Veninder strandet i Peru - nu er hjælpen på vej

Efter flere ugers uvished bliver der nu sendt et særfly til Peru for at hente strandede danskere i landet.

Billedet til højre er taget, da veninderne er på vej til Peru, hvor de var lykkeligt uvidende om, hvad der kom til at ske. Foto: Privatfoto

Siden begyndelsen af februar har barndomsveninderne Mathilde Bendtsen på 26 år og Anne Kjær Andersen på 25 år fra Grenaa rejst rundt i verden.

Men efter Covid-19 har lukket mange landegrænser de seneste uger, har veninderne været fanget på et hostel med 11 andre i bjergbyen Cusco i Peru.

Vi er så glade og taknemmelige, for nu er alt godt

Mathilde Bendtsen

Efter flere ugers uvished har de nu fået besked om, at Udenrigsministeriet vil sende et særfly til Perus hovedstad Lima, så de og 272 andre danskere, der er registreret som strandet i Peru i Udenrigsministeriets krisedatabase, kan flyve hjem til Danmark torsdag morgen.

- Jeg er lettet, men det er stadig ikke helt gået op for mig. Jeg tror først, det sker, når jeg ser flyet, siger Anne Kjær Andersen.

Først fik de beskeden gennem en Facebookgruppe, og senere blev det bekræftet af en mail fra Udenrigsministeriet.

Læs også Veninder fra Grenaa fanget i Peru: - Hygiejnen bliver et problem

- Vi kunne jo ikke sidde og være alt for glade foran de andre, der ikke kan komme hjem, men da vi var alene, hoppede og skreg vi. Vi havde fået nok og orkede det simpelthen ikke længere, siger Mathilde Bendtsen og supplerer:

- Vi er så glade og taknemmelige, for nu er alt godt.   

  Foto: Privatfoto

Vigtigt med sammenhold

Veninderne fortæller, at siden landet har oplevet flere dødsfald grundet Covid-19, er situationen spidset til med kaos og ekstra politi i gaderne.

Derfor glæder de sig nu til hjemrejsen, der begynder allerede tirsdag, hvor en række busser skal hente danskerne rundt i Peru, så de kan flyve fra hovedstaden torsdag.

En bustur, der kommer til at vare 24 timer for veninderne.

Læs også Strandet i Sydamerika: Nedlagt flytrafik forhindrer Stefan i at komme hjem

Men heller ikke den tur kommer til at slå veninderne ud, så længe de har hinanden.

- Vi kender hinanden rigtig godt og ved, hvornår den anden er ked af det. Jeg kunne ikke have gjort det uden Mathilde. Det er en rejseoplevelse, vi aldrig vil glemme, og som vi har fået det bedste ud af, siger Anne Kjær Andersen.

Gensyn og 14 dages karantæne

På trods af omstændighederne og rejsens bratte afslutning, er der flere ting at se frem til. Særligt to personer glæder Mathilde Bendtsen og Anne Kjær Andersen sig til at komme hjem til.

- Vi glæder os til at se vores kærester. Vi savner dem så meget.

Hjemme i Danmark skal veninderne hver især i 14 dages karantæne med deres kærester, hvorefter de skal begynde at arbejde igen.