Her er, hvad du skal vide om det tredje vaccinationsstik

Selv om man ikke har fået invitation til vaccination i e-boks, kan man godt få et tredje stik - hvis der altså er gået længe nok fra nummer to.

De kommende uger bliver der skruet op for vaccineudrulningen.

Flere hundredetusinde danskere bliver inden årsskiftet indkaldt til revaccination - og 310.000 børn under 11 år har fået en invitation til en vaccine.

Her kan du blive klogere på, hvordan processen foregår.

Hvem skal vaccineres igen og hvornår?

I Danmark har myndighederne delt udrulningen af et boosterstik op i tre faser:

  1. Først er det beboere på plejehjem, de immunsvækkede og personer over 85 år gamle. Denne gruppe er blevet indkaldt siden slutningen af september.
  2. Derefter gælder det personer mellem 65 og 84 år, folk i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb samt sundhedspersonale. De har modtaget invitationer fra oktober. I samme tidsperiode er de cirka 200.000 danskere, der er blevet vaccineret med Johnson & Johnson eller AstraZeneca. Den gruppe har fået tilbudt en boosterdosis fra 1. oktober.
  3. Og den tredje og største gruppe, som er alle over 18 år, der får en invitation til et tredje vaccinestik fem en halv måned efter anden vaccinedosis.

Hvordan foregår det?

Fem en halv måned efter andet vaccinestik får man en invitation i sin e-boks eller per brev.

Når man har fået invitationen, kan man booke tid på vacciner.dk.

Men selv hvis man ikke har modtaget invitationen, er der mulighed for at få tredje stik - for flere steder er der mulighed for drop-in-vaccinationer, og man kan også booke tid på vacciner.dk, hvis det er senere end 5 1/2 måned efter andet vaccinestik. Du kan finde den fulde liste over vaccinationssteder her.

På dagen, hvor du skal vaccineres, foregår det som ved den foregående vaccination: Man skal huske sit sygesikringskort, vaccineres i overarmen og vente et kvarter efter vaccinationen.

Du får den samme vaccinetype, som du fik ved første og andet stik - medmindre du har fået Johnson & Johnson eller AstraZeneca, for revaccinationen bliver med en mRNA-vaccine.

Hvorfor overhovedet et boosterstik?

Beskyttelseseffekten for coronavaccinerne aftager over tid.

Det viser blandt andet en opgørelse fra Statens Serum Institut, hvor Pfizer-vaccinens effekt mod gennembrudssmitte blandt vaccinerede personer over 65 år er faldet til 6,7 procent fem-seks måneder efter stik nummer to. Dog ligger effektiviteten stadig på 77 procent mod alvorlige tilfælde, indlæggelser og dødsfald.

Men flere studier - blandt andet her og her - viser, at et tredje vaccinestik med en mRNA-vaccine kan få banket beskyttelsen i vejret igen. I Israel, hvor man er længst fremme i vaccineudrulningen, er smittetallene stadig lave efter tredje runde vaccinedoser.

Derfor er der god mening i at takke ja til tilbuddet om revaccination, lyder det fra flere eksperter og politikere.