Brostrøm åbner for kig i værktøjskassen: - Vi kan se, at den udvikler sig hurtigt
Viborg har en tredjedel af alle landets Omikron-smittede, og det viser, hvor smitsom varianten er. Vi mangler dog stadig viden, siger Søren Brostrøm.
Personer smittet med Omikron-varianten udgør kun en brøkdel af de coronasmittede i Danmark. Alligevel er det et af de tal, vi skal holde godt øje med.
Vi ved ganske enkelt ikke nok om, hvad den kan komme til at betyde for epidemien.
Det siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, til TV 2.
- Når jeg kigger på epidemien, kigger jeg på de stigende indlæggelsestal, og så har vi fået den her nye spiller, Omikron-varianten, som tilsyneladende kommer ret hurtigt ind, siger Søren Brostrøm.
De første to bekræftede smittetilfælde med Omikron blev fundet i Danmark 28. november, og i dag – godt og vel en uge senere – nærmer Danmark sig 300 bekræftede tilfælde.
Alene mandag blev der registreret 78 nye smittetilfælde med varianten, hvilket bragte det totale danske antal Omikron-smittede op på 261.
Måske et kig i værktøjskassen
Man blev opmærksom på varianten i Sydafrika den 24. november, men det allerførste tilfælde blev registreret i en prøve taget 8. november. Herefter tog varianten lynhurtigt over som den dominerende variant i landet.
Læs også:
Samtidigt eksploderede de sydafrikanske smittetal fra blot et par hundrede om dagen i midten af november til langt over 10.000 dagligt de seneste dage.
Imidlertid ved vi endnu meget lidt om den nye variants dødelighed og dens evne til at omgå vacciner.
Og det er kombinationen af den tilsyneladende høje smitsomhed og uvidenheden om variantens natur, der bekymrer Søren Brostrøm.
- Vi ved stadig ikke tilstrækkeligt om den her nye variant, men vi kan se, at den udvikler sig hurtigt, og så skal vi selvfølgelig vurdere, om vi skal kigge ned i værktøjskassen igen og gøre yderligere, siger han.
Han uddyber imidlertid ikke, hvilke værktøjer eller restriktioner han kunne finde på at anbefale regeringen og Folketinget at tage i brug.
Spreder sig i Danmark
Mange lande i verden – inklusive Danmark – var hurtige til at indføre restriktioner for indrejsende fra Sydafrika i et forsøg på at forhindre eller som minimum forsinke Omikrons indtog.
For en uge siden kunne de danske Omikron-tilfælde kobles til rejseaktivitet fra Sydafrika eller dets nabolande.
Sådan er det ikke længere, sagde Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut (SSI), søndag i en pressemeddelelse:
- Der er nu igangværende smittekæder, hvor smitten ses blandt folk, der ikke har været ude at rejse eller har forbindelse til rejsende.
Gymnasiejulefrokost i Viborg
En af de smittekæder tog sit udspring til en gymnasiejulefrokost i Viborg.
150 personer deltog ved festen sidste lørdag, og efterfølgende blev 53 af deltagerne testet positive for Omikron-varianten.
Blandt andet den smittekæde har gjort Viborg til Danmarks Omikron-hovedstad, hvor ikke mindre end 35 procent af alle danske smittede med varianten befinder sig.