Efter uheldig uge midt i højsæson er færge fortsat forsinket

Færgen til og fra Samsø oplever i øjeblikket store forsinkelser grundet højsæson og flere tekniske udfordringer i løbet af ugen.

Færgen Prinsesse Isabella, der sejler mellem Hou og Samsø, har i den seneste uge oplevet flere udfordringer.

I weekenden sprang et hydraulikrør til hængedækket, og onsdag formiddag var der brand i en turbolader på færgens hovedmotor 4.

Begge dele midt i færgeovergangens højsæson. 

- Det er utrolig uheldig timing, og tingene har ikke noget hinanden at gøre, eller at det er fordi, vi presser udstyret. Det kan holde til at blive brugt, siger Carsten Kruse, direktør i Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Onsdag formiddag udbrød der brand i en turbolader på færgens hovedmotor 4.
Onsdag formiddag udbrød der brand i en turbolader på færgens hovedmotor 4. Foto: Privatfoto (Bo Bøgild)

Fire gange så mange passagerer

Fredag oplyste Samsø Rederi på deres facebookside, at de i øjeblikket oplever store forsinkelser efter onsdagens brand og på grund af, at det højsæson og at flere benytter sig af gratis billetter for gående og cyklende.

Færgen har haft fire gange så mange passagerer i uge 29 i forhold til sidste år.

Lørdag oplyser rederiet på deres hjemmeside, at der fortsat er cirka 35 minutters forsinkelse på færgeovergangene.

Men på færgehavnen i Hou betød det ikke så meget for de ventende ferieglade gæster, hvor der heller ingen bekymring var at hente om færgens sikkerhed efter en uge ramt af uheldige tekniske problemer:

quote Vi har hørt om det, men så har vi også hørt, at der er redningsveste ombord, så vi klarer den.

Henrik Kronsbjerg, Odense

- Vi har hørt om det, men så har vi også hørt, at der er redningsveste ombord, så vi klarer den, siger Henrik Kronsbjerg fra Odense.

For ham og resten af hans rejsefølge, har de gratis billetter haft stor betydning for deres valg af Samsø som destination: 

- Det betyder meget. Det var ikke lige noget, vi havde troet, vi skulle, indtil det blev en mulighed, siger Loui Erbs fra Odense.

60 minutters forsinkelse torsdag

Torsdag var færgen forsinket i næsten 60 minutter. Ifølge direktøren afhænger sejltiden af lasten og logistikken ved at tømme færgen.

-  Vi taber fem minutter i havnen per overfart, fortalte Carsten Kruse, direktør i Samsø Rederi, fredag.

Samsø Rederi oplever, at mange ringer ind netop grundet forsinkelserne, men opfordrer til, at man holde øje med hjemmesiden i stedet.

- Det er meget nemmere at se på hjemmesiden, hvor vi løbende skriver de nøjagtige tal. Det hjælper ikke at ringe ind til os.

En uheldig uge

Rækken af udfordringer begyndte søndag i Hou, hvor færgen måtte efterlade 60 biler per afgang, da et hydraulikrør til det ene hængedæk var gået i stykker. 

 - Vi bruger hydraulik til at få dækket til at køre op og ned. Et stort jernhydraulikrør er sprunget. Normalt kan vi lave det selv, men ikke det her, sagde Carsten Kruse til TV2 ØSTJYLLAND onsdag.

Mandag morgen var færgedriften igen oppe at køre, men få dage efter var den gal igen.

På afgangen onsdag formiddag klokken 9.30 mod Samsø brændte en del af hovedmotoren på færgen Prinsesse Isabella. 

Her gik brandalarmen i gang, og sprinkleranlægget blev udløst i maskinrummet. To røgdykkere fra skibets besætning blev sendt ind for at hjælpe til i maskinrummet, hvorfra der udviklede sig en hel del røg. Ifølge rederiet har der på intet tidspunkt været fare for passagererne. 

- Det er selvfølgelig frustrerende, men vi skal nok få folk hjem. Det tager bare lidt tid. Så snart færgen får lov til at sejle, fylder vi den op, fortalte Carsten Kruse onsdag eftermiddag.

Efterfølgende skulle Søfartsstyrelse gennemgå færgen, før den igen kunne sejle fra Hou, hvilken den igen kunne onsdag aften.

Samsø Rederi forventer at den tredje motor er oppe at køre igen tirsdag den 21. juli, så der igen kan indhentes forsinkelser.

Videoen er filmet af Bo Bøgild, der sejlede forbi færgen under branden.