Glasskår, cigaretskod og afbrændt legetøj: Børnehaver bliver udsat for hærværk igen og igen

Funder Børnehus i Silkeborg oplever gang på gang, at unge fester på deres legeplads uden at rydde op efter sig, til stor frustration for forældre og pædagoger.

En presenning er skåret op. En legetøjsskovl er brændt. Der er glasskår i sandkassen og cigaretskod på jorden.

Det er efterhånden ikke et unormalt syn for pædagogerne i Funder Børnehus, når de møder ind om morgenen. Deres legeplads er offentligt tilgængelig og bliver derfor ofte brugt af unge til at feste om aftenen.

quote - Jeg bliver rigtig utryg i forhold til cigaretskodder og glasskår. Hvad finder de næste gang? Stoffer og piller? Det er bare ét barn, der samler en forkert lyserød pille op, så har vi en skandale

Jeanette Fredsø, Mor, Funder Børnehus

- Det er i hvert fald én gang i ugen, måske hver 14. dag, vi kan se glasskår, og at der er blevet drukket herude, siger pædagogmedhjælper Jonas Rahbæk Frølund Lauridsen.

Jonas Rahbæk Frølund Lauridsen skal ofte rydde op på Funder Børnehus' legeplads.
Jonas Rahbæk Frølund Lauridsen skal ofte rydde op på Funder Børnehus' legeplads.

Ifølge Jonas Rahbæk Frølund Lauridsen skal medarbejderne bruge tid på oprydning, som de hellere ville bruge på børnene.

- Det er, når vi kommer ind om morgenen, gerne efter en weekend. Så skal vi rundt og samle glasskår op, eller kigge efter, hvad de nu har brændt af i dag, siger han og fortsætter:

- Det er tid, der bliver taget fra børnene, der skal bruges på det her.

Skader for næsten 100.000 kroner i Silkeborg

En aktindsigt hos Østjyllands Politi viser, at de siden begyndelsen af 2021 har modtaget 76 anmeldelser om hærværk på børnehaver.

I samme periode har Silkeborg Kommune – der ikke hører under Østjyllands Politis område - modtaget fire anmeldelser om hærværk fra kommunens børnehaver.

Hærværk på børnehaver i østjyske kommuner

Her er der samlet sket skader for over 95.000 kroner. To af anmeldelserne kommer fra Funder Børnehus, der også står for cirka 80.000 kroner i skader.

Her på TV2 ØSTJYLLAND har vi tidligere fortalt om blandt andet Krokodillehaven i Lystrup, der ni gange blev udsat for hærværk.

Østjyllands Politi har modtaget 76 anmeldelser om hærværk på børnehaver siden begyndelsen af 2021.

- Det er utrygt, at vi ikke ved, hvad vi møder op til om morgenen. Det er jo fint, at der er nogle, der sidder og hygger sig om aftenen, men så skal man også bare rydde op efter sig selv. Det er ulækkert at rydde opkast og cigaretskodder op, sagde Ulla Kjær Kristensen, pædagog i Krokodillehaven, i 2018.

Bekymret mor: - Hvad finder de næste gang?

Jeanette Fredsøs søn går til daglig i Funder Børnehus. Og hun er også ved at være godt frustreret over de mange ødelæggelser af legepladsen.

- Det er fuldstændig unødigt, at man skal ødelægge ting for at holde en fest. Og man må også godt rydde op efter sig, så børnehavens personale ikke skal bruge tid på det. Der er jo knap ressourcer til vores små poder, og jeg vil hellere have, at tiden bliver brugt på dem i stedet for at rydde op, siger hun.

Jeanette Fredsø er bekymret for, hvad der kan ske, hvis hærværkene på børnehaven fortsætter.
Jeanette Fredsø er bekymret for, hvad der kan ske, hvis hærværkene på børnehaven fortsætter.

Hun husker en morgen, hvor bålet stadig var varmt, da pædagogerne mødte ind. Det resulterede i, da de lagde det første papir på, at bålet blussede op med det samme.

Jeanette Fredsø er derfor bekymret for, hvad der i værste tilfælde kan ske, hvis problemet ikke bliver løst.

- Jeg bliver rigtig utryg i forhold til cigaretskod og glasskår. Hvad finder de næste gang? Stoffer og piller? Det er bare ét barn, der samler en forkert lyserød pille op, så har vi en skandale, siger hun.  

Har du også oplevet hærværk på legepladser?
Så hører vi meget gerne fra dig. Fortæl om din historie, eller send billeder af hærværket til tip@tv2oj.dk.