Højere brændstofpriser kan mærkes på pengepungen

Der er kommet gang i verdensøkonomien, og det betyder igen højere priser for brændstof. Det kan mærkes hos både de private bilister og de professionelle vognmænd.

Listeprisen på brændstof er igen strøjet op på et af de højeste niveauer nogensinde. 13 kroner og 79 øre for en liter oktan 95 benzin og 12 kroner og 59 øre for en liter almindelig diesel.

Både forbrugere og transportvirksomheder har ellers været vant til priser, som var kommet langt ned under coronakrisen, men nu er verdensøkonomien og efterspørgslen tilbage i overgear.

Og de høje brændstofpriser er noget, der kan presse vognmænd som Erik Skræddergaard fra Holstebro til at opkræve et såkaldt olietillæg, hvis tendensen fortsætter.

- Vi har ikke gjort det endnu, men det er da med i overvejelserne. Vi snakker måske 4-5 procent oveni regningen, ellers skal varerne sættes op, siger han.

Også de privatbilister, som stikker pistolen i tanken søndag på tankstationen i Holstebro, har bemærket stigningen i beløbet på standeren.

- Jeg synes, det er dyrt. Det er rigtig træls, det gør hverdagen dyrere og dyrere, synes jeg, siger Bent Schneider fra Hadsten, der som chauffør kører små 50.000 kilometer om året.

- Det er mellem 700 og 1000 kroner mere på brændstof om måneden, siger han.

Ekspert: Det fortsætter

Ifølge forbrugerøkonom hos FDM Ilyas Dogru så skyldes prisstigningerne på brændstof en øget efterspørgsel på bagkant af coronakrisen. Og det ser ikke ud til at slutte lige foreløbigt.

- Det kommer også an på, hvor meget der bliver produceret ude i verden, men alt andet lige så ser det ud til, at vi får endnu en stigning i olieprisen i den nærmeste fremtid, siger han.

Og den melding er ikke sjov at få, netop som bilens benzintank er ved at blive fyldt og tallene snurrer hurtigere rundt på standeren end de har gjort længe. Særligt som studerende.

- Så får man måske ikke lige købt det, man gerne ville i den måned, fordi man skal bruge 500 kroner mere på benzin, siger Cecilie Nyborg fra Hedensted, der læser til pædagog.

- Det er helt utroligt, man kan nærmest ikke engang gå ind i butikken mere og sige, at man gerne vil have for en 50'er, siger lemviger Jonas Müller fra sædet på sin scooter.

Priserne har dog været højere før. Tilbage i 2012 kostede en liter benzin 14,68 kroner justeret for inflation og i 1982 hele 15,68 i nutidskroner.