TV 2 erfarer: Regeringen vil suspendere udrednings- og behandlingsgarantien
Stiger antallet af indlagte coronapatienter til et kritisk niveau, kan det i yderste konsekvens få betydning for ældres rettigheder.
Coronasituationen er nu så alvorlig, at regeringen igen lægger op til, at regionerne kan suspendere udrednings- og behandlingsgarantien i sygehusvæsnet.
Det fremgår af papirer sendt til Folketingets Epidemiudvalg, som TV 2 er i besiddelse af.
Ifølge regeringen vurderer Statens Serum Institut, at de restriktioner, der nu er indført ”kun vil mindske – men ikke forhindre – stigende smitte i den kommende tid, og derfor er suspenderingen nødvendig at sætte i værk ”hurtigst muligt”.
Hvad er udrednings- og behandlingsgarantien?
Udredningsretten, som det retteligt heder, betyder, at patienter henvist til udredning på sygehus skal have et tilbud om at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt. Hvis regionen af kapacitetsmæssige årsager ikke kan tilbyde udredning indenfor 30 dage, får patienten ret til såkaldt udvidet frit sygehusvalg, dvs. patienten kan vælge hel eller delvis udredning på et af de private sygehuse, som Danske Regioner har indgået aftale med.
Behandlingsretten indebærer, at hvis en patient skal vente mere end 30 dage på sygehusbehandling, får patienten ret til udvidet frit sygehusvalg, dvs. patienten kan vælge at blive behandlet på et af de private sygehuse, som Danske Regioner har indgået aftale med.
Kilde: Sundhedsministeriet
Konsekvenser for ældre
I papirerne sendt til Epidemiudvalget oplyser regeringen desuden, at man har indgået en såkaldt beredskabsaftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, som betyder, at der vil blive oprettet 300 ekstra sengepladser i kommunerne i tilfælde af, at omikronvariantens udbredelse fører til stigende indlæggelser på sygehusene.
De kommunale pladser vil blive fyldt op af patienter, som kun står til at være indlagt i kortere tid, for på den måde at skabe ledige pladser på sygehusene.
Skulle beredskabsaftalen blive aktiveret, kan det få konsekvenser for både ældreområdet og andre dele af sundhedsområdet. Ifølge papirerne til Epidemiudvalget foreslår regeringen således, at der i så fald gives dispensation til visse forpligtelser og rettigheder såsom forebyggende hjemmebesøg i ældreplejen, hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb, vedligeholdelses- og genoptræning samt forebyggende sundhedsydelser for børne og unge i den skolepligtige alder.
TV 2 erfarer
Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.
Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.
Suspenderet før
Det er på baggrund af indstillinger fra Epidemikommissionen, at regeringen nu opfordrer Folketingets partier til at stemme for de nye tiltag, og den foreslår derfor også, at det er Epidemikommissionen, der i givet fald beslutter om beredskabsaftalen med kommunerne og regionerne skal effektueres.
Regeringen kan som minimum se frem til støtte fra SF og Enhedslisten, der allerede i november foreslog en suspendering af udrednings- og behandlingsgarantien. Det er Folketingets Epidemiudvalg, der senere mandag på et møde klokken 15 skal tage stilling til regeringens indstilling.
Er der ikke et flertal imod, vil suspenderingen i første omgang blive for en periode på fire uger, hvorefter der på ny skal tages stilling til, om den skal forlænges.
Det vil i tilgift ifølge regeringens oplæg kun være muligt at forlænge suspenderingen så længe Covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.
Opbakning fra lægeforening
Ifølge både Lægeforeningen og Hjerteforening er en suspendering af udrednings- og behandlingsgarantien det rette tiltag i den nuværende situation.
Lægeforeningens formand Camilla Rathcke mener, at det er "nødvendigt at sikre kapacitet på tværs af patienter med indlæggelsesbehov:
Et nødvendigt tiltag i et alvorligt presset sundhedsvæsen - @laegeforeningen bakker op. Vi er nødt til at sikre kapacitet på tværs til patienter med indlæggelsesbehov - også selvom det en overgang udfordrer andre områder #sundpol #dkpol https://t.co/yjFPhmZpXY
— Camilla Rathcke (@Camilla_Rathcke) December 20, 2021
Administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft supplerer og fastslår, at der "i denne ekstraordinære periode er der behov for prioritering".
Udrednings- og behandlingsgarantien har to gange tidligere været suspenderet under coronaepidemien. Den blev senest genindført i 1. marts i år.