Farlig kemi fundet i legetøj af genanvendt plastik

- Man skal tage undersøgelsen meget alvorligt, siger direktør i organisationen Plastic Change.

Noget legetøj indeholder farlige kemikalier Foto: Johannes Arne Viktor Skoog

I samarbejde med tv2.dk

Den miljøbevidste forbruger vil måske være glad for at købe legetøj af genanvendt plastik.

Men det er der ikke altid grund til.

En ny undersøgelse viser nemlig, at legetøj, der er fremstillet af visse typer genanvendt plastik, er giftigt.

Det gælder legetøj, der er lavet af sort, genanvendeligt plastik.

Læs også Myndigheder udsender retningslinjer for åbning af storcentre: - Undgå kø- og slagtilbud

Det viser en ny international undersøgelse af International Pollutants Elimination Network (IPEN).

Forskerne bag undersøgelsen har testet i alt seks stykker legetøj.

Og resultatet er klart: Der var farlige kemikalier i samtlige legetøj.

- Alle prøver indeholdt høje niveauer af kemikalier, der svarer til det niveau af kemikalier, man kan finde i aske på en forbrænding – aske, som man er meget varsom med, siger Anne Aittomaki, direktør i organisationen Plastic Change.

- Man skal tage undersøgelsen meget alvorligt.

Forskerne fandt giftige kemikalier i tre rubiks-terninger. Foto: Foto fra pressemeddelelse

Sort plastik fra genanvendt elektronikaffald

De kemikalier, der blev fundet i det sorte plastik, er farligt af flere årsager. Det kan både hæmme børns udvikling, svække deres immunforsvar og øge risikoen for kræft, siger Anne Aittomaki.

Årsagen til, at netop sort plastik er giftigt, er, at det ofte stammer fra genanvendt elektronikaffald, der er kendt for at indeholde giftige kemikalier.

Læs også 'Det må bare ikke ske': Tiltaltes navne har ligget frit fremme på nettet

Derfor er man også opmærksom på fundene på Teknologisk Institut. Men Gitte Tang Kristensen, der er faglig leder på Teknologisk Institut, peger også på, at undersøgelsen kun er baseret på seks stykker legetøj.

Ovenikøbet på legetøj, der er købt i seks forskellige lande - henholdsvis Tyskland, Tjekkiet, Argentina, Indien, Nigeria og Portugal.

- Jeg har ikke grund til at tro, at det, de har fundet i undersøgelsen, er forkert. Men det siger intet om, hvor udbredt tendensen det er, siger Gitte Tang Kristensen, faglig leder på Teknologisk Institut.

Forskerne fandt giftige kemikalier i en legetøjsguitar fra Portugal. Foto: Foto fra pressemeddelelse

Giftigt legetøj i Danmark?

Forskerne har ikke undersøgt legetøj, der er købt i Danmark. Men der er alligevel risiko for, at giftigt plastik kan ende i danske børns hænder, siger både Anne Aittomaki og Gitte Tang Kristensen.

Det gælder særligt, hvis man køber legetøj fra kinesiske hjemmesider, da der ikke er de samme restriktive regler som i EU.

- I EU skal legetøjsforretninger leve op til legetøjsdirektivet. Og ja, nogle gange er der fundet ting i legetøj, men det er i kinesisk legetøj, ligesom det er tilfældet med legetøjet fra undersøgelsen, der alt sammen er produceret i Kina, siger Gitte Tang Kristensen.

Læs også VIDEO: Rockband elsker at lave musik, bare ikke lige nu: "Det er satme kedeligt"

- Et tydeligt hul i vores system

Anne Aittomaki understreger også, at det ikke er al sort plastik, der er farligt.

Men der er alligevel grund til at være bekymret og tænke sig godt om, siger hun. Særligt fordi tre ud af de seks stykker legetøj med farlige kemikalier er købt inden for EU.

Forskerne har blandt andet undersøgt dette hårspænde fra Tjekkiet. Foto: Foto fra pressemeddelelse

- Konklusionerne er ganske bekymrende, og peger på et tydeligt hul i vores nuværende måde at tænke cirkulær økonomi, hvor vi har altoverskyggende fokus på øge genanvendelsen, siger Anne Aittomaki.

- De nuværende systemer og processer muliggør ganske enkelt, at affald med skadelig kemi indgår i genanvendelsesprocessen. Det resulterer i, at produkter lavet af genanvendt plastik kan være både forurenede og direkte giftige, som denne stikprøve viser, siger hun.

Ti råd til at købe kemifrit legetøj

 1. Køb legetøj med CE-mærket, da det som udgangspunkt lever op til specifikke sundheds- og sikkerhedsmæssige krav. Ifølge Forbrugerrådet Tænk føres der dog ikke kontrol med CE-mærket, og derfor kan man ikke med 100 procents sikkerhed vide, at produktet lever op til alle krav til legetøj.
   

 2. Kig efter svanemærket, når du køber legetøj.
   

 3. Duft til nyt legetøj - lugter det kemisk? Stil det udenfor, så lugten forsvinder. Gør den ikke, kan du overveje at klage til producenten.
   

 4. Køb ikke legetøj med parfume, da det kan give allergi. Køb aldrig legetøj med orange faresymbol.
   

 5. Vask nyt legetøj, inden det bliver brugt.
   

 6. Brug ikke gammelt legetøj af blødt PVC-plast til børn under tre år, da det kan indeholde ftalater, som kan skade os og miljøet. Legetøj af blødt plastik købt før 2007 bør ikke gives videre.​
   

 7. Hold dit barn under opsyn, hvis det leger med hobbyprodukter som lim, maling og kosmetik.
   

 8. Legetøj til børn under tre år skal leve op til strengere krav. Giv dem ikke legetøj, som ikke er egnet til aldersgruppen. Undgå for eksempel helst lakeret trælegetøj, da lakken kan være giftig.
   

 9. Find din kritiske sans frem, når der opstår en legetøjsdille. Der blev for eksempel fundet kemi i de populære squishie
   

 10. Du har krav på svar fra producenten inden for 45 dage, når du spørger om kemi i legetøjet. Du kan også scanne legetøjets stregkode med app'en 'Tjek Kemien'.

Kilder: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk