Ny drejning i sagen om stoffet, der slog Emil ihjel: Nu er det ulovligt

Emil Holtemann Bajramovic døde i august sidste år af en overdosis af stoffet isotonitazene. Her syv måneder efter dødsfaldet er stoffet nu per dags dato gjort ulovligt, oplyser Sundhedsministeriet søndag.

I sommer døde 23-årige Emil Holtemann Bajramovic fra Rønde af en overdosis af stoffet isotonitazene - taget via en næsespray.

Søndag morgen har vi her på TV2 ØSTJYLLAND fortalt om hans dødsfald og de frustrationer, forældrene har været efterladt med midt i sorgen. 

Ingen er nemlig dømt for at sælge stoffet, da det har været lovligt. Forældrene har også frygtet, at flere skulle miste livet til det, da det måske ikke opfattes som værende så farligt, da det var lovligt. 

Derfor stod forældrene frem for at advare unge mod stoffet og sætte fokus på den for dem lange behandlingstid for at gøre det ulovligt.

Isotonitazene

Nu er der nyt i sagen. Isotonitazene er sammen med seks andre stoffer fra dags dato blevet gjort ulovlige, oplyser Sundhedsministeriet.

- Ministeriet kan bekræfte, at der i dag søndag den 14. marts 2021 træder et forbud i kraft i forhold til isotonitazen og seks øvrige euforiserende stoffer. Det gør, at det er strafbart at indføre og sælge isotonitazen. Forbuddet skal være med til at begrænse udbredelsen af isotonitazen og forebygge forgiftninger og dødsfald, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriet søndag eftermiddag.

De seks øvrige euforiserende stoffer er:

Far: Godt, der er sket noget

I Rønde glæder det Nedim Bajramovic, Emil Holtemann Bajramovics far, at stoffet nu er ulovligt.

- Det er jeg virkelig glad for. Jeg håber ikke, at andre forældre skal opleve den sorg, vi har været igennem, siger han.

Emils forældre Nedim Bajramovic og Tina Holtemann. Det er første gang efter dødsfaldet, at moren kigger på billederne af sin søn.
Emils forældre Nedim Bajramovic og Tina Holtemann. Det er første gang efter dødsfaldet, at moren kigger på billederne af sin søn.

Han mener, at processen med at gøre stoffer som isotonitazene ulovlige, burde gå hurtigere.

- Men når det er sagt, så er det godt, der endelig er sket noget, siger han.

Tidslinje: Nu er isotonitazene ulovligt

Da det endeligt blev slået fast, at stoffet var en aktiv årsag til Emil Holtemann Bajramovic' død, blev informationerne sendt til Sundhedsstyrelsen.

Her har de siden arbejdet på en risikovurdering af isotonitazene og de seks andre lignende stoffer, som endnu ikke er set i Danmark. 

- 1. marts sendte Sundhedsstyrelsen en indstilling om det pågældende stof sammen med seks andre lignende syntetiske opioider til Sundhedsministeriet, så den videre behandling kunne ske, med henblik på at stofferne blev reguleret. Vi har her at gøre med et stof, som ligner andre stoffer, der inden for nogle måneder er indberettet i Europa, og vi ville sikre os, at vi også fik disse stoffer med, siger Kari Grasaaen, chefkonsulent i enheden for Forebyggelse og Ulighed under Sundhedsstyrelsen.

Isotonitazene blev gjort ulovligt i USA d. 20. august 2020 efter en periode med flere dødsfald. Kun 10 dage efter Emil Holtemann Bajramovic død.

Stoffet er gjort ulovligt i flere europæiske lande, og senest 21. juni 2021 skal det være ulovligt i alle EU-lande, oplyser Sundhedsstyrelsen. 

VIDEO: Her kan du se mere om Emil og stoffet. Videoen er lavet, inden stoffet blev gjort ulovligt.