Posten må vige: En familieforøgelse er på vej i Jespers postkasse

En familie i Pinstrup må den kommende tid få posten leveret på trappen. For postkassen er optaget. Et musvitpar har udvalgt den til deres rede.

En musvit har lagt æg i Jesper Holm Hansens postkasse Foto: Privat

Omkring påske var Jesper Holm Hansen ude ved sin postkasse. Ikke nogen usædvanlig begivenhed, men da han åbner postkassen, får han sig alligevel en overraskelse: Postkassens bund er fuldstændig foret med mos. 

- Det må være vores 5-årige niece, der bor overfor, som har haft det sjovt med at putte en masse ned i vores postkasse, tænker Jesper Holm Hansen. 

Læs også Kummefryser med fisk skal få kendisparret Jytte og Peter til at slå sig ned

Han lod mosset ligge og tænkte ikke nærmere over det. Indtil torsdag. 

- Jeg var ude for at tømme postkassen, og lige under reklamerne og aviserne ligger der nogle små æg. Er det fugleæg, eller tager de pis på os?, tænkte jeg, fortæller Jesper Holm Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det lykkedes Jesper Holm Hansen at fange musvitten med kamera, da den var på vej ned i postkassen. Foto: Privat

Fanget på film

Men den var god nok. 

Jesper Holm Hansen og familien googlede sig til, at æggene måtte være musvitæg. 

Nu måtte der overvågning til for at løse mysteriet, så Jesper Holm Hansen satte sig godt skjult i sin bil og holdt øje med postkassen. 

- Så satte jeg mig ud i min bil i 10 minutter og filmede, og så så jeg, at der fløj en fugl ned i postkassen, fortæller han. 

Nu venter Jesper Holm Hansen samt hans tre døtre og konen i spænding på, at æggene klækkes. 

Musvitten er en udbredt fugl i Danmark Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Måske 12 ugers ophold

Det tager typisk 14 dage, fra musvitter lægger æg, til ungerne kommer ud af ægget, oplyser Morten Vissing, der er zoolog ved Aqua i Silkeborg. Og når ungerne er klækket, skal de fodres op i reden i 2-uger. 

- De skal nok forvente at have musvitterne boende i 5-6 uger, og hvis det er gået godt, så kan det jo være, at de laver et kuld mere samme sted, siger han. 

Læs også VIDEO: Andemor og ællinger tager elevatoren ned fra 6. sal

I naturen bygger musvitter typisk rede i døde træer. Fuglene foretrækker halvskygge og redepladser i 1-1,20 meters højde. 

- På den måde er en postkasse jo et dejligt sted. De fleste får ikke så meget post mere, så hvis man har sagt nej tak til reklamer, så er der jo dejlig fredeligt, siger Morten Vissing. 

Musvitter har territorier, så de vil ikke bygge rede for tæt på andre musvitpar, men hvis deres oplevelse i Jespers postkasse er succesfuld, kan de sagtens finde på at komme igen næste år. 

Jesper Holm Hansen og familien har tapet postkassen til, sådan at breve og reklamer ikke kan komme ned, men at den konstant er åben for musvitterne. Foto: Privat

Lyspunkt

For Jesper Holm Hansen og familien gør det ikke noget, at musvitfamilien har indtaget postkassen. Tværtimod. 

- De skal være der. Postbuddet må gå over på trappen med posten, for vi har fugle. Det er sødt, at de er flyttet ind i vores postkasse, siger han. 

For at hjælpe fuglene har Jesper Holm Hansen derfor tapet en sten fast, så klappen på postkassen ikke lukker i og posten ikke kan komme ned oven i æggene. Hans tre piger på 9, 12 og 14 år synes, det er vældig sjovt og den 5-årige niece, der i første omgang var mistænkt for mos-hærværk, ønsker sig nu også fugle i sin postkasse. 

Fuglene spreder derfor glæde hos familien Holm Hansen.

- Det er et lille lyspunkt. Vi andre bliver bombarderet med nyheder og begrænsninger, og så er der en verden ved siden, der er fuldstændig upåvirket og kører bare videre, siger Jesper Holm Hansen.