Hjemme eller på kontoret: Medarbejdere må nu arbejde, hvor de vil

En aarhusiansk virksomhed har valgt at lade medarbejderne arbejde, hvor de vil. Mange medarbejdere er mere glade og produktive, når de arbejder hjemmefra.

Coronakrisen vendte op og ned på danskernes hverdag fra den ene dag til den anden, hvor alle pludselig skulle arbejde hjemmefra.

quote Hvorfor tvinge folk til at møde på arbejde, hvis de er mere glade, når de arbejder hjemmefra?

Martin Sandvad, direktør ved Ka-Ching

Mange medarbejdere er nu vendt tilbage til deres arbejdsplads – men hos den aarhusianske software-virksomhed Ka-Ching viste det sig, at mange medarbejdere hellere ville arbejde fra deres eget hjem.

- Det viste sig ret hurtigt, at folk var glade for at arbejde hjemme. Det fik mig til at tænke: Hvorfor tvinge folk til at møde på arbejde, hvis de er mere glade, når de arbejder hjemmefra?, siger direktør ved Ka-Ching, Martin Sandvad, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hos Ka-Ching har de derfor valgt, at alle medarbejdere selv må vælge, hvor de arbejder – på kontoret eller hjemme.

- Det er jo et massivt spild af tid og ressourcer, at vi alle sammen tvinges til at køre til og fra kontoret hver dag. Det er både dårligt økonomisk, ikke bæredygtigt og ikke klimavenligt. Det er alle de forkerte ting, siger Martin Sandvad.

- Vi har nogle glimrende huse, vi har glimrende internetforbindelser, så hvorfor ikke bruge det til at skabe en ny måde at arbejde på og gentænke kontorbegrebet?

quote Kriser er ubehagelige, når de kommer, men så får man den der brændende platform, som gør, at vi bliver nødt til at forandre os.

Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker

Virksomheder skal udnytte det lærte

Ifølge fremtidsforsker Anne-Marie Dahl kan det være rigtig fornuftigt af virksomheden Ka-Ching at udnytte den nye viden, de har fået som følge af coronakrisen.

- Kriser er ubehagelige, når de kommer, men så får man den der brændende platform, som gør, at vi bliver nødt til at forandre os, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg tror, at de virksomheder, der formår at tage det bedste af det, vi har lært, har en chance for også at tiltrække de bedste medarbejdere. For eksempel ved at kunne tilbyde dem, at de også kan arbejde digitalt.

Anne-Marie Dahl tror, at coronakrisen resulterer i et meget mere flydende arbejdsmarked, der har været længe undervejs.
Anne-Marie Dahl tror, at coronakrisen resulterer i et meget mere flydende arbejdsmarked, der har været længe undervejs.

1 time og 40 minutter ekstra til familien

Ka-Ching har både kontor i København og i Aarhus, og det resulterer til tider i nogle lange køreture.

quote Det viser sig helt tydeligt blandt medarbejderne, at der er nogle, der foretrækker at arbejde hjemme og nogle, der foretrækker at være på kontoret.

Martin Sandvad, direktør ved Ka-Ching

Nu har alle medarbejdere altså muligheden for selv at vælge, hvor de vil arbejde fra – og det kan sagtens ændre sig løbende.

- Man skal ikke nødvendigvis sidde på kontoret fra 8 til 16. Det kan sagtens være et par timer, og så tager man hjem igen, siger Martin Sandvad.

- Det viser sig helt tydeligt blandt medarbejderne, at der er nogle, der foretrækker at arbejde hjemme og nogle, der foretrækker at være på kontoret.

Morten Bek Ditlevsen er programmør ved Ka-Ching, og han er af dem, der har valgt fortsat at arbejde hjemmefra – blandt andet for at undgå de lange køreture.

- Det har været helt perfekt. Jeg har en time og 40 minutters pendlertid til og fra arbejde. Dét, at jeg kan bruge den tid sammen med familien, er et stort win for mig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Nu forventes man ikke at møde ind på arbejde, men man skal til gengæld komme til sociale arrangementer.

Martin Sandvad, direktør ved Ka-Ching

Sociale arrangementer er obligatoriske

Selvom medarbejderne nu frivilligt kan vælge kontoret fra eller til, så er der stadig tidspunkter, hvor det er obligatorisk at møde ind fysisk.

- Tanken er, at vi har vendt situationen lidt på hovedet. Før skulle man møde på arbejde, og sociale arrangementer var frivillige. Nu forventes man ikke at møde ind på arbejde, men man skal til gengæld komme til sociale arrangementer, siger direktøren.

- Den sociale sammenhængskraft i virksomheden er vigtig. Vi skal stadig være et hold, der arbejder sammen. Derfor mødes vi hver anden uge i to dage, hvor vi laver workshops.

VIDEO: Se her, hvordan det ser ud på Ka-Chings kontor i Aarhus, når mange arbejder hjemmefra.

Programmør Morten Bek Ditlevsen mener ikke, at hjemmekontoret skader det sociale liv på arbejdspladsen.

- Vi er stadig sociale. Vi er bare sociale på en anden måde, siger han.

Kan forene frihed og sikkerhed

Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl tror ikke, at man helt kan afskaffe kontoret, som vi kender det i dag, blandt andet på grund af det sociale aspekt.

- Jeg tror ikke, at det bliver fuld skrue på hjemmearbejde fremover. Jeg tror stadig, der er mange typer opgaver, hvor vi skal mødes. For eksempel når vi skal udvikle og innovere, og der er også noget, der hedder social sult, siger hun.

quote Man tager en selvstændigs frihed og sætter det sammen med en fastansats sikkerhed.

Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker

Til gengæld tror hun, at mange virksomheder vil tage erfaringerne fra krisen til sig og gøre arbejdet mere fleksibelt for deres medarbejdere.

- Jeg tror, vi får et meget mere flydende arbejdsmarked, som har været længe undervejs, men hvor der nu er kommet turbo på udviklingen, siger Anne-Marie Dahl.

- Jeg tror, at man i fremtiden vil kunne forene frihed og sikkerhed, så man kan være ansat på en god og tryg arbejdsplads og samtidig få et mere frit arbejdsliv. Man tager en selvstændigs frihed og sætter det sammen med en fastansats sikkerhed.

Medarbejdertilfredshed er målet

Hos Ka-Ching har de altså allerede taget det, de har lært under coronakrisen, til sig i et forsøg på at skabe et mere fleksibelt arbejdsliv for medarbejderne.

quote Det drejer sig om, at vi gerne vil have, at vores medarbejdere er glade.

Martin Sandvad, direktør ved Ka-Ching

I sidste ende handler det hele om medarbejdernes tilfredshed med jobbet, fortæller direktøren.

- Det drejer sig om, at vi gerne vil have, at vores medarbejdere er glade. Jeg har aldrig forstået det her med, at man skal skynde sig ud ad døren om morgenen for at sidde på sin kontorstol klokken 8. Så sidder man der, og hvad så?, spørger Martin Sandvad.

- Hvorfor ikke tage det helt stille og roligt, og så rent faktisk tage den tid sammen med børnene og skære køreturen fra, så man har får mere tid og overskud i hverdagen.

Det handler om tillid

Martin Sandvad er flere gange blevet spurgt, om han ikke er bange for, at hans medarbejdere ikke laver det, de skal, når de arbejder hjemmefra.

quote For mig drejer det sig 100 procent om tillid.

Martin Sandvad, direktør ved Ka-Ching

Men han oplever faktisk det modsatte.

- Det har vist sig, at langt de fleste af vores medarbejdere bliver mere effektive af at være hjemme, fordi de ikke bliver forstyrret, siger han.

- For mig drejer det sig 100 procent om tillid. Hvis mine medarbejdere er glade, så bliver de engagerede, og så behøver jeg ikke rende rundt og sikre mig, at de laver noget. Så kommer det helt af sig selv.

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste