Østjyske buffeter må lægge hjernen i blød: - Det er for bøvlet

I dag er det store genåbningsdag for restauranterne, og buffetkonceptet har i den forbindelse været særligt debatteret, hvilket har tvunget flere til at tænke i nye baner.

Det har været heftigt debatteret, om den klassiske buffetservering ville kunne returnere sammen med resten af restauranterne, efter coronakrisen på måder har ændret danskernes syn på hygiejne og virus.

I dag åbner restauranterne dog sammen med buffeterne i tråd med Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer. Det bliver dog understreget, at der skal være særlig fokus på hygiejnen.

quote Det er klart, at det bliver et rigtig hårdt år, fordi vi kommer til at skulle holde afstand længe.

Ejer, restaurant Ming Hao, Zhen Yen

Et hårdt år i vente

Hos restaurant Ming Hao i Horsens forudser man et hårdt år, men glæder sig dog over aftenens genåbning.

- Der ligger 30 bestillinger til i aften, og jeg glæder mig til, at tage imod dem alle sammen. Vi har savnet dem, og det bliver fantastisk, at vi stille og roligt kan vende tilbage til hverdagen. Men det er klart, at det bliver et rigtig hårdt år, fordi vi kommer til at skulle holde afstand længe, siger ejer Zhen Ye til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Restauranterne, caféerne og værtshusene må holde åbent igen. De skal dog overholde reglerne om afstand mellem gæster.

Ming Hao er så heldige, at have adgang til store lokaler, hvor man nemt kan sørge for afstand mellem gæsterne.

Derudover sørger man for, at retningslinjerne overholdes ved at have nem adgang til sprit og engangshandsker, ligesom der tages en række tiltag ved selve buffeten.

Andre spisesteder har dog haft en mere forsigtig tilgang til genåbningen.

Restaurantejer: - Det ville være for bøvlet

Hos restaurant Globen Flakket på Åboulevarden i Aarhus glæder man sig også til, at man igen kan byde gæsterne velkommen.

- Her lugter lidt af sprit, fordi vores medarbejdere sørger for, at der hele tiden er sprittet af, siger ejer Nicholai Krogh til TV2 ØSTJYLLAND.

På Globen Flakket i Aarhus har man valgt at skrotte den traditionelle buffet. Ejeren oplyser, at ingen af Åboulevardens andre restauranter har åbnet op for det klassiske buffet-koncept.
På Globen Flakket i Aarhus har man valgt at skrotte den traditionelle buffet. Ejeren oplyser, at ingen af Åboulevardens andre restauranter har åbnet op for det klassiske buffet-koncept.

De nye retningslinjer betyder, blandt andet at Globen Flakket må åbne med halveret kapacitet. Der er skåret ned fra 300 til 150 gæster fordelt på stedets tre etager.

Nicholai Krogh har dog måttet indse, at det vanlige buffettilbud ikke kunne fortsætte.

- Vi har tænkt lidt i nogle nye koncepter, hvor vi i stedet for buffet for eksempel har erstattet det med en 'design your own brunch', hvor man krydser fem elementer af, og så kan tilføje ekstra ting til tallerkenen, siger han og fortsætter:

quote Vi vil ikke ende i en situation, hvor der kan opstå konflikter gæsterne imellem.

Nicholai Fogh, Ejer, Globen Flakket

- Det er simpelthen for bøvlet. Gulvet skal streges op og markeres i forhold til afstand, og vi skal have personale til at opfordre gæsterne til at holde afstand. Og så ved vi jo, at nogen tager det mere alvorligt end andre, og vi vil ikke ende i en situation, hvor der kan opstå konflikter gæsterne imellem.

Nicholai Krogh oplyser, at alle de kollegaer fra andre restauranter ved åen, som han i forbindelse med genåbningen har talt og sparret med, også tænker i andre baner til at erstatte den klassiske buffet.

Følg de generelle råd, hvis du lægger vejen forbi buffeten:

Gæsterne skal fremover oplæres i god hygiejne

Spiselauget ved Godsbanen i Aarhus har også måttet ændre deres koncept markant i forbindelse med genåbningen.

I store træk har man fundet en middelvej mellem den buffet, som man normalt har kørt både morgen, middag og aften, og et mere traditionelt á la carte-tilgang.

quote Vi holder os til retningslinjerne, men går nok også lidt længere end vi egentlig skal. Simpelthen fordi, at det også handler om, at vores gæster skal føle sig trygge, når de kommer og spiser hos os.

Mads Poulsen, Ejer, Spiselauget,

Det vil sige, at der stadig er et bord, hvor gæsterne kan hente deres mad, men at maden tallerkenanrettes individuelt, og at kokken rykker ud på gulvet, hvor fra nogle af retterne hentes.

- Vores personale er uddannet til at håndtere fødevarehygiejne, så vi kunne sagtens fortsætte med buffet. Problemet er, at det er alle gæsterne nødvendigvis ikke, siger ejer Mads Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.

For ham ligger problemet i, at hver gæst har deres egne tanker og tilgange til smittefaren. Nogen tager det lidt mere roligt, mens andre går i den helt anden grøft.

Han frygter, at coronapolitiet ville vælte frem i folk, hvis buffeten genåbnede som normalt, og gæsterne dermed kunne vælge at håndtere situationen efter eget temperament.

- Vi holder os til retningslinjerne, men går nok også lidt længere end vi egentlig skal. Simpelthen fordi det også handler om, at vores gæster skal føle sig trygge, når de kommer og spiser hos os. Uanset hvordan man måtte have det med smitterisikoen, siger Mads Poulsen.

Hos Spiselauget må kun fire gæster komme op til bordet ad gangen. På hver af gæsternes spiseborde er ting som tallerkener, bestik, brød, kage og smør allerede klar, ligesom alle de hygiejniske foranstaltninger som sprit er sørget for at være nemt tilgængelige.

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste