Trods tåget start - Men søndagssolen kommer frem
Der er rig mulighed for at gå en tur i naturen rundt om i Østjylland - selvom søndagen er startet med dis og tåge mange steder.
Mens man, efter at have gnedet søvnen ud af øjnene, kan se ud på en lys og solbeskinnet himmel i det østjyske og nord- og østlige del af landet, så er billedet anderledes gråt i den syd- og vestlige del af landet.
Her er der flere steder sågar tæt tåge, hvor sigtbarheden er mindre end 100 meter.
Vinterhalvåret er blandt andet kendetegnet ved lange nætter, hvor jorden kan tabe varme til verdensrummet. Det medfører, at temperaturen falder, hvorved at luftens indhold af vanddamp kondenserer til små vanddråber - dét, vi ved jordoverfladen kender som tåge.
Derfor er tåge også et hyppigt fænomen på denne tid af året. Da solen samtidig ikke har megen magt, har den svært ved at få bugt med tågen i dagens løb.
LUFTFUGTIGHED - DEFINITIONER
Luftens indhold af vanddamp kan udtrykkes gennem flere forskellige størrelser, hvor af den relative fugtighed nok er den mest kendte.
Relativ fugtighed fortæller, hvor meget vanddamp der aktuelt er i luften holdt op mod, hvor meget der maksimalt kan være. Den relative fugtighed udtrykkes i procent. Styrken ved dette mål er, at det man hurtigt får et overblik over, om luften er tør eller fugtig. Svagheden er at man ikke kan se, hvor meget vand der er i luften
Dugpunktstemperatur er et direkte mål for, hvor meget vanddamp, der er i luften. Dugpunktstemperaturen eller blot dugpunktet er den temperatur, som luften skal afkøles til, for at der udkondenseres flydende vand. Man ser det i praksis, når badeværelsesspejlet dugger til: Her er spejlets overfladetemperatur under den fugtige badeværelseslufts dugpunktstemperatur. Styrken ved dette mål er, at man har et direkte tal for luftens vandindhold. Jo højere dugpunkt, jo mere vand i luften.
Af netop denne grund er det ikke usædvanligt, at tåge bliver liggende en stor del af dagen i den mørke tid af året. Når solen ikke kan komme tågen til livs, er det ofte blæst, der kan 'røre rundt' i tågesuppen og få den til at opløse sig.
Det er netop, hvad man skal sætte sin lid til i den del af landet, hvor der søndag formiddag fortsat er tåge. I dagens løb frisker vinden nemlig en smule op, hvilket kan være med til at opløse en del af tågen, selvom man nok må indstille sig på gråt og diset vejr en stor del af dagen. Det er dog ikke utænkeligt, at der også kommer perioder med ganske hæderligt vejr de steder, hvor der har været tåge først på dagen.
Til gengæld holder det overvejende tørt i størstedelen af landet, selvom der kan være helt lokale byger hist og her. I den nord- og østlige del af landet kan man derimod fortsat se frem til en ganske hæderlig søndag med rolige vindforhold og perioder med solskin.
Tågen holder fast på kulden
I de dele af landet, hvor det er klart vejr, kan solen i dagens løb få hevet temperaturen op på syv-otte graders varme. Anderledes råkoldt bliver det i de områder, hvor tågen fortsat fører sig frem.
Her er der søndag klokken 8 fortsat temperaturer tæt på frysepunktet flere steder, hvilket er samme temperatur, som tågen har. Derfor vil temperaturen kun stige meget langsomt, indtil at tågen opløses.
De kommende dage bliver det efterhånden mere blæsende, og det vil mindske sandsynligheden for, at der dannes tåge. Til gengæld vil regn og byger i perioder kunne berøre landet.