Her er eksemplet, der skræmmer eksperterne: Derfor skal Danmark ikke åbnes for hurtigt
Hongkong lod til at have fået coronasmitten under kontrol. Men da man genåbnede byen, viste det sig, at det var en skrækkelig fejltagelse.
I starten af marts var Hongkong det bedste eksempel i verden på, hvordan man kunne holde coronasmitten i skak.
På trods af at Hongkong er direkte nabo til coronavirussens oprindelsesland Kina, konstaterede den kinesiske ø-stat med syv millioner indbyggere dag efter dag færre end ti nye tilfælde.
I dag – blot en måned senere – betragter verdens eksperter Hongkong som noget helt andet: Nemlig et eksempel på, hvor farligt det er at lukke samfundet op for tidligt efter en nedlukning.
Derfor blev Hongkong også draget frem som en dyster advarsel, da man mandag begyndte at tale om, at Danmark snart kunne begynde at lukke forsigtigt op for samfundslivet:
- Hvis man kommer til at lukke lidt for hurtigt op for de tiltag, der har hindret smittespredning, så kan man se, at smitten begynder at stige igen. For eksempel i Hongkong, hvor man måske kom til at skrue lidt for hurtigt op, lidt for tidligt, siger Jens Lundgreen, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, til TV 2.
Erfaring med SARS
Hongkong reagerede hurtigt, da den nye smitte i Kina blev kendt.
Indbyggerne var hurtige til at iklæde sig mundbind og holde afstand.
Ifølge medicinaltidsskriftet STAT har indbyggerne i Hongkong ikke glemt SARS-epidemien i 2003, der gjorde 1700 mennesker i bystaten syge og dræbte næsten 300. Derfor var indbyggerne parate til at acceptere drastiske forholdsregler.
Næsten ingen stigning
Hongkongs regering indførte en række forholdsregler, der isolerede syge i deres hjem og satte dem, der havde været i kontakt med de syge, i karantæne. Samtidigt blev skoler og offentlige mødesteder lukket, mens mange begyndte at arbejde hjemmefra.
Det så ud til at virke.
Fra 14. februar, hvor man havde 54 konstaterede tilfælde, steg antallet af nye tilfælde næsten ikke. Der kom enkelte nye tilfælde, men lige så mange blev erklæret raske og røg ud af statistikken.
I starten af marts var det samlede antal af konstaterede smittede nået op på 60.
Og så begyndte det endda at falde ganske svagt.
Åbnede byen igen
Det gav grund til optimisme, og i starten af marts besluttede bystyret, at det ville begynde processen med at genåbne byen. Offentlige kontorer, butikker, restauranter og barer begyndte at åbne igen.
Livet vendte langsomt tilbage til det normale – vel at mærke uden, at antallet af smittede steg igen.
Så sent som 15. marts var antallet af konstaterede smittede stadig 60.
Men så begyndte det at stige.
19. marts rundede det 100.
22. marts rundede det 200.
25. marts rundede det 300.
Lukkede igen
I sidste uge måtte Hongkongs regering så igen beordre befolkning til at holde sig hjemme og lukke de offentlige faciliteter, der netop var blevet åbnet. Mange butikker har igen låst dørene, det er blevet forbudt at være mere end fire personer sammen på offentlige steder, og de offentligt ansatte er blevet sat til at arbejde hjemmefra.
Skoler og børnehaver vil tidligst åbne igen 20. april, altså en uge efter påske, skriver South China Morning Post.
- Man åbnede op for tidligt. Så var der stadig tilstrækkeligt mange smittekæder til, at man kunne starte epidemien op igen, forklarer professor Jens Lundgreen.
Flere end nogensinde
Den smertelige erkendelse er de også nået til i Hongkong:
- Det vil fortsat være en vanskelig situation i de næste mange måneder. Ingen af os tror på, at det vil være løst i løbet af seks uger eller to måneder, siger Keiji Fukuda, der er professor i medicin ved universitetet i Hongkong, til medicinaltidsskriftet STAT.
Mandag havde Hongkong 642 konstaterede smittede.
Det var 82 flere end dagen før – den største stigning på en enkelt dag nogensinde.