Kontroversiel fyring af overlæge skaber frygt for hospitals fremtid

Fyring af anerkendt overlæge skaber bekymring for et helt hospital.

01:55

Handlede det om samarbejdsproblemer, eller var der tale om en politisk lynchning? Det er svært at blive klog på afskedigelsen af Ulrich Fredberg. Video: Ida Guldbaek Arentsen - Ritzau Scanpix

"Den mest vanvittige og urimelige fyring, jeg nogensinde har oplevet." "En sorgens dag." "Det var en svinestreg." "Vores tillid til ledelsen er på et absolut lavpunkt."

Det har vakt opsigt, og som citaterne ovenfor klart viser, modstand, at Region Midtjylland tirsdag valgte at afskedige ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg.

Læs også Claus hostede blod op og faldt om: Glæder sig over gennembrud mod COVID-19

Ulrich Fredberg, der er medlem af regionsrådet for Venstre, har givet udtryk for, at fyringen er personlig og politisk betinget.

04:13

VIDEO: Ulrich Fredberg har længe haft en mistanke om, at ledelsen for Hospitalsenhed Midt ville af med ham. Se studieinterview fra onsdag her.

Luk video

Region bør bevise velvilje

Som TV2 ØSTJYLLAND onsdag kunne berette, frygter mange af Fredbergs nu tidligere kolleger, at fyringen kan være et led i at afvikle Regionshospitalet Silkeborg.

Læs også Video: Yayha Hassan som digter, kriminel, folketingskandidat, søn og provokatør fra Aarhus

Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V) er også bekymret over de signaler, der bliver sendt - eller rettere ikke sendt - fra regionsrådets side.

- Regionen har noget at bevise her. Den bør gå ud og sige, at den vil være med til at udvikle hospitalet, ellers kan jeg godt frygte, at der bliver en stemning af, at der mere skal afvikles end udvikles, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

03:11

VIDEO: Ifølge direktør for Hospitalsenhed Midt, Thomas Balle Kristensen, handler afskedigelsen af Ulrich Fredberg om langvarige samarbejdsproblemer.

Luk video

Kan mere og andet

Hospitalsstrukturen i Region Midtjylland er en politisk beslutning. Direktør for Hospitalsenhed Midt, Thomas Balle Kristensen kender ikke til planer om en nedlæggelse af Regionshospitalet Silkeborg. 

- Jeg har ikke hørt om det i regionsrådet eller andre steder. Det er også vigtigt at sige, at hospitalet i Silkeborg løser rigtig mange andre opgaver, som er vigtige for det samlede system, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Succes med coronamedicin: - Det er en overbevisende forskel

Tidligere næstformand i regionsrådet, Bente Nielsen (SF), undrer sig over beslutningen om at fyre Ulrich Fredberg og måden, fyringen blev eksekveret på.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man har bragt sig i den situation, som den direkte ledelse har. Men det handler så sandelig også om, hvad det er, regionsrådet synes, den skal lægge ryg til, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

01:30

Sygeplejerske Marianne Mariegaard begræder tabet af Ulrich Fredberg. Video fra onsdag d. 29. april.

Luk video

Anerkender brud på regler

Fyringen af Ulrich Fredberg skete ved et møde med hospitalets ledelse. Den begrundes i omfattende samarbejdsproblemer i en sag, hvor en række patienter ikke er blevet tilbudt den rigtige scanning for lungekræft.

Ulrich Fredberg anerkender et brud på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men afviser hospitalsledelsens kritik. Ifølge Fredberg bryder alle hospitaler retningslinjerne, fordi ingen har mulighed for at opfylde dem.

Læs også Anmelder om afdøde Yahya: - Hørte til i kongerækken af danske digtere

Ulrich Fredbergs afdeling har tilbudt patienter med beskedne symptomer på lungekræft en såkaldt lavdosis CT-scanning, selvom det siden april 2019 har været imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Mindst 93 patienter skal nu indkaldes til ny skanning for lungekræft, fordi Region Midtjylland ikke er sikre på, om de er udredt ordentligt. 

03:18

VIDEO: Lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt, Claus Brøckner, forstår godt, hvis mange ansatte på hospitalet i Silkeborg er frustrerede. Video fra onsdag d. 29. april.

Luk video