Hadede at cykle som barn: Nu er hun både Europas og verdens bedste

I juni blev Camilla Søgaard verdensmester i mountainbike-orientering på den lange distance. Lørdag vandt hun så EM-guldet på samme distance.

For de fleste europæiske sportsatleter er det en drøm at blive europa- og verdensmester. For de færreste en realitet.

Én af dem, hvor drømmen er blevet til virkelighed, er 30-årige Camilla Søgaard fra Horsens.

Ikke alene kan hun kalde sig europa- og verdensmester, men sågar en dobbelt europa- og tredobbelt verdensmester i mountainbike-orientering.

Det står klart efter, at Camilla Søgaard lørdag vandt EM-guld i Portugal på den lange distance. En distance som blev gennemført på omkring halvanden time.

Hvad er mountainbike-orientering?

At Camilla overhovedet skulle ende i verdenstoppen inden for mountainbike-orientering lå ikke lige i kortene.

Faktisk brød hun sig slet ikke om at cykle som barn.

Familien boede på landet, så derfor var der otte kilometer i skole. Da busserne ikke gik så ofte, var det trods alt hurtigere at cykle.

- Jeg har altid set det som transportcykling, og derfor kunne jeg ikke lide at cykle. Jeg ville bare frem hurtigst muligt for at bruge tiden på noget andet, og det betød så, at jeg altid havde en klam, våd trøje, siger Camilla Søgaard.

Cyklede fra drengene

Derfor var orienteringsløb på en mountainbike langt fra den tanke, der lå først for.

Det fik en skade dog ændret på.

quote Vi lejede nogle cykler, og så gav jeg drengene bøllebank. Det var ret vildt, for jeg kunne ikke løbe fra dem, men jeg kunne tydeligvis køre fra dem.

Camilla Søgaard, europa- og verdensmester i mountainbike-orientering

Efter at have dyrket traditionel orienteringsløb i en årrække kom et løberknæ i vejen for Camillas orienteringsløbsdrømme.

- Jeg havde længe problemer med væske under knæskallen, men det var primært knæskaden, der gjorde, at jeg skulle gøre noget andet, lyder det fra horsensianeren.

Og det gjorde hun så.

Det første møde med mountainbiken kom for godt ti år siden.

Camilla Søgaard vandt VM i Finland i juni.
Camilla Søgaard vandt VM i Finland i juni. Foto: Erling Thisted, Dansk Orienterings-Forbund

Under en træningstur med ungdomslandsholdet i orienteringsløb skulle Camilla genoptræne på mountainbikecykler sammen med andre skadede løbere - og her fik hun for alvor mærket glæden for cykeldisciplinen.

- Vi lejede nogle cykler, og så gav jeg drengene bøllebank. Det var ret vildt, for jeg kunne ikke løbe fra dem, men jeg kunne tydeligvis køre fra dem, fortæller hun.

Interessen var vakt, og herfra gik det slag i slag. Efter at have prøvet mountainbike-orientering med sin tvillingebror var Camilla solgt.

Talentet var tydeligt, og derfor gik der heller ikke længe, før Camilla Søgaard blev udtaget til junior-verdensmesterskabet i disciplinen - og så uden væsentlig erfaring.

- Jeg var så ny, at jeg ikke en gang havde det mest basale udstyr. Jeg fik for eksempel først klikpedaler en uge før junior-VM, griner hun.

Alt spillede på dagen

Udstyret var derimod helt i top, da Camilla lørdag vandt sit første europamesterskab på den lange distance. Og alt gik da også efter planen.

- Jeg kørte ikke en meter forkert, men jeg var alligevel en smule tøvende på de sidste to-tre poster, fordi jeg var kommet på bagkant med orienteringen. Det kostede mig et minut at køre langsommere, men jeg ville være sikker og ikke smide det hele på gulvet, siger hun.

Camilla Søgaard kom i mål på 91 minutter og 2 sekunder på langdistancen.
Camilla Søgaard kom i mål på 91 minutter og 2 sekunder på langdistancen. Foto: Nina Hoffmann, Dansk Orienterings-Forbund

Da rytterne blev sendt afsted med tre minutters mellemrum, måtte Camilla vente på, at den sidste rytter kom i mål. Noget som både var nervepirrende og forløsende.

- Jeg er stolt over, at det lykkedes at vinde EM. Jeg mødte op som verdensmester, og det forpligter, men det er jo aldrig til at sige, hvordan folk kører på dagen. Det er én ting at sige, at man også gerne vil være europamester, en anden ting er så at gøre det, siger hun.

Håber på mere hæder

Selvom trofæskabet allerede er fyldt, så får det ikke den nye europamester til at sænke ambitionsniveauet.

- Jeg er bestemt ikke færdig endnu. Til VM i 2019 tog en brite alle individuelle guldmedaljer, og det var lidt af en præstation. Det vil jeg gerne overgå. Det er en vild udmelding, men jeg tror på, at det kan lykkes siger hun.

Camilla Søgaards meritter i mountainbike-orientering

Det er dog langt fra eneste målsætning, som Camilla går med.

- Jeg blev samlet set nummer to i denne sæson, så på den korte bane kunne jeg godt tænke mig at vinde den samlede World Cup.

EM-guldet var ikke den eneste medalje, Camilla Søgaard vandt i Portugal. Det blev også til en tredjeplads for danskeren på mellemdistancen.