Omstridt velkomstcenter har lange udsigter - ingen vil skyde penge i projektet

Årelang modstand fra lokalbefolkningen kan være medvirkende til, at ingen vil poste penge i et nyt arkitekttegnet velkomstcenter ved Kalø Vig.

Der er endnu ikke kommet en krone til finansiering af et nyt velkomstcenter ved Kalø Vig.

Det bekræfter Nationalpark Mols Bjerge over for TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg kan godt forstå, at de fonde, der skal kaste midler i det her projekt, er lunkne ved det.

Michael Mikkelsen (DF), byrådsmedlem, Syddjurs Kommune

Og den nyhed glæder Carsten Nørgaard sig over. Han har i flere år kæmpet for, at et nyt velkomstcenter på det naturfredede område ikke bliver til noget.

- Det er jo glædeligt. Og det er ikke bare ud fra et personligt perspektiv, men tænk sig også for vores fremtidige børn og børnebørn, som kan stå oppe på markerne og kigge ud til Kalø uden at se et center, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Velkomstcentret ved Kalø Vig ser ikke ud til at blive til noget lige foreløbigt.

Den manglende økonomiske opbakning betyder nemlig, at projektet har lange udsigter til overhovedet at blive til noget. Men Carsten Nørgaard tror stadig ikke, at planerne om et velkomstcenter bliver droppet. 

- Alligevel så frustrerer det mig, fordi vi, der er modstandere, bliver jo stadigvæk nødt til at holde os oppe på dupperne, siger han.

I april måned i år godkendte et flertal i byrådet i Syddjurs Kommune, at den ikoniske Kalø Slotskro kan blive revet ned til fordel for et nyt, arkitekttegnet velkomstcenter på området.

Et velkomstcenter, som vil komme til at koste mellem 40 og 50 millioner kroner at etablere.

Planen er, at velkomstcentret skal ligge på en mark der, hvor den nuværende Kalø Slotskro er placeret.

Men den plan har gennem flere år mødt modstand fra lokalbefolkningen både i form af høringssvar, protester og underskriftsindsamlinger. Og netop den aktive indsats fra de lokale tilskriver en byrådspolitiker årsagen til, at ingen vil poste penge i projektet.

- Der er trods alt 6.500 borgere i og omkring Syddjurs, som har en mening omkring at bevare Kalø Slotskro, så jeg forstår til fulde de udfordringer, man står med. Og jeg kan godt forstå, at de fonde, der skal kaste midler i det her projekt, er lunkne ved det, siger byrådsmedlem i Syddjurs kommune Michael Mikkelsen (DF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Skodderne er trukket for, og dørene er låst på Kalø Slotskro, der havde sidste åbningsdag den 12. oktober.
Skodderne er trukket for, og dørene er låst på Kalø Slotskro, der havde sidste åbningsdag den 12. oktober.

Slotskro er lukket for nu

Midt i debatten om et nyt velkomstcenter står Kalø Slotskros forpagter, Luigi Pillon. Men efter en årelang strid, trækker han nu stikket.

quote Jeg føler altid, jeg har været en lus mellem to negle, men jeg har aldrig været en del af det slagsmål, om kroen skulle rives ned eller ej.

Luigi Pillon, forpagter, Kalø Slotskro

- Jeg føler altid, jeg har været en lus mellem to negle, men jeg har aldrig været en del af det slagsmål, om kroen skulle rives ned eller ej, sagde Luigi Pillon søndag til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor har han valgt at opsige sin kontrakt som forpagter for kroen. Han har fået nok af debatten om kroens fremtid.

- Det er et problem, når du skal ansætte en kok, at man ikke ved, hvor lang tid man kan tilbyde dem et job, så vi kan ikke finde kompetent personale, sagde Luigi Pillon og fortsætter:

- De sidste fem år har vi været i gang fra klokken fem eller seks om morgenen til ti om aftenen, og det kan vi ikke holde til.

Illustrationen her viser, hvordan et nyt velkomstcenter vil komme til at se ud i landskabet.
Illustrationen her viser, hvordan et nyt velkomstcenter vil komme til at se ud i landskabet. Foto: Arkitema Architects

Søger ny forpagter

Luigi Pillons kontrakt udløber til nytår, men allerede nu har slotskroen haft sidste åbningsdag. Det betyder, at Naturstyrelsen, som ejer kroen, søger ny forpagter til næste år.

quote Såfremt Besøgscenter Mols Bjerge etableres i forpagtningsperioden, ønskes kontrakten videreført i Besøgscenterets restaurant.

Naturstyrelsen

- Det har været en fin kro indtil nu, og nu hvor Luigi takker af, så vil vi gerne fortsætte med at køre kroen. Derfor holder vi åbent hus den 25. oktober, hvor interesserede kan komme og høre nærmere, siger Peder Iversen, der er driftsansvarlig for Naturstyrelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Forskellige modstandere mener, at velkomstcentret både vil gå ud over naturen og den nærliggende kro.

Men med de endnu uvisse planer om at rive kroen ned, betyder det også, at en ny forpagter vil skulle være forberedt på ændringer undervejs. Forpagtningsperioden lyder på fem år, men det er ikke sikkert, kroen står så længe.

- Såfremt Besøgscenter Mols Bjerge etableres i forpagtningsperioden, ønskes kontrakten videreført i Besøgscenterets restaurant, står der på Naturstyrelsens hjemmeside.

Prisen på forpagtning af kroen lyder på en fast årlig afgift på 120.000 kroner samt en tillægsafgift for årlig omsætning over to millioner kroner.

Drømmen lever stadig

Selvom der hverken er opbakning fra investorer eller fra lokalområdet, tror Jørgen Blach, der er formand for Nationalpark Mols Bjerge, stadig på projektet.

- Jeg mener, at der stadig er masser af opbakning, man hører bare ikke så meget til det. Jeg er overbevist om, at det nok skal komme op at stå, siger Jørgen Blach til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg er selv meget begejstret for projektet, og jeg er omgivet af engagerede medarbejdere og frivillige, så jeg tror på det.

Jørgen Blach, formand for Nationalpark Mols Bjerge

Jørgen Blach er foregangsmand for projektet. Han mener, at det er vigtigt for Nationalpark Mols Bjerge, med sådan et center, fordi formålet er, at det skal videregive viden om nationalparken, inspirere de besøgende og tiltrække udenlandske turister.  

Jørgen Blach er forgangsmand for velkomstcentret, og selvom han har kæmpet for det i to år, giver han ikke op.
Jørgen Blach er forgangsmand for velkomstcentret, og selvom han har kæmpet for det i to år, giver han ikke op.

Der skal 30 millioner kroner mere til, før velkomstcentret kan blive opført, men det skræmmer ikke Jørgen Blach. Og selvom han nu har kæmpet for det i to år, giver han ikke bare lige op.

- Jeg er selv meget begejstret for projektet, og jeg er omgivet af engagerede medarbejdere og frivillige, så jeg tror på det, siger Jørgen Blach til TV2 ØSTJYLLAND.

KALØ SLOTSKRO

VIDEO: Oplev det naturskønne område ved Kalø Vig her.
IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai

karen_klarbaek.jpg

Krisen har ikke ramt Karen: Hun sælger masser af garn