Efter to år holdt politiker sit lønløfte - men vil ikke bevise påstande

Efter næsten to år har byrådsmedlem nu doneret en månedsløn til at støtte socialt udsatte, som hun lovede i 2019. Men hun vil dokumentere tidligere påstande.

Det tog næsten to år for Mira Issa Bloch at leve op til sit løfte. Men nu er det sket.

Det er det foreløbige punktum for et løfte om at donere en månedsløn til socialt udsatte, som Alternativet-byrådslemmet i Skanderborg i 2019 lovede, hun ville gøre.

Mira Issa Bloch har doneret beløbet - 15.000 kroner - til projektet Home-Start, der tilbyder nye børnefamilier støtte og hjælp.

- Det har været vigtigt for mig, at det var noget, der ikke allerede var i Skanderborg, at det var forebyggende, og at det tilgodeså mange udsatte.

- Home-Start får frivillige til at tage ud til familier, som har små netværk. Det kan både være psykisk syge og familier med misbrug, stress, depression og alt muligt andet. Så støtter man dem med udgangspunkt i det, den enkelte familie har brug for, fortæller Mira Issa Bloch til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med Home-Start, der bekræfter donationen og fortæller, at pengene muliggør, at der oprettes en lokalafdeling i Skanderborg Kommune.

Vil ikke dokumentere projekt

Det er det tredje projekt, Mira Issa Bloch siden 2019 har præsenteret som en mulig modtager af pengene.

Over for TV2 ØSTJYLLAND ville hun i oktober ikke fortælle, hvad hun ville bruge pengene på, men skrev i en sms, at et projekt var "i støbeskeen". Da Ekstra Bladet to dage senere tog historien op, fortalte hun dog pludselig om et projekt ved navn 'Mad nok til alle'.

- Kernen i det er at tage ud og lave bålmad (suppe), steder hvor folk ikke har ret mange penge. Det skal selvfølgelig laves på skraldemad, sagde hun i oktober til avisen om projektet.

Men når TV2 ØSTJYLLAND nu spørger, om Mira Issa Bloch kan bevise, at projektet rent faktisk har eksisteret, eller fortælle, hvilke samarbejdspartnere hun havde i 'Mad nok til alle', afviser politikeren.

- Når jeg går ud og gør de her ting, gør jeg det som privatpersonen Mira og ikke på vegne af Alternativet. Så hvem jeg har samarbejdet med og talt med, holder jeg for mig selv, siger Mira Issa Bloch til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND har ikke kunnet finde anden dokumentation for projektet. Mira Issa Bloch har tidligere beklaget, at hun gennem så lang tid ikke har doneret pengene.

Er der nogen måde, man kunne dokumentere, at projektet 'Mad nok til alle' fandtes, inden vi skrev sammen (den 19. oktober i år, red.), og du sagde, at der var et projekt "i støbeskeen"? Nogen partnere, der vil kunne sige god for det?

- Du må gerne skrive, at du er mistroisk i forhold til, hvorvidt det ene og det andet og bla, bla, bla. Men nej, jeg sender ikke noget dokumentation i forhold til, hvem jeg har snakket med, og hvem jeg samarbejder med, lyder det fra Mira Issa Bloch.

Fik dobbeltløn

At Mira Issa Bloch overhovedet ville donere pengene skyldtes, at hun i 2019 havde en måned som folketingspolitiker, da hun vikarierede for sin partifælle i Alternativet, Torsten Gejl, der var på sygeorlov med en diskusprolaps.

Dermed fik hun i en måned både løn fra byrådet i Skanderborg og fra Folketinget, og det syntes hun ikke, hun havde fortjent.

- Der er for mig at se et hul i loven, for det er ikke rimeligt med løn fra både Christiansborg og byrådet, sagde Mira Issa Bloch i december 2019 til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor lovede hun at donere en månedsløn til socialt udsatte i Skanderborg Kommune efter årsskiftet dengang. Men det skete altså ikke før langt senere.

Mira Issa Bloch (Å)

TV2 ØSTJYLLAND har i 2021 flere gange spurgt Mira Issa Bloch om donationen, som ikke blev gennemført i 2020.

I oktober i år spurgte TV2 ØSTJYLLAND hende igen, men Mira Issa Bloch ville ikke deltage i et interview. I stedet forklarede hun i en række sms'er, hvorfor hun ikke havde doneret pengene, og at hun skam havde planer for dem.

- De skal bruges på et projekt, som jeg har i støbeskeen. Som jeg ikke kan løfte sløret for endnu, skrev hun blandt andet.

Men Mira Issa Bloch ville ikke ud med, hvad projektet gik ud på.

To dage senere gik Ekstra Bladet ind i historien, og over for avisen kunne Mira Issa Bloch så fortælle om projektet 'Mad nok til alle', der blandt andet gik ud på at lave bålmad af fødevarer, der ellers ville være smidt ud.

Mira Issa Bloch (nummer to fra højre) stillede i februar 2020 op som formandskandidat i Alternativet.
Mira Issa Bloch (nummer to fra højre) stillede i februar 2020 op som formandskandidat i Alternativet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Men da TV2 ØSTJYLLAND dagen efter avisens artikel bad om et interview om projektet, der nu tilsyneladende ikke længere var hemmeligt, var svaret et blankt:

- Nej.

Byrådsmedlemmet fulgte op med, at hun nok skulle stille sig til rådighed på et senere tidspunkt.

Først efter flere ubesvarede henvendelser og årets kommunalvalg gav Mira Issa Bloch lyd fra sig. Hun formåede ved valget at genvinde sit sæde i Skanderborg byråd.

13778-23da50e1.jpeg
13778-23da50e1.jpeg
partibogstav å
Alternativet Skanderborg kommune
Mira Issa Bloch
Født 5/5/1970 , Børne og familieordfører og kommunalpolitiker