Bundsgaard om Gellerup: - Ballademagere skal ikke ødelægge vores planer

Borgmesteren erkender, at de seneste dages optøjer er to skridt i den forkerte retning i forhold til at skabe en attraktiv bydel, man har lyst til at flytte til.

02:36

VIDEO: Borgmester Jacob Bundsgaard (S) bevarer troen på, at der kan skabes positive forandring i bydelen, der lige nu er præget af uro.

I årevis er der blevet postet milliarder i at forvandle Gellerup fra en ghetto til et attraktivt boligområde.

Boligblokke er blevet væltet, og beboere har i den sammenhæng måttet flytte ud af deres lejligheder. Andre er flyttet ind - i nyt og mere moderne byggeri.

Læs også Porten til Gellerup: Kæmpe klo klar til at tygge sig igennem boligblok

Ambitionen er, at flere ressourcestærke borgere skal se potentialet i bydelen og slå sig ned i området. Men det er næppe blevet nemmere at lokke dem til efter de seneste døgns uro, hærværk og ildspåsættelser.

- Alt andet lige så ville vi da gerne have været det foruden, siger direktør i Taurus Ejendomsadministration Thomas Windtberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Pionérhusene hedder de spritnye lejligheder i Gellerup, som skal være med til at skaffe nye beboere til området.

Taurus Ejendomsadministration står for at udleje det første private lejlighedsbyggeri i Gellerup, Pionérhusene.

Indtil videre er 160 ud af 222 lejligheder udlejet.

- Vi synes, det er gået godt. Der har været en god efterspørgsel på lejlighederne. Men der er et rigtig stort udbud i øjeblikket, og særligt store lejligheder er lidt under pres, siger Thomas Windtberg.

Vil slå hårdt ned på ballademagere

Nybyggeriet er en del af helhedsplanen for Gellerup, der blandt andet skal nedbringe antallet af almene boliger og skabe flere private boliger.

Den plan har borgmester Jacob Bundsgaard (S) fortsat tiltro til, vil lykkes.

Læs også Takket være en samlet indsats: Rolig nat i Gellerup

- Hvis vi ikke fuldt og fast tror på det, og hvis vi ikke gør alt, hvad der står i vores magt for at skabe den her forandring, så er vi mislykkedes med en af de vigtigste opgaver, nemlig at sikre at uanset hvor i Aarhus, man bor, og uanset hvem man er, så kan man have en tryg ramme om ens hverdag, siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er dog ikke i tvivl om, at de seneste dages uroligheder er et tilbageslag for ambitionerne om at skabe et andet billede af Gellerupparken hos omverdenen.

02:14

VIDEO: Nybyggede lejligheder står klar til indflytning i Gellerup, men de seneste dages uroligheder har næppe gjort det nemmere at tiltrække nye beboere.

Luk video

Uroen har bestået af stenkast, fyrværkeriaffyring mod politiet og påsatte brande.

- Det er to skridt tilbage, men så må vi tage ti skridt frem, siger Jacob Bundsgaard.

- Jeg tror stadig på, at det kan lade sig gøre at skabe en attraktiv bydel. Men det er klart, at det fordrer jo også, at vi slår hårdt ned på de ballademagere, der prøver at ødelægge det for det store flertal.

Beboer: - De ødelægger det for dem selv

Også i lokalområdet er der ærgrelse over de nylige episoder forårsaget af unge uromagere.

- De ødelægger det for dem selv. Det går udover dem, deres familie og de ældre her i området. Det skal være roligt her, det er et familieområde, sagde Walid Zaher, der er formand for Indvandrerradio Aarhus, mandag til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Indvandrerradio roser politiet for ikke at optrappe uroligheder

Han roste samtidig politiet for deres indsats i området og for ikke at optrappe konflikten yderligere.

Østjyllands Politi har været massivt tilstede i Gellerup siden fredag, hvor urolighederne begyndte efter en Rasmus Paludan-demonstration.

Læs også Politiet indfører skærpet strafzone i Gellerup

Her trængte en 52-årig mand ind bag politiafspærringen og var bevæbnet med en kniv. Han blev skudt i benet af politiet, da han ikke reagerede på advarselsskud.

Mandag aften valgte politiet at indføre strafskærpelseszone i Gellerupparken, som betyder, at man får dobbelt straf, hvis man begår hærværk, vold mod politiet eller brandstiftelse indenfor zonen.

01:48

VIDEO: Indvandrerradio Aarhus roser politiet for deres håndtering af urolighederne i Gellerup. Indslaget er fra den 8. juni 2020. Video: Øxenholt foto

Luk video