Flere ældre udsættes for tricktyverier - nu advarer politiet

Politiet opfordrer børn og børnebørn til at oplyse ældre familiemedlemmer om, at banker ikke ringer til deres kunder for at få kort og kode.

Østjyllands Politi advarer nu ældre om tricktyverier efter en serie af forskellige tyverier i hele landet.

Det sker blandt andet efter to tilfælde i Østjylland tirsdag, hvor to kvinder i 80’erne begge blev kontaktet af gerningsmænd på deres bopæl. Her lykkedes det gerningsmændene at få fat i kvindernes dankortoplysninger og efterfølgende hæve flere tusinde kroner.

I den ene sag fra Risskov forklarede en mand, at han skulle kigge på kvindens computer. I den forbindelse fik han udleveret kvindens dankort og kode.

I den anden sag udgav en mand sig i telefonen for at være fra banken. Derefter mødte han op på kvindens bopæl og fik både dankort og kode.

- Det er en alvorlig forbrydelse, for det går ud over vores ældre borgere, som er godtroende, fordi de tror, det er fra banken, der bliver ringet. De bliver rigtig hårdt ramt af, at nogen på den måde har snydt dem, siger Kristian Juliussen, der er vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

Københavns Politi undersøger også flere svindelsager

Tricktyverier, hvor gerningsmænd møder fysisk op på bopælen, sker primært i Østjylland, men det er bare én af de fremgangsmåder, der bliver benyttet i øjeblikket.

Det fortæller 74-årige Hugo Strunge Frank fra Aarhus, der dagligt modtager flere svindelmails – blandt andet fra personer, der udgiver sig for at være fra Nets.

Han er indtil videre ikke selv blevet narret, men han har kendskab til flere ældre, der er.

- Der er mange, som er novicer ved en pc og som ikke kommer ud af huset ret meget, siger Hugo Strunge Frank, der også er formand for Ældre Sagen i Hinnerup.

Også Københavns Politi undersøger lignende svindel blandt ældre, og politiet vurderer, at op til 3000 ældre i hele landet har været udsat for fup-opkald.

Politi beder om hjælp fra børn og børnebørn

Fra Forbrugerrådet Tænk lyder det på samme måde, at ældre i stigende grad bliver udsat for svindel:

- Det skyldes måske også, at de er tillidsfulde overfor autoriteter, siger Mads Reinholdt, der er direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet opfordrer ældre til aldrig at udlevere kortoplysninger, cpr-nummer og koder til fremmede. Samtidig fremhæver rådet, at eksempelvis banker kommunikerer gennem eBoks og gennem bankens app eller interne system.

Østjyllands Politi beder samtidig børn og børnebørn om at oplyse ældre familiemedlemmer om, at banken ikke ringer til kunder for at få kort og kode.