Aftale gør det muligt, at nogle landsdele kan åbne før andre
Fire østjyske kommuner - Norddjurs, Syddjurs, Samsø og Odder - har ikke haft nye tilfælde af coronavirus i syv dage.
Partiernes aftale om fase tre og fire i genåbningen af Danmark lægger op til, man ved hver overgang til en ny fase kan drøfte, om der skal gøres forskel på landsdelene. Det fremgår af aftalepapiret, der er blevet offentliggjort fredag.
Med andre ord er der nu mulighed for, at nogle landsdele kan åbne før andre. Og det kan være en god idé, mener Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
- Det ville være en gevinst for samfundet at åbne op de steder, det er sundhedsmæssigt forsvarligt, siger han.
Han vurderer, at det sandsynligvis kan være tilfældet på Fyn og i Jylland før Sjælland og Bornholm.
- Det giver mening, hvis man er bekymret for Region Hovedstaden og Sjælland. Der er jo alt andet lige flere mennesker i København og omegn, der er smittet med coronavirus, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.
25 kommuner melder nul nye syge
Der er i øjeblikket tre gange så mange indlagte på hospitalerne på Sjælland, end på Fyn og i Jylland. Især Region Hovedstaden er særligt hårdt ramt. Her befinder halvdelen af landets indlagte sig.
De regionale forskelle er også tydelige i Statens Serum Instituts opgørelse af, hvor nye tilfælde af coronavirus konstateres.
Ifølge en rapport fra torsdag 7. maj havde 25 af landets 98 kommuner nul nye tilfælde af coronavirus de seneste syv dage. En stor del af disse er ligeledes på Fyn og i Jylland.
Vil hæve forsamlingforbud med det samme
Tønder er blandt de kommuner, der har få nye smittetilfælde. Her glæder borgmester Henrik Frandsen (V) sig over, at partierne på Christiansborg nu åbner op for regionale forskelle i genåbningen.
- Min grundholdning til den her situation er, at vi selvfølgelig skal lukke ned, når det giver mening. Men ikke mere end højst nødvendigt, siger han til TV 2.
Han ærgrer sig over, at det først er i aftalen om fase tre, der forventes at starte 8. juni, at de regionale forskelle optræder.
- Jeg synes jo godt, man kunne overveje det allerede i fase to. Man burde hæve forsamlingsforbuddet til 30-50 personer i hele Region Syddanmark, hvor der er meget lavt smittetryk. Det ville ikke gøre, at folk kommer valfartende hertil, men det ville gøre tingene meget nemmere for os, siger han til TV 2.
Frygter at danskerne rejser
Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det dog ikke så ligetil. Han er bekymret for, at en genåbning ét sted i landet vil tiltrække danskere fra andre landsdele.
- En af hæmskoene ved at lave differentieret åbning er, at når vi kommer til sommerferien, så vil der nok være københavnere, der tager til Skagen, og nordjyder der tager til København, siger han.
Jan Pravsgaard Christensen ser dog ikke interne rejseforbud, som andre lande har benyttet sig af, som en løsning.
- Man skal jo ikke lukke Storebælt, men man bør gøre det klart for folk, at der er regionale forskelle, siger han.
Han vurderer, at regionale forskelle for eksempel kan komme til at ligge i, at caféer, museer og skoler i nogle landsdele kan åbne før andre.