Efter debat om ikonisk slotskro: Nu kan den blive din

Inger og Luigi Pillon, som har forpagtet Kalø Slotskro siden 2001, vil ikke mere. Derfor søger Naturstyrelsen nu ny forpagter.

Kunne det friste med en ikonisk kro i naturskønne omgivelser med dertilhørende ishus?

Det kan i hvert fald blive virkeligheden for den rette.

quote Jeg føler altid, jeg har været en lus mellem to negle, men jeg har aldrig været en del af det slagsmål.

Luigi Pillon, forpagter, Kalø Slotskro

Netop nu søger Naturstyrelsen nemlig ny forpagter til den mere end halvtreds år gamle Kalø Slotskro.

Årsagen er, at de nuværende forpagtere, Inger og Luigi Pillon, ikke længere ønsker at stå i spidsen for kroen.

- Jeg holder nu, fordi jeg har en alder, hvor det er passende at holde. Vi har jo haft lyst til at fortsætte, hvis vi kunne holde til det, men det kan vi ikke, siger Luigi Pillon til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Kalø Slotskro står til nedrivning. Det er vedtaget til et byrådsmøde i Syddjurs Kommune. Indslaget er fra den 24. juni 2019.

Udover en trykkende alder, er der også andet til grund for deres beslutning om at slutte deres kro-eventyr, der har varet ved i 18 år.

Kroens fremtid har nemlig i en lang periode været usikker, efter byrådet i Syddjurs Kommune efter længere tids debat tilbage i juni vedtog en lokalplan, der gør det muligt at rive Kalø Slotskro ned til fordel for et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge. 

- Jeg føler altid, jeg har været en lus mellem to negle, men jeg har aldrig været en del af det slagsmål, om kroen skulle rives ned eller ej, siger Luigi Pillon.

quote Såfremt Besøgscenter Mols Bjerge etableres i forpagtningsperioden, ønskes kontrakten videreført i Besøgscenterets restaurant.

Naturstyrelsens hjemmeside

Der har i mange år været stor debat om en eventuel nedrivning af Kalø Slotskro. Og det er netop den debat, Luigi Pillon tilskriver, at han og konen nu er udkørte.

- Det er et problem, når du skal ansætte en kok, at man ikke ved, hvor lang tid man kan tilbyde dem et job, så vi kan ikke finde kompetent personale, siger forpagteren og fortsætter:

- Så de sidste fem år har vi været i gang fra klokken fem eller seks om morgenen til ti om aftenen, og det kan vi ikke holde til.

Træk i markøren i midten for skiftevis at se, hvordan kroen ser ud i dag, og hvordan området skal se ud i fremtiden (Illustrationen til højre er lavet af Arkitema Architects).

Lokalplanen om at rive kroen ned, betyder også, at en ny forpagter vil skulle være forberedt på ændringer undervejs. Forpagtningsperioden lyder på fem år, men det er ikke sikkert, kroen står så længe.

- Såfremt Besøgscenter Mols Bjerge etableres i forpagtningsperioden, ønskes kontrakten videreført i Besøgscenterets restaurant, står der på Naturstyrelsens hjemmeside.

Prisen på forpagtning afkroen lyder på en fast årlig afgift på 120.000 kroner samt en tillægsafgift for årlig omsætning over to millioner kroner.

'Bevar Kalø Slotskro'

Turbulente tider for den ikoniske slotskro har også betydet, at en gruppe borgere gennem længere tid har kæmpet for at bevare den gamle kro.

Med Facebookgruppen 'Bevar Kalø Slotskro' er det blandt andet lykkedes at samle 6000 underskrifter mod nedrivningen af Kalø Slotskro.

VIDEO: Se naturskønne billeder af området ved Kaløvig her.

Et af gruppens medlemmer ser det som positivt, at Naturstyrelsen vælger at søge efter en ny forpagter, selvom forholdet til Inger og Luigi Pillon altid har været noget helt særligt.

- For hver dag, der går, og nedrivningen bliver udsat, det er en sejr, siger Linda Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra Naturstyrelsen.

KALØ SLOTSKRO

politibil politi politiet patrulje 112 krim kriminalitet udrykning

Spøgelsesbilist anholdt på motorvej

Lotte Tobiasen sidder i kørestol og har kun fem procent syn, derfor har hun brug for hjælp til transport

play Ændringer i Flextrafik til handicappede: Lotte risikerer at få indskrænket sit sociale liv

E45 motorvej motorvejen kø trafik trafikprop myldretid trafikgenre bil biler tæt trafik kø bilkø

Nu spærres centralt kryds for trafik

brændeovn

play Ny lov på plads: Gamle brændeovne skal skiftes eller skrottes ved boligkøb

Heunicke

Heunicke får en politisk næse for minksag

Anika kan endelig få sin behandling - verdens dyreste behandling

Målet er nået: Anika kan få verdens dyreste behandling