Kontroversiel fyring af overlæge skaber frygt for hospitals fremtid

Fyring af anerkendt overlæge skaber bekymring for et helt hospital.

"Den mest vanvittige og urimelige fyring, jeg nogensinde har oplevet." "En sorgens dag." "Det var en svinestreg." "Vores tillid til ledelsen er på et absolut lavpunkt."

Det har vakt opsigt, og som citaterne ovenfor klart viser, modstand, at Region Midtjylland tirsdag valgte at afskedige ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg.

Ulrich Fredberg, der er medlem af regionsrådet for Venstre, har givet udtryk for, at fyringen er personlig og politisk betinget.

VIDEO: Ulrich Fredberg har længe haft en mistanke om, at ledelsen for Hospitalsenhed Midt ville af med ham. Se studieinterview fra onsdag her.

Region bør bevise velvilje

Som TV2 ØSTJYLLAND onsdag kunne berette, frygter mange af Fredbergs nu tidligere kolleger, at fyringen kan være et led i at afvikle Regionshospitalet Silkeborg.

Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V) er også bekymret over de signaler, der bliver sendt - eller rettere ikke sendt - fra regionsrådets side.

- Regionen har noget at bevise her. Den bør gå ud og sige, at den vil være med til at udvikle hospitalet, ellers kan jeg godt frygte, at der bliver en stemning af, at der mere skal afvikles end udvikles, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Ifølge direktør for Hospitalsenhed Midt, Thomas Balle Kristensen, handler afskedigelsen af Ulrich Fredberg om langvarige samarbejdsproblemer.

Kan mere og andet

Hospitalsstrukturen i Region Midtjylland er en politisk beslutning. Direktør for Hospitalsenhed Midt, Thomas Balle Kristensen kender ikke til planer om en nedlæggelse af Regionshospitalet Silkeborg. 

- Jeg har ikke hørt om det i regionsrådet eller andre steder. Det er også vigtigt at sige, at hospitalet i Silkeborg løser rigtig mange andre opgaver, som er vigtige for det samlede system, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Tidligere næstformand i regionsrådet, Bente Nielsen (SF), undrer sig over beslutningen om at fyre Ulrich Fredberg og måden, fyringen blev eksekveret på.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man har bragt sig i den situation, som den direkte ledelse har. Men det handler så sandelig også om, hvad det er, regionsrådet synes, den skal lægge ryg til, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Sygeplejerske Marianne Mariegaard begræder tabet af Ulrich Fredberg. Video fra onsdag d. 29. april.

Anerkender brud på regler

Fyringen af Ulrich Fredberg skete ved et møde med hospitalets ledelse. Den begrundes i omfattende samarbejdsproblemer i en sag, hvor en række patienter ikke er blevet tilbudt den rigtige scanning for lungekræft.

Ulrich Fredberg anerkender et brud på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men afviser hospitalsledelsens kritik. Ifølge Fredberg bryder alle hospitaler retningslinjerne, fordi ingen har mulighed for at opfylde dem.

Ulrich Fredbergs afdeling har tilbudt patienter med beskedne symptomer på lungekræft en såkaldt lavdosis CT-scanning, selvom det siden april 2019 har været imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Mindst 93 patienter skal nu indkaldes til ny skanning for lungekræft, fordi Region Midtjylland ikke er sikre på, om de er udredt ordentligt. 

VIDEO: Lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt, Claus Brøckner, forstår godt, hvis mange ansatte på hospitalet i Silkeborg er frustrerede. Video fra onsdag d. 29. april.
Billede 01.03.2021 kl. 22.13

Vil ikke flytte renseanlæg alligevel: - Selvfølgelig skal vi tænke os om

Skærmbillede 2021-03-02 kl. 06.02.51

Dysten er i gang - byer kæmper om de mest aktive borgere

20200513-145410-3-1920x1920we

play Borgmester indrømmer: - Beslutning om ekstra grødeskæring gik for stærkt

IMG_2375

Ingen smitte i seks uger – alligevel må elever ikke komme i skole

010321 Genåbning 17-18 VO.00_00_37_16.Still001

Første dag med genåbnede butikker: - Vi trænger til at komme ud

Lars Østergaard influenza

Overlæge: Om en uges tid kan smittetal begynde at stige