Weekenden byder på både blæst og en flot solopgang

Vejret strømmer frem mod Danmark fra vest, og det er ofte et ustabilt verdenshjørne.

Weekenden står for døren, og vejrmæssigt er der udsigt til ganske omskiftelige forhold - som de fleste nok heldigvis er forberedte på her i november.

Et frontsystem skal nemlig passere Danmark lørdag og søndag, hvilket indebærer, at først en varmfront og siden en koldfront sætter sit præg på vejret.

I grove træk bliver det både gråt, vådt og blæsende, men nuancerne overlader alligevel lyspunkter til de heldige.

Fronterne i forbindelse med et lavtryk nær Island skal i weekenden passere Danmark. I varmfronten får vi gråvejr med spredt finregn, mens regnen bliver mere intens i koldfronten. Desuden bliver det blæsende i forbindelse med koldfronten.
Fronterne i forbindelse med et lavtryk nær Island skal i weekenden passere Danmark. I varmfronten får vi gråvejr med spredt finregn, mens regnen bliver mere intens i koldfronten. Desuden bliver det blæsende i forbindelse med koldfronten. Foto: TV 2 VEJRET

En smuk lørdag morgen i dele af landet

Allerede fredag blæser det fra vest hen over Danmark, og vestenvinden bringer fugtig luft ind over landet frem til lørdag.

Fra morgenstunden vil det således være skyet i det meste af Jylland og på Fyn, men længst mod nord, i dele af Vendsyssel og på Læsø samt øst for Storebælt vil der sandsynligvis være færre skyer. Det er varmfronten, som endnu ikke er nået hele vejen hen over landet på det tidspunkt.

Bor man i disse områder mod nord og øst, kan man være heldig, at solopgangen bliver smuk, når solens første røde stråler kortvarigt oplyser undersiden af skyerne. Det er netop vejrforholdene lørdag morgen, hvor Østdanmark er på forsiden af varmfronten, som typisk giver smukke solopgange.

Skyerne breder sig dog hurtigt til hele landet, og derfor bliver lørdagen til en rigtig gråvejrsdag med finregn mange steder.

Især mod øst i Danmark kan morgensolen skinne ind under skyerne og give en smuk solopgang med røde skyer. Ellers bliver lørdagen grå og stedvis våd.
Især mod øst i Danmark kan morgensolen skinne ind under skyerne og give en smuk solopgang med røde skyer. Ellers bliver lørdagen grå og stedvis våd. Foto: TV 2 VEJRET

Regnen vil for det meste være let og med ophold, mens skyerne hænger lavt, og luften er diset. Så der er udsigt til en sand gråvejrsdag, men alligevel en dag, hvor man sagtens kan tage en tur i skoven for at nyde de sidste gule og røde blade på træerne.

Til aften er der til gengæld udsigt til rigtigt efterårsvejr, når regnen tager til i styrke, samtidig med at vinden frisker op. Det er koldfronten, som melder sin ankomst fra vest, og vejret i en koldfront er ofte mere barsk end i en varmfront.

Vinden vil en overgang være så kraftig hen over natten til søndag, at der er risiko for vindstød af stormstyrke. Mest udsat er man over det Sydfynske Øhav, i Smålandsfarvandet og Bornholm.

Når koldfronten passerer natten til søndag, klarer det op fra vest. Luften bag koldfronten er dog ustabil, og det betyder, at der vil være spredte byger. Byger, som kan være kraftige.

Luften bliver dog klarere, og skyerne hæver sig, så søndag bliver en lysere dag på trods af bygerne.

Lørdag vil temperaturen befinde sig et sted mellem 10 og 12 grader, mens det søndag bliver en smule køligere med 7 til 9 grader. Begge dage er vi tæt på det normale for årstiden, som er 9 grader i begyndelsen af november.