Akut mangel på frivillige: Vinterherberg for hjemløse truet af lukning

Sæsonen er netop startet på Aarhus Vinterherberg, men mangel på frivillige presser overnatningsstedet.

Søndag aften slog vinterherberget i Aarhus dørene op til en ny sæson. 

Men måske kun for en kort stund. Herberget mangler nemlig flere frivillige end nogensinde før, og det betyder, at dørene snart kan blive lukket igen for de hjemløse overnattende gæster.

- Det er faktisk et så stort problem, at allerede på fredag og lørdag mangler vi en nattevagt. Vi holder ikke åbent, hvis der ikke er nogen nattevagter, siger Søren Christensen, der er leder af Aarhus Vinterherberg, til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Christoffer Nim viser rundt på Aarhus Vinterherberg.

Og Aarhus Vinterherberg er ikke alene - også Kirkens Korshær og Røde Kors i Aarhus skriger på frivillige hænder. Flere genbrugsbutikker med rod i velgørenhed må også holde lukket af samme årsag. 

Søren Christensen mener blandt andet, at manglen på frivillige kan tilskrives coronaen. 

- Vi er lige pludselig begyndt at sidde derhjemme og have tid med hinanden, og det betyder måske, at man tænker: "Der er vel ingen grund til at fare ud af huset igen for at lave frivilligt arbejde", siger han.

Aarhus Vinterherberg er et tilbud til udenlandske hjemløse, som ikke kan overnatte på de andre varmestuer i byen, da det kræver at man har dansk sygesikring. Da de udenlandske hjemløse ikke nødvendigvis er en del af den danske vaccineindsats, kan smitterisiko også være en årsag til, at de frivillige bliver væk, mener herbergslederen. 

- Jeg kan godt forstå folk, hvis de er nervøse, men det er smadderærgerligt for de hjemløse.

Søren Christensen håber på flere frivillige hænder på vinterherberget.
Søren Christensen håber på flere frivillige hænder på vinterherberget.

Risikoen værd 

En af vinterherbergets frivillige er 22-årige Christoffer Nim. Han mener, at man på herberget tager sine forholdsregler, og at det derfor ikke er smitterisikoen, der skal holde folk væk. 

- Når vi tager vores forholdsregler på den måde, så er det risikoen værd, siger Christoffer Nim.

Personligt får han meget ud af at være frivillig på herberget. 

- Det giver mig bare en glæde at kunne hjælpe nogen til at få en bedre tilværelse – og måske have lidt mere glæde i livet.