Livsfarligt stof dræbte Emil: Nu slår eksperter alarm - et sandkorn kan slå ihjel

Nitazener har været ulovlig i Danmark siden 2021.

Udgivet Opdateret
Emil Holtemann Bajramovic var 23 år, da han døde i sin lejlighed i Rønde.

Ét sandkorn.

Mere skal der ikke til, før kroppen stopper med at trække vejret.

Stoffet hedder Nitazener og er nu kommet til Danmark. Det skriver Sundhedsstyrelsen ifølge Berlingske i en ny rapport.

Henrik Rindom, der er overlæge og misbrugsekspert, har 25 års erfaring i rusmidler og er mildt sagt bekymret over fundet.

- Jeg har aldrig - som i aldrig - oplevet noget, der er farligere end det her. Det er fuldstændig vanvittigt, hvor stærkt det er, og hvor lidt der skal til for at slå os ihjel, siger han til TV 2.

Stribevis af dødsfald i nabolandene

I Sverige menes stofferne at have forårsaget mindst 29 forgiftningsdødsfald siden 2020. I Norge skønnes det, at der sidste år var 12 dødsfald.

Og i Storbritannien er Nitazener koblet sammen med hele 176 dødsfald.

I Danmark var der et enkelt dødsfald 10. august 2020. Her blev Emil Holtemann Bajramovic fundet død i sin lejlighed i Rønde efter at have taget stoffet via en næsespray.

Allerede dengang advarede hans forældre andre unge om det livsfarlige stof.

- Det er at lege russisk roulette med sit liv, hvis man prøver noget af det her, sagde hans mor Tina Holtemann.

Ifølge Henrik Rindom er det, som gør det højpotente opiat så ekstremt farligt, blandt andet, at det nemt kan sløres i andre stoffer.

- Hvis du tager et stof, du er vant til at tage, og pludselig begynder at reagere anderledes på det, end du er vant til, så skal du være meget opmærksom – specielt hvis det er sådan, at du bliver meget søvnig og falder i søvn.

Falder man først i søvn, er der ikke noget, man kan gøre selv længere. Ved en overdosis af opioider falder man først hen, og derefter stopper man med at trække vejret.

Nitazener

  • Nitazener hører under gruppen "nye syntetiske opioider". 

  • Opioider er en fælles betegnelse for smertestillende medicin baseret på morfinlignende stoffer, som udvindes af planten opiumsvalmuen. 

  • Syntetiske opioider betyder, at de er kemisk fremstillet – det er blandt andet fentanyl. 

  • De er stærkeste af Nitazenerne - dem der hedder etonitazen og N-desethyletonitazen - har en effekt, der er 1000 til 2000 større end morfin.

Nemmere end at bestille en pizza

Michael Lodberg Olsen, der er daglig leder i Antidote, som hjælper misbrugere i gadebilledet, frygter, at vi kun har set starten af unges brug opiater herhjemme.

- Folk kan ikke få det stærkt nok. Et skridt fra døden er der, hvor virkningen er, siger han til TV 2.

Nitazener er sammen med seks andre lignende syntetiske opioider gjort ulovlige af Sundhedsstyrelsen i 2021.

Dog fortæller Michael Lodberg Olsen, at stærke opioider som Nitazener og Fentanyl er "lettere at få fat i end at bestille en pizza".

- De florerer primært på the dark web. Det er også derinde, man finder de reneste stoffer. Når du køber et produkt af en sælger derinde, bedømmer du efterfølgende sælgeren, som du også vil gøre det på for eksempel Trustpilot.

Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) deler eksperternes bekymring. Dog understreger NSK, at der "heldigvis ikke har været set store mængder af stoffet endnu i Danmark".

- Men desværre har vi set det meget tæt på Danmark, så derfor er vi jo også ekstra opmærksomme på det, siger Torben Svarrer, politiinspektør i NSK.

Kan skabe en afhængighed

Men hvorfor er det tiltrækkende for sælgerne at blande så stærke opioider i stofferne? Det spørgsmål har Michael Lodberg Olsen tre forklaringer til.

- For det første kan det give et ekstra sus, når man taget stoffet. Derudover kan man skabe en afhængig for brugerne, som er interessant for sælgerne, og sidst vil sælgerne også gerne vise, hvor stærke deres produkter er.

Men selv i et miljø med hårde stoffer og for personer, hvor kroppen er vant til stærke opioider, er Nitazener niveau over.

Derfor kan den erfarne misbrugsekspert Henrik Rindom ikke på samme måde se meningen med de nymoderne blandingsforhold.

- Jeg kan slet ikke se, hvad formålet er med at sende sådan et stof på markedet – udover man er ude på at slå folk ihjel.

Sundhedstyrelsen advarer over for til TV 2 mod at indtage stoffer med Nitazener, men har ikke mulighed for at stille op til interview.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her