Regionrådsformand: - Vi vil have en røgfri generation i 2030

Region Midtjylland vil hæve prisen på en pakke cigaretter. Hør regionrådsformanden forklare, hvorfor han mener, det er deres opgave

40-45 kroner for en pakke cigaretter er alt for lidt, mener en række politikere i Region Midtjylland.

Regionens sundhedskoordinationsudvalg har torsdag foreslået, at prisen skal ligge på 100 kroner.

Det er særligt de unge, som Region Midtjylland gerne vil påvirke ved at sætte priserne op. Det er et led i regionens ambition om en røgfri generation i 2030.

- Vi har ansvaret for sundhedsvæsnet. Det er os, der skal behandle mennesker. Vi har også et ansvar i forhold til forebyggelse sammen med kommunerne, der er rygestop selvfølgelig rigtig vigtigt, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi ved, at hvis man begynder i en tidlig alder, så er det rigtig svært at ligge cigaretterne på hylden.

Anders Kühnau (S), regionrådsformand, Region Midtjylland

Det er ifølge regionrådsformanden af helt dokumenterbare årsager, at det netop er tobakken, man sætter ind overfor.

- Rygning er helt suverænt det farligste, man kan gøre. Derefter kommer at bevæge sig for lidt. Rygning er det, der koster flest menneskeliv, og vi ved, at hvis man begynder i en tidlig alder, så er det rigtig svært at lægge cigaretterne på hylden, udtaler Anders Kühnau.

Stærkt signal

Forslaget om at sætte priserne på cigaretter op kommer efter anbefalinger fra Kræftens Bekæmpelse.

- De har i lang tid sagt, at prisen reelt burde ligge imellem 90-100 kroner. For mig er prisen ikke afgørende. Enhver stigning i priserne vil være godt, mener regionsrådsformanden.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser de det som et vigtigt signal fra regionens side. 

-  Vi synes i Kræftens Bekæmpelse, at det er et stærkt signal, de sender til Christiansborg, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef for Kræftens Bekæmpelse.

VIDEO: Formanden for Sundhedskoordinationsudvalget, Henrik Fjeldgaard (S), fortæller, hvorfor udvalget foreslår en pris på 100 kroner.

Det billigste land

Anders Kühnau fortæller desuden, at priserne på pakkerne i Danmark er noget lavere end de lande, vi sammenligner os selv med.

- Vi har nærmest ikke nogen lande, hvor det er så billigt at købe som i Danmark. Og når vi ved, at det har en effekt på de unges rygevaner, så er det at sætte prisen op, det mest effektive vi kan gøre.

quote For mig er prisen ikke afgørende. Enhver stigning i priserne vil være godt.

Anders Kühnau (S), regionrådsformand, Region Midtjylland

De Konservative foreslår, at man sætter priserne på cigaretterne op til 60 kroner.

Dog ønsker Kræftens Bekæmpelse en endnu større indsats mod tobakken. 

- Vi vil gerne have en egentlig handleplan med flere initiativer i Danmark, flere røgfrie miljøer, og at det bliver sværere at markedsføre tobak, fortæller Mette Lolk Hanak.

VIDEO: Se et indslag om, hvad det vil betyde for 18-årige Patricks rygning, hvis prisen blev sat op.