Anmelder om afdøde Yahya: - Hørte til i kongerækken af danske digtere

Spørger man forfatter og anmelder Lars Bukdahl, efterlader fænomenet Yahya Hassan et eftermæle som en af danmarkshistoriens allerstørste digtere.

Yahya Hassan døde i en alder af blot 24 år. Men hvilke år.

Efter udgivelsen af den rekordsælgende digtsamling, Yahya Hassan, i 2013, formåede digteren både at forarge, provokere og røre en hel nation med en barsk beskrivelse af en opvækst bestående af tæsk og tremmer i det vestlige Aarhus.

Efter udgivelsen blev Yahya Hassan et sandt fænomen, og siden da har han blandt meget, meget andet både stillet op til Folketinget, haft perioder med fast tilknyttede PET-vagter, siddet i spjældet og været indlagt på en psykiatrisk afdeling.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med en anmelder, der ikke er i tvivl om, at Yahya Hassan, på trods af sin alt for tidlige død, skal rangeres blandt de allerstørste digtere i danmarkshistorien.

Lars Bukdahl skrev i sin anmeldelse af Yahya Hassans opfølger, Yahya Hassan 2, at digtsamlingen 'absolut ikke var skuffende', og at den 'af en tilsværtet toer at være', var en 'overrumplende karakterfuld og kanongod bog'.
Lars Bukdahl skrev i sin anmeldelse af Yahya Hassans opfølger, Yahya Hassan 2, at digtsamlingen 'absolut ikke var skuffende', og at den 'af en tilsværtet toer at være', var en 'overrumplende karakterfuld og kanongod bog'. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

En gudsbenådet digter

Holdningerne til Yahya Hassan er mange og delte. Men for forfatter og anmelder i Weekendavisen, Lars Bukdahl, er der ingen tvivl om, at det er en af de helst store, vi har mistet.

- Yahya Hassan var en helt unik stemme, der eksploderede ud fra sin aarhusianske ghetto og efterlod alle i hans bagrøg, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Man bliver vred på skæbnen, fordi det nærmest stod skrevet, at det skulle ende sådan her.

Lars Bukdahl har fulgt Yahya Hassan med stor interesse, siden han tilbage i 2013 stormede frem med sin første digtsamling.

Og han er ikke i tvivl om, at den rapkæftede, VERSALIEGLADE, messende digter hører til blandt den absolutte top.

- Det er en ekstremt stor digter, som vi har mistet i Yahya. En digter, der hører til i kongerækken, siger Lars Bukdahl.

- Han var en vild person. Og det kunne man også se i den måde, han skrev på. Selv hvis du skrællede alt indholdet fra hans opvækst med tæsk, fikseringer og tremmer væk, så var han stadig en gudsbenådet digter med et frygtløst poetisk udtryk, fortsætter han.

Lars Bukdahl roste i sin anmeldelse i Weekendavisen digtsamling nummer to (der selvfølgelig hed Yahya Hassan 2), der blev udgivet i november sidste år. Men han havde set frem til endnu mere.

- Man bliver så fucking ked af det. Havde han levet, indtil han blev 105 år gammel, som jeg mener, at han fortjente, så tror jeg, at vi ville have set en Yahya, der havde ekspanderet sit univers. Det havde jeg set frem til, siger han.

Kort om Yahya Hassan: