eller ej.