Mette Frederiksen: Mulighed for gradvis åbning af samfundet efter påske

Det danske samfund kan være på vej mod en gradvis åbning, fastslår statsministeren på et pressemøde sent mandag eftermiddag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller på pressemøde, at regeringen vil påbegynde en gradvis åbning af samfundet efter påske, såfremt befolkningen fortsætter med fornuftig adfærd for at undgå at sprede coronavirus.

- Hvis vi ikke lykkes med at stå sammen og holde afstand. Hvis tallene stiger voldsomt. Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere.

- Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet, siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen fra statsministeren sent mandag eftermiddag kommer på baggrund af den seneste tids tal for smittede, indlagte og døde, der giver Mette Frederiksen anledning til "forsigtig optimisme".

quote Hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet.

Mette Frederiksen (S), statsminister

De seneste tal viser, at 77 danskere smittet med coronavirus har mistet livet, 533 er indlagt, af dem er 137 på intensiv og 119 i respirator.

De seneste tal viser, at 77 danskere smittet med coronavirus har mistet livet.
De seneste tal viser, at 77 danskere smittet med coronavirus har mistet livet. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

Gælder frem til påske

De nuværende restriktioner med eksempelvis skolelukninger og forsamlingsforbud på maksimalt ti personer gælder foreløbigt til efter påske.

Mette Frederiksen fortæller på pressemødet, at genåbningen af samfundet kan blive på en måde, hvor vi skal gå på arbejde og i skole på forskellige tidspunkter.

Grænseåbninger er til gengæld ikke på tapetet lige foreløbigt og udsatte grupper som ældre og andre må være indstillet på at væbne sig med tålmodighed, lyder det fra statsministeren, der eksempelvis ikke lægger op til besøg på plejehjem.

Men hvis samfundet skal kunne åbnes gradvist efter påske, kræver det, at danskerne følger de restriktioner, som de ifølge statsministeren har været gode til indtil nu.

I øjeblikket er 533 indlagt med coronavirus på de danske sygehuse. Heldigvis er der stadig ledig kapacitet.
I øjeblikket er 533 indlagt med coronavirus på de danske sygehuse. Heldigvis er der stadig ledig kapacitet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Besked til de svage

I en "særlig besked" til ældre og svage, siger Mette Frederiksen:

- I må desværre indstille jer på, at indrette jer på smitterisikoen nogen tid endnu. Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i denne tid.

quote Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i denne tid.

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Det er svært at være angst i en corona-tid. Men I må stole på, at vi først så småt sætter gang i samfundet. Og når coronaen klinger af, så bliver der tid til flere besøg, siger Mette Frederiksen.

Hun siger, at det vil hjælpe de ældre og svageste danskere, når sundhedsmyndighederne igen begynder at teste flere.

- At vi begynder at teste flere, er i virkeligheden en betingelse for, at vi kan åbne op igen.

Mange flere test

Mette Frederiksen lægger på pressemødet også op til, at der i samarbejde med civilsamfundet og virksomheder skal testes langt mere. Både for hvem der er syge, men der skal også testes i stor skala for, hvem der har været syge.

- Sidstnævnte skal være med til at kortlægge, hvem der formentlig vil være immune over for smitte.

- Det er nødvendigt for at pårørende igen kan mødes og arbejdspladserne kan åbnes, siger Mette Frederiksen ifølge tv2.dk.