VIDEO: Nu er længeventet hurtigfærge ankommet

Samsø Rederis nye hurtigfærge, Lilleøre, er nu ankommet til Aarhus, hvor den skal gøres klar til at sejle fra foråret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nu er den spritnye ekspressfærge, Lilleøre, søsat ved havnefronten ved Dokk1.

Det er på mange måder en historisk dag for alle de samsinger, som i årevis har ønsket sig en færgeforbindelse mellem Samsø og Aarhus.

Den spritnye ekspressfærge, Lilleøre, er nemlig endelig ankommet fra Kina, og i dag omkring klokken 10 blev den ved hjælp at to kraner løftet op fra transportskibet Anne Sofie og sat ned i havnebassinet på Aarhus Havn.

- Det er helt vildt dejligt. Vi bestilte den for to år siden, så det er på tide, den er kommet, siger Carsten Kruse, der er færgedirektør ved Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- For os og for Samsø er det jo historisk. De sidste 30 år er der blevet diskuteret, om man skulle have en rute mellem Aarhus og Samsø, og nu sker det endelig. Det er så fedt, siger han.

Den nye færge bliver sat i havnebassinet i Aarhus Havn fra transportskibet Anne Sofie.

Lilleøre er bygget i Kina og i december begyndte transporten fra Kina til Aarhus. I går kl. 18 ankom den, men af sikkerhedsmæssige hensyn, ville Samsø Rederi først løfte den op i dag, fredag, når det blev lyst.

Anderledes proces forude

Færgen forventes at være i drift på ruten Sælvig på Samsø - Dokk1 i Aarhus C fra den 26. april, men inden da er der en lang række procedurer, der skal gennemføres.

Hvis ikke der havde været en global pandemi, havde rederiet sammen med Søfartsstyrelsen været en tur i Kina for at gennemgå skibet. Den formelle proces er i stedet udskudt til nu, hvor færgen er ankommet, men rederiet har forsøgt at forberede sig bedst muligt.

- Vi har haft et selskab til at gøre det for os i Kina, og så har de ellers tjekket skibet igennem ved hjælp af Styrelsens tjeklister, siger Carsten Kruse.

Det næste skridt er at pakke færgen ud indvendig, fylde vand på den og prøvesejle den i dansk farvand.

Nye, store kræfter

Det er dog ikke første gang, der oprettes en færgeforbindelse mellem Samsø og Aarhus.

Tilbage i 2016-2018 sejlede en 30 år gammel expressfærge fra Sælvig til Aarhus, men på grund af problemer med færgen, var den for dyr at drive. Det var private foreninger, som dengang stablede det på benene. Heriblandt Ole Hemmingsen fra Samsø.

- Jeg synes, at projektet lykkedes. Vi fik bevist, at det var nødvendigt med en færgeforbindelse til Aarhus. I 2016 steg befolkningstallet, og det er bevis nok for mig til, at vi skal have en hurtigfærge, som sejler til og fra Aarhus, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Ole Hemmingsen fra Samsø har kæmpet for øens udvikling. Indslaget er fra den 11. februar 2021.

I dag er det Samsø Kommune, som har taget hatten på og spyttet 41 millioner kroner i færgen.

Den gamle færge kunne sejle 100 mennesker frem og tilbage mellem fastlandet og øen. Den nye færge kan derimod sejle 300 mennesker og 75 cykler over vandet. Biler eller andre køretøjer med motor kan ikke komme med på færgen.

- Sådan et stort projekt kræver, at der store muskler og store kræfter bag, og det kan vi som kommune give. 

- Efter kommunalvalget i 2017 lavede vi en markedsanalyse, som viste at, at der var et marked for hurtigfærgen, og at det ville kunne løbe rundt efter nogle år, og derfor tog vi skridtet, og besluttede os for at købe en hurtigfærge, sagde øens borgmester, Marcel Meijer (S), til TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge.

Den nye ekspressfærge skal sejle året rundt mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 på Aarhus. Det tager en time hver vej, mens det med en almindelig færge ville tage dobbelt så lang tid.

Forventer flere øboere og flere turister

Øboerne, færgedirektøren og borgmesteren har store forventninger til, at den nye hurtigfærge vil føre flere ting med sig. Blandt andet at antallet af århusianske turister vil stige.

Den helt store vision er, at man kan bo på Samsø og så arbejde i Aarhus.
Marcel Meijer, borgmester, Samsø

- Der er omkring otte procent, af dem der bor i Aarhus, der har været på Samsø, og altså 92 procent, som ikke har, så der er derfor et stort marked, og vi forventer at trække mange af dem til øen nu, siger Carsten Kruse, der er direktør hos Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lige siden Samsø Kommune annoncerede, at de ville etablere en færgeforbindelse mellem Samsø og Aarhus, er befolkningstallet på øen steget, og det forventer borgmesteren fortsætter.

- Den helt store vision er, at man kan bo på Samsø og så arbejde i Aarhus. Og de seneste år har vi set befolkningstallet stige, og flere af tilflytterne har nævnt hurtigfærgen som én af årsagerne til, at de er kommet hertil, så jeg er spændt på at se, hvad der sker, når hurtigfærgen så endelig er her, sagde Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge.

Med en ny færge hører der også nye sejltider til. Her har de fokuseret på, at tiderne matcher letbanens rejsetider, så man kan sejle fra Samsø, nå letbanen, også for eksempel være på Aarhus Universitetshospital klokken otte om morgenen.

Det tog cirka tre kvarter at sætte Lilleøre ned i vandet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her