Børge kan ikke hente livsvigtig medicin: Apotek vil ikke investere i rampe

Lige nu diskuterer Samsø Kommune og øens eneste apoteker, hvem der skal betale for en lift eller rampe, så handicappede har adgang til apoteket. 84-årige Børge Kristensen er én af taberne i diskussionen.

For 15 år siden blev alt vendt på hovedet for den i dag 84-årige Børge Kristensen fra Samsø.

Han blev ramt af to blodpropper i hjernen, og da han vågnede, kunne han kun blinke med sine øjne. Èt blink betød ja, og to blink betød nej.

I dag kan Børge godt bruge sin stemme, men hans førlighed er stort set ikke kommet tilbage.

- Min kørestol er uundværlig. Den gør, at jeg kan klare mange ting selv. Jeg vil jo helst gøre det hele selv. Det er træls at skulle have hjælp af andre hele tiden, siger Børge Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg synes, det er under al kritik, at vi har et apotek, der er så vanskeligt tilgængeligt rent fysisk.

Inger Sjørslev Kristensen, Samsø

Når vejret er godt, suser han selv til købmanden og handler ind, og i den forbindelse ville han også gerne kunne hente sin livsnødvendige medicin på øens eneste apotek.

Men det kan han ikke. Man skal nemlig op ad minimum fire trappetrin, og apoteket har hverken en lift eller en rampe, og derfor må Børges kone hente medicinen for ham.

- Jeg synes, det er under al kritik, at vi har et apotek, der er så vanskeligt tilgængeligt rent fysisk, siger Inger Sjørslev Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Børge Kristensen har opgivet at hente sin medicin på Samsø Apotek, da han ikke kan komme op ad trapperne, og han ønsker heller ikke at sidde udenfor og vente på personalet.

Personer med et handicap må vente i kulden

Børge Kristensen og andre med et handicap og gangbesvær på Samsø må i stedet vente udenfor døren, når de skal hente deres medicin.

Apoteket har nemlig forsøgt at øge tilgængeligheden ved at opsætte en klokke, som man kan ringe på, hvorefter personalet kommer ud og betjener kunden udenfor.

- Når det blæser og regner, så kan man lige så godt opgive det. Og de har jo travlt på apoteket. Nogle gange har jeg siddet og ventet længe, hvor folk går ind og ud ad døren, og jeg tænker; ’har de mon glemt mig?’, siger Børge Kristensen.

Hvis man ikke kan komme op ad trapperne til apoteket, må man ringe på en klokke, og så kommer personalet ud og betjener kunden udenfor.
Hvis man ikke kan komme op ad trapperne til apoteket, må man ringe på en klokke, og så kommer personalet ud og betjener kunden udenfor.

Børge Kristensen er ikke den eneste på øen, der mener, at denne løsning ikke er holdbar. Seniorrådet har fået flere henvendelser fra borgere, som enten er gangbesværet eller har en form for handicap, og som heller ikke kan komme ind på apoteket.

- Vi har fået fire-fem henvendelser, og efter vi har taget problemstillingen op, er der flere ældre og pårørende, der har ytret, at de ikke kan komme ind på apoteket, og det er jo et problem, som vi bestemt mener, skal løses, siger Inge Mielche Stuhr, der er formand for Seniorrådet på Samsø, til TV2 ØSTJYLLAND.

Et lovkrav

Bekendtgørelse om apoteker og sygehusapotekers driftsforhold §18 stk. 7, siger at:

”apoteksfilialer og apoteksudsalg skal indrettes således, at borgere med handicap har adgang til lokaler eller lokaliteter.” 

Kilde: Retsinformation

Apoteker truer med at lukke

Det er et lovkrav, at alle – uanset om man er handicappet eller ej - har lige adgang til et apotek. På trods af det har apotekeren Hanne Bülow, der udover at have apotek i Odder også har apoteket på Samsø, ingen intentioner om at betale for en løsning.

I et notat fra kommunen står der, at hun på et dialogmøde den 10. november 2020, med Samsø Kommunes Handicapråd og Seniorråd, har udtalt, at ’hun ikke ville betale for øget tilgængelighed, og at såfremt hun blev pålagt det, ville lukke apoteket på Samsø’.

Børge Kristensen glæder sig over, at han har en kone, som kan hente medicinen for ham, men han vil allerhelst gøre det selv.
Børge Kristensen glæder sig over, at han har en kone, som kan hente medicinen for ham, men han vil allerhelst gøre det selv.

Det afviser hun dog nu i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg ønsker bestemt ikke at lukke Samsø Apotek. Apotekets omsætning er dog meget lille, så der er ikke økonomi til større investeringer, skriver hun.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med Lægemiddelstyrelsen. De fortæller, at der skal være et apotek på Samsø, og derfor kan det ikke bare lukkes.

Kommune må ikke betale

Det ændrer dog ikke på, at kommunen gerne ser, at tilgængeligheden til apoteket øges, så alle har adgang til det. Derfor har de selv undersøgt, om de må betale for en lift eller en rampe, men da et apotek er en privat virksomhed, er det ikke en mulighed.

- Den her sag, er lidt svær. Vi må ikke sige, at det skal ordnes. Vi har ikke særlig mange strenge, vi kan spille på. Vi har prøvet med dialog, men det kom der ikke så meget ud af, siger Marcel Meijer (S), der udover at være borgmester også er formand i Handicaprådet i kommunen, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi prøver at presse på for en løsning, men apotekeren har allerede udtalt, at det er dyrt at løse det.

Ulla Holm, formand for Social-og Kulturudvalget

I marts skal Handicaprådet, Seniorrådet og Social-og Kulturudvalget endnu engang have et møde med apotekeren.

- Vi prøver at presse på for en løsning, men apotekeren har allerede udtalt, at det er dyrt at løse det, og at kundegrundlaget er lavt, så det er nok tvivlsomt, om vi kan presse apotekeren til at gøre det, siger Ulla Holm (SF), der er formand for Social- og Kulturudvalget i Samsø Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan man søge dispensation til at undgå at leve op til lovkravet om, at alle skal have lige adgang til et apotek, men styrelsen fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at apotekeren på Samsø ikke har søgt om dispensation.

Styrelsen vil nu undersøge sagen om den manglende adgang til apoteket.

VIDEO: Børge Kristensen håber, at problemet bliver løst, så han selv kan hente sin medicin.