Atomdrevet hangarskib kommer alligevel ikke til Aarhus

Det franske hangarskib Charles de Gaulle skulle være kommet til Aarhus i weekenden. Selvom skibet kommer til de danske farvande, lægger det ikke til kaj.

Det atomdrevne franske hangarskib Charles de Gaulle, der måler næsten 300 meter i længden og vejer hele 42.500 tons, havde sin jomfrusejlads tilbage i 2001. Foto: Valery Hache / Scanpix.

Mange havde set frem til at spotte ægte fransk militær isenkram på havnen i Aarhus. Men det bliver ikke til noget.

Det oplyser Forsvarskommanden i pressemeddelelse

Det er et af verdens største hangarskibe, Charles de Gaulle, som den 29. marts skulle have lægget til kaj.

Læs også Lokal virksomhed donerer 300.000 kr. til masker mod corona

Skibet kommer stadig til de danske farvande, men for at undgå en eventuel smittespredning med coronavirus er flere aktiviteter i forbindelse med hangarskibsgruppens besøg aflyst. 

Et kampfly gør klar til at lette fra Charles de Gaulle skibet i kampen mod Islamisk Stat. Foto: Mario Goldman /Scanpix

Der vil blive taget foranstaltninger for, at der ikke skal ske smittespredning i forbindelse med aktiviteterne.

Personalet om bord på skibene vil ikke gives landlov, og der vil ikke ske besøg på skibene fra dansk side, skriver Forsvarskommandoen.

Kunne have været første gang

Udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc. Dem.) kunne tidligere på måneden oplyse, at det ellers ville have været første gang, at et fransk hangarskib skulle have besøgt en dansk havn. 

Den danske fregat Niels Juel vil stadig være en del af den skibsgruppe, der står for sikkerheden omkring det franske hangarskib Charles de Gaulle.

- Vi er sammen om sikre, at Europa tager et større ansvar. Det gavner Danmarks og vores allieredes sikkerhed og understreger Danmarks meget aktive udenrigs- og sikkerhedspolitiske linje, sagde Jeppe Kofod. 

Læs også Atomdrevet hangarskib kommer til Aarhus

Det er anden gang, at danske Niels Juel bliver indsat i hangarskibsgruppen. Sidste gang var i 2019, hvor fregatten deltog i gruppens operationer i Middelhavet.

Fakta om det franske hangarskib

Hangarsskibsgruppen består af hangarskibet Charles de Gaulle, der har en fast besætning på cirka 2000 mand og som vejer omkring 40.500 ton. Derudover består gruppen af et antal eskorteskibe, ofte en ubåd og et forsyningstankskib (tankskib). Hertil kommer ca. 30 skibsbaserede fly og helikoptere.